Çeşmeli turizmcilerden bayram değerlendirmesi

Çeşmeli turizmcilerden bayram değerlendirmesi

Bayramda yüzde 100 doluluk yaşayan Çeşme’deki otellerin, bayram sonrası yüzde 15-20 oranında boşaldığını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, gurbetçilerin ilgisini ve katkılarına vurgu yaptı.

Ağustos ayı rezervasyonlarının yüzde 60’larda olduğuna dikkat çeken Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, önümüzdeki ay bu oranın yüzde 90-95’i bulabileceğini belirtirken, Çeşmeli turizmcilerin imdadına yurt dışında yaşayan Türk ve değişik ülkelerin gurbetçileri olduğunu açıkladı. Başkan Demir, “Geçen sezon, pandemiye rağmen 15 Haziran’da bir başlıyordu doluluk, Eylül’ün 15’ine kadar sürerdi. Fakat bu sezon inişli çıkışlı bir grafik izlemeye başladık. Buna rağmen, yüzde 80 dolayında doluluk fena sayılmaz” dedi. Tatilcilerin, geçmiş yıllara göre fiyatları daha çok incelemeye başladığını belirten Başkan Demir, şunları söyledi: “Fiyatlar o kadar çok inceleniyordu, tanık olduğum diyaloglar nedeniyle şaşkınlık yaşıyorum. Mesela, 2 bin liralık bir odayı konuşuyoruz müşteriyle. Efendim, 16 Ağustos’ta otele giriş yapacağız, 19’unda çıkacağız, iki kişiyiz, diyor. Fiyatı söylüyoruz; 2 bin 190 lira… Müşteri, bu rakam üç gecelik konaklamanın bedeli mi, diye soruyor. Bu gecelik, kahvaltı dahil, deyince, eşime bir sorayım, deyip telefonu kapatıyor. Çeşme’de şu anda gecelik 1000 liraya kalmak isteyen misafirlerimizin daha çok olduğunu söyleyebilirim. Rakamların yüksekliğinden dolayı insanlar tatilden vazgeçmiyor ama daha düşük rakamlı, bütçelerine uygun otellere yöneliyor. Pandemiden sıkılmış, denizin, güneşin tadını çıkararak tatil yapmak isteyenler de var. Onlar, “Ben hayata bir daha mı geleceğim?” deyip çok yıldızlı otellerde tatil yapabiliyorlar.”

cesmeli-turizmciler-bayram-sonrasini-degerlendirdi-gurbetciler-olmasaydi-1110154.jpg

n Başkan Yakup Demir, ayrıca pandeminin ekonomiye çok dikkat edilmesi gerektiği düşüncesinin pekişmesine yol açtığını söyledi. İnsanların artık kara günler için kenara para koymak istediğini öne süren Demir, “Bu nedenle insanlar, tatil harcama limitlerini düşük tutuyor. Biz turizmciler, yukarıdaki iki düşüncenin arasında sıkışıp kaldık. Bizi kurtaran, Avrupa’da yaşayan Türk ve yabancı gurbetçiler oldu. Ağustos, özellikle Çeşme turizmi için zirve yapan bir aydır. Şu anda Ağustos ayı rezervasyonları yüzde 70’lere varmış durumda. Ağustos ayı içinde bu oranın artacağını öngörebiliriz. Bayramdan sonra da turizmdeki hareket, yüzde 100’lerde olmasa da yüzde 80’lerde devam ediyor. Ağustos’ta yüzde 85-90 doluluğun kesin sağlanmış olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Başkan Demir, bu düşüncesini şu ifadelerle açtı: “Evet; biz Egeli turizmcileri kurtaran, Avrupa’da yaşayan Türk ve yabancı gurbetçiler oldu. Türk vatandaşlarının yanı sıra Faslı, İranlı, Iraklı insanlar, Çeşme başta olmak üzere Ege kıyılarındaki tatil beldelerine geliyorlar. Eğer onlar olmasaydı, turizm ekonomisi yerlerde sürünüyor olacaktı. Ekonomik durumu iyi olmayan ancak Avrupa’da yaşayan çeşitli ülkelerin insanları, tatil için Türkiye’yi, özellikle de Çeşme ve Ege kentlerini tercih etmelerinin altında tabii ki fiyatların onlar açısından makul olması yatıyor. Bu talep, bitecek gibi görünmüyor. Geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyorlar. Dediğim gibi onlar olmasaydı, turizm ekonomisi yerlerde sürünürdü, hedeflere asla ulaşamazdık. İyi ki var gurbetçiler.

115506.jpg

OTELLERDE SINIRLI MİKTARDA DÖVİZ BOZDURMA OLMALI

Çeşme Otoyolu üzerinde inşa edilen iki doğal yaşam köprüsü inşaatı nedeniyle trafiğin aksadığını, yapılan girişimler sonucu inşaatın durdurulduğunu hatırlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Bu karar sayesinde Çeşme turizmi, büyük bir sıkıntıdan kurtuldu. Biz otelcilerin, acilen çözülmesi gereken bir sorunu daha var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yurtdışından gelen misafirler, zaman zaman otellerine, giriş yapmaları gereken saatten çok önce, hatta gece yarısı gelebiliyorlar. Bu durumda insanlar otelde 100 dolar, 100 Euro bozdurup TL ile ihtiyaçlarını karşılayabilirdi. Devlet, rahmetli Özal zamanında bunu bir genelgeyle yasakladı. Misafirimiz, otele giriş yapıncaya kadar Çeşme’de oyalanmak istiyor ama merkeze giderken kullanacağı taksiye verecek TL’si yok. Biz otelciler de yasak nedeniyle elimiz kolumuz bağlanmış, o insanların dövizlerini bozamıyoruz. Müşterilerimiz ciddi mağduriyetler yaşıyorlar. Devlet bürokrasisiyle bu konuyu görüşüyoruz ama şu ana kadar bir sonuç almış değiliz. Otellerde sınırlı miktarlarda, örneğin 100 euro, 150 euro gibi bir sınırlamayla döviz bozdurulmasına izin verilmeli. Otel resepsiyonlarının Change Office gibi çalışmasına biz de karşıyız ancak küçük miktarlarda döviz bozabilmeli.Türkler bile yanlarında dolar, euro taşımaya başladılar. Döviz boraları geceleri açık değil. Misafirlerimize bir hizmet kalemi olarak, küçük miktarlarda olmak kaydıyla döviz bozmalarına yardımcı olabilmeliyiz. Bu konudaki yasak, turizme gerçekten büyük zarar veriyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.