Cep telefonlarında satın alma zorlaşıyor!

Cep telefonlarında satın alma zorlaşıyor!

MOBİSAD Turnacı, “3,500 TL ile sınırlı olan taksit kısıtlaması, artan döviz kuru seviyesinde 9 bin TL’ye çıkarılmalıdır ve vatandaşlarımızın teknolojiye ulaşımı kolaylaştırılmadır” diye konuştu.

Cep telefonlarının vergiler nedeniyle yüksek fiyat ile satışa sunulmasının hem vatandaşların hem de mobil iletişim sektörünün en büyük sorunlarından biri haline geldiğini söyleyen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Vatandaşlarımızın dijitalleşme yolundaki en büyük kaynağı kuşkusuz ki cep telefonlarıdır. Ancak hayatın kumandası haline gelen cep telefonlarına ulaşım günümüzde oldukça zor bir hale gelmiştir. Bu durum vatandaşlarımızın ihtiyacı olan ya da tercih ettikleri teknolojiyi kullanabilmelerinin önünde engel teşkil ederken; 170 bin direkt, 800 bin dolaylı istihdam sağlayan mobil iletişim sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın da zor durumda kalmasına ve sektörün daralmasına yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Geldiğimiz Noktayı İyi Değerlendirmemiz Gerekir”

“Geldiğimiz noktayı iyi değerlendirmemiz gerekir” diyerek taksit kısıtlamasının verdiği zararları tüm yönleriyle ele alan Turnacı, “2018 yılı sonunda cari açık dengesi düşünülerek ithalatı baskılamak amaçlı önce taksit sayılarında kısıtlama kararı alındı. 3.500 TL’ye kadar fiyatı bulunan cep telefonlarında 12 ay taksit seçeneği bulunurken, 3.500 TL üzeri olan cihazlara 3 taksit sınırlaması getirildi. Bu karar alındığında dolar kuru 4.75 seviyelerinde seyretmekteydi. Haliyle vatandaşlarımızın birçok modele, tercih ettikleri teknolojiye ulaşma imkanları bulunmaktaydı.

Günümüzde ise dolar kurunun 9.50 seviyelerinde olduğu bir dönemde fiyatların yükselmesi ile vatandaşların 12 ay taksit ile giriş seviyesi cihazlardan başka alım alternatifleri maalesef ki kalmadı. Bu durum artan vergiler ile birlikte vatandaşı maalesef kayıt dışına yöneltti. Rekor seviyelerinde diyebileceğimiz kayıt dışılık yaşanmaya başladı. Ayrıca sektör içi dengelerde alınan kararlar denetlenilemediği için farklı alternatiflerle vatandaşa yüksek faiz ile taksit yapan satış kanallarının oluştuğunu gözlemledik. Bu durum üyelerimizi haksız rekabete maruz bırakırken, vatandaşlarımızı da mağdur etti” şeklinde konuştu.

mustafa-kemal-turnaci.jpg

“Denetleyemeyeceğimiz Kuralları Koyarsak, Kurallara Uyanı Cezalandırmış Oluruz!”

Turnacı, sözlerini şöyle noktaladı: “Her zaman söylediğimiz gibi; denetleyemeyeceğimiz kuralları koyarsak, kurallara uyanı cezalandırmış oluruz. Halbuki kurallara uyanın teşvik edilmesi, ödüllendirilmesi gerekmektedir. Peki tümüyle değerlendirecek olursak, alınan kararlar gerçekten ithalatı baskılamadı mı? Hayır. Aksine kayıt dışılık ve klonlama yöntemlerinin tarihimizdeki zirvelere ulaştığını gözlemliyoruz. Alınan kararların sonuçlarıyla değerlendirilmesi gerekmektedir. Ortalama 12 milyon cep telefonu satılan ülkemizde tüm bu kararlar rakamları 10.600 seviyelerine çekmiş gibi gözükse de, artan kaçakçılık ve kayıt dışı gibi yöntemler ile birlikte değerlendirildiğinde, 15 milyon rakamının üzerine çıktığı ön görülmektedir. Yani alınan kararlar cari açığa çözüm olmadığı gibi, vatandaşlarımız kurallara uymayan satış kanallarının yüksek faizlerinden mağduriyet yaşamış ve aynı zamanda sektörel gelişim olumsuz etkilenmiştir.

Toplam ithalatta cep telefonu ithalatı %1’in altında iken, cari açık algısı ile alınan bu kararlarda en azından bir esneme olması gerektiğini savunuyoruz. 3.500 TL olan taksit kısıtlaması seviyesinin artan döviz kurlarını göz önüne alarak, 9.000 TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu durum sektörel açıdan değerlendirildiğinde, zor durumda olan KOBİ’lerimize nefes aldıracak, vatandaşlarımızın da tercih ettikleri teknolojiye ulaşmalarını sağlayacaktır.

Yolcu beraberinde gelen cihazlarda alınan kararlar başta olmak üzere; her konuda olduğu gibi sektörümüzün sesine kulak veren ve çözüm üreten ilgili Bakanlık ve kurumlarımızın kayıtsız kalmayacağını umut ediyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.