Çankırı, "Ödemiş ipeğini canlandıracağız"

Çankırı, "Ödemiş ipeğini canlandıracağız"

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 'Becerikli Kınalı Eller İpek Böceği Üretimini Canlandırıyor Projesi' kapsamında ilk etapta 30 kişiyle projeye başladıklarını, projenin sonunda ise Ödemiş ipeğini canlandıracaklarını söyledi

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Ödemiş’te, ipek böcekçiliğini tekrar canlandırarak ev kadınlarına yeni bir gelir kapısı kazandırmayı amaçlayan 'Becerikli Kınalı Eller İpek Böceği Üretimini Canlandırıyor Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı. 

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü ve Ödemiş Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirilen projenin tanıtımı için Ödemiş Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın yanı sıra Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Musa Bakan, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Şerif Delibalta ve Cumhur İttifakı AK Parti Belediye Başkan Adayı Münir Bezmez de katıldı. Program boyunca Ödemiş Kadın Kooperatifi üyesi Gülsüm Ergin kozadan ipek çekimi yaptı.

KADIN GÜÇLENİRSE AİLE GÜÇLENİR

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı programın açılışında Mardin Milletvekilliği döneminde Mardin'deki kadın çiftçilerle akıllı tarım yaptıklarını belirterek, "Kadın güçlenirse aile güçlenir. Aile güçlenirse ülkemiz güçlenir anlayışıyla hareket ediyoruz. Heyecan verici bir proje. Üretimi çok düşmüş olan ipekböcekçiliğini canlandırmamız için dutluk ve yer ihtiyacımız vardı. Mahmut Başkanımız bizim istediğimizden fazlasını verdi. Geri kalan arazilerde de belki de Derik'te başardığımız gibi zeytin projemizi de hayata geçiririz. Bugün 30 kişiyle başlıyoruz ama daha çok kişiye ulaşacağımıza inanıyoruz. Ödemiş ipeğini canlandıracağız" dedi.

Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu da Birgi ipeğinin yeniden canlandırılması konusunda İŞKUR, Ödemiş Halk Eğitimi Merkezi usta eğitmenlerinin gayretleriyle başarıya ulaşılacağını kaydetti.

dut-fidani-ekimi-(2).jpg

İPEĞİMİZ YARINLARA AKTARILACAK

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de Aydınoğulları Beyliği'nden bu yana Birgi'de ipekçiliğin hep gündemde olduğunu belirterek, “Benim çocukluğumda anneannemin evinde ipekböcekçiliği yapılırdı. Ama sonraki yıllarda sentetik ipeğin doğal ipeğin önüne geçmesiyle Ödemiş'te, Birgi'de ipek böcekçiliği kayboldu. Bizim belediye olarak tahsis ettiğimiz alanda tarım ilaçlarından etkilenmeyecek, sağlıklı dutluklar oluşturacağız. Hünerli kadınlarımız ipek böcekçiliği yapacak, ipeğimiz yarınlara aktarılacak" diye konuştu.

KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ ROL MODELİMİZ

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan da Ödemiş Belediyesi'nin projeye sağladığı destekle çalışmalara başladıklarını belirtip, kadınların tarımsal üretimde lider olduğuna dikkati çekerek, "Kadın çiftçilerimiz rol modelimiz" dedi. Dutluk kurulması sayesinde projenin başarıya ulaşacağını vurgulayan Bakan, "Biliyorsunuz ki ipek böceğinin tek gıdası dut yaprağıdır. Bir kutu ipek böceği yaşamı boyunca 450-500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple proje dahilindeki kadın çiftçilerimize kaliteli malzeme sağlamak amacıyla toplam 5 dekar alanda ipek böceği beslenmesine uygun dut bahçesi tesisi ve 117 metrekarelik ipek böceği besleme evi inşası gerçekleştirilecektir. Besleme evi içine kerevet, nem ölçer, ısı ölçer, askı tel gibi malzemeler de temin edilecektir" dedi.

PROJEDE NELER VAR?

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Gülten Yeldiren Kahraman da projeyle ilgili bilgiler paylaştı. Proje çerçevesinde ipek böceği besleme evi inşa edileceğini aktaran Kahraman, projenin amacının Birgi ve Üçkonak mahallelerindeki kadın üreticilerle birlikte ipek böceği üretimini canlandırıp, kozaların, sağlıklı, temiz ve kaliteli olarak yetiştirilmesi olduğunu anlattı. Proje sonunda, kadın çiftçilere verilen eğitimlerle birlikte bu yıl 7-8 kilogram olan koza verimini 30-40 kilograma yükselteceklerini söyleyen Kahraman, Ödemiş'te geçmişi 1300'lü yıllara kadar uzanan ipek böcekçiliğinin canlandırılması ile kadınların ev ekonomisine de katkı sağlanacağını belirtti.

Proje tanıtım toplantısının ardından Ödemiş Belediyesi tarafından Ödemiş-Birgi Üçkonak Mahallesi'nde sağlanan alana toplam 1.065 dut fidanının dikileceği bahçede ilk fidanları toprakla buluşturdu. Ayrıca proje kapsamında, 'İpek Böceği Besleme Evi ve Dutluk Tesisi' de kurulacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.