Çeşme, en değerli ilçeler arasında

Çeşme, en değerli ilçeler arasında

Ege Bölgesi’nde özellikle yazlık bölgelerin gayrimenkul piyasası açısından her zaman revaçta olduğunu belirten Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "Çeşme Türkiye’nin en değerli ilk 10 ilçesi arasında" dedi.

Ege Bölgesi’nde özellikle yazlık bölgelerin gayrimenkul piyasası açısından her zaman revaçta olduğunu belirten Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Endeksa güncel verilerine göre, Çeşme Türkiye’nin en değerli ilk 10 ilçesi arasında. Son 1 yılda %133 artış gözlemlenirken, Çeşme’de yıllık ortalama konut metrekare fiyatı 21 bin 766 TL. Çeşme’yi 13 bin 333 TL ile Urla, 12 bin 857 TL ile Güzelbahçe, 11 bin 333 TL ile Narlıdere takip ediyor. Son 1 yıldaki değer/fiyat artışını göz önünde bulundurursak Seferihisar %154 ile dikkat çekici bir artışa sahip oldu.” dedi.

Son bir yılda Kuşadası’nda %138, Aydın’da %121 değer artışı yaşandı

Muğla’da Bodrum, Datça, Marmaris, Ula ve Fethiye’nin de gayrimenkul piyasası açısından öne çıktığını sözlerine ekleyen Öğüt, Bodrum’da %134, Datça’da %143 değer artışı oldu. Son 1 yılda ise ortalama konut metrekare fiyatı Bodrum’da 19 bin 500 TL, Datça’da ise 14 bin 500 TL dolaylarında seyrediyor. Kuşadası ve Didim’den dolayı Aydın da öne çıkan kentlerden. Son bir yılda Kuşadası’nda %138, Aydın’da %121 değer artışı yaşandı.

“Depreme dayanıklı ev” arayışları sürüyor

Deprem dünyanın ve Türkiye’nin bir gerçeği. Endeksa olarak bizim bölge raporlarımızda da zemin yapısı bir başlık olarak yer alıyor. Çoğu zaman pek fark edilmese de insanlar ev seçerken zemin yapısına bakıyor. İzmir depremi olduğunda insanlar bir anda “depreme dayanıklı ev” “yeni bina” aramaları yapmaya başladılar. Bu panik hali ve Bayraklı ve Bornova gibi bazı ilçelerin depremden etkilenmiş olması nedeniyle o dönemde özellikle Foça’da satılık ev fiyatlarında önemli bir artış gözlemledik. Bunun dışında İzmir’de, deprem sonrasında iki başlıkta hareketlilik gözlemleniyor. Depremin etkilediği Bayraklı, Bornova gibi ilçelerden zemin yapısı nispeten daha güçlü ilçelere yaşanan hareketlilik, ikinci ve en önemlisi ise bina yaşı bağlamında yaşanan hareketlilik. İnsanlar eski binalardan yeni binalara taşınmaya başladı. Herkesin ekonomik gücü bir anda bulunduğu ilçeden taşınmaya yetmeyebiliyor ama insanlar en azından aynı bölgede daha genç, yeni binaya taşınmak istiyorlar. Bu durum da yeni binalarda fiyatın artmasına sebep oldu.

gorkem-ogut-endeksa.jpg

En az değer artışı yüzde 65 ile Bayraklı’da

Endeksa verilerine baktığımızda depremden etkilenen Bayraklı son 1 yılı değerlendirdiğimizde İzmir’in merkez ilçeleri arasında yüzde 65 artış ile en az değer artışının olduğu yer olarak dikkat çekiyor. 2014 sonrasında özellikle Urla’ya ciddi bir İstanbullu göçü oldu. İstanbul’un keşmekeşinden bunalan, yaşam tarzını baskı altında gören birçok insan kafasının daha rahat olacağı ve “kendine benzeyen insanların olduğu” yerlere taşınmaya başladı. Haliyle bu durum emlak piyasasından tüketim alışkanlıklarına kadar birçok şeyi değiştirdi bu kentlerde. Urla çok önemli bir gastronomi turizmi merkezi olmaya başladı. Çeşme’ye baktığımızda Alaçatı küçük bir İstanbul’a dönüşmeye başladı senenin belli dönemlerinde. Bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Endeksa verilerine göre önümüzdeki 1 yılda Seferihisar’da %80, Çeşme’de %79, Urla’da %77 değer artışı bekleniyor. “ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Endeksa - Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir. Endeksa’nın çoğunluk hissesi 2021 sonunda Türkiye’nin öncü internet şirketleri grubu olan iLab tarafından satın alınmıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.