Çeşme acele kamulaştırma kararı açıklaması!

Çeşme acele kamulaştırma kararı açıklaması!

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi 14. Dönem Yönetim Kurulu Çeşme'nin kamulaştırılması konusunda basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklama şöyle;

"Urla-Çeşme-Karaburun Yarımadası’nın doğal özelliklerini en çok koruyan, habitat parçalanmasının görece olarak en az yaşandığı Alaçatı-Zeytineli kıyı bandı üzerinde “İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen alan kapsamında acele kamulaştırma kararı alınan bazı taşınmazlarda yürütmeyi durdurma kararı 11 Nisan 2020 tarihli ve 31096 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Alaçatı-Zeytineli Kıyıları, ev sahipliği yaptığı türler ve habitat bütünlüğü nedeniyle hassas ve benzersiz bir yapıya sahip olması nedeni ile bir yaşam rezervi olarak tanımlanabilmektedir. Son dönemde yaşadığımız, yaşamakta olduğumuz; yangınlar, seller, pandemi gibi felaketler ve küresel iklim krizi başta olmak üzere çok sayıda çevre kaynaklı olan sorunlar yaşam rezervlerin insan yaşantısı açısından önemini göstermektedir. Ayrıca Yarımada bölgesi halen korumakta olduğu kendine özgü yaşam biçimleri ve doğa etkileşimleri nedeniyle önemli bir kültürel peyzaj yani miras niteliğindedir. 

Burada dikkat çeken bir diğer nokta; doğa ve kültür açısından son derece önemli bir alanda parçacıl bir değerlendirme yaklaşımı ile sürekli birbiri ile çelişen kararlar alınmasıdır. Bu durum, sürecin başlangıcından bu yana belirttiğimiz gibi, bütüncül ve sağlıklı bir planlama yaklaşımından çok uzak olunduğunun bir göstergesidir. Geleceğimiz açısından bu kadar önem taşıyan alanlar rant doğrultusunda alınan günübirlik kararlar ile yönetilemez. Bu nedenle TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi olarak süreci yakından takip ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.