Çeşmeli turizmcilerden çağrı Çeşme "Pilot Bölge" olsun

Çeşmeli turizmcilerden çağrı Çeşme "Pilot Bölge" olsun

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salgınla mücadelede sürpriz olmaması halinde iç turizmde sertifikasyon sistemi eşliğinde sezonu mayıs ayı sonunda başlatmayı düşündüklerini açıklaması sektörde olumlu karşılandı.

Arif Çayan- Uluslararası niteliğe sahip olacak sertifikasyon sisteminde turistik tesislerin bazı önlemler alması gerekecek. Bunlar arasında otellerin yarı kapasiteyle hizmet vermesi, herşey dahil sisteminin olmaması, şezlong ve sandalye sayılarının azaltılması, açık büfe hizmetinin olmaması, eğlence mekanlarında sosyal mesafe kuralına uyulması, işletme girişlerinde özel muayene ve maske kullanımı şartı yer alıyor.

İç turizmin merkezi durumundaki Çeşme ise Covid-19 sonrasındaki yeni turizm anlayışı için diğer turizm merkezlerinden bir adım öne çıktı. Çeşme turizmcileri, sertifikasyon sisteminin Türkiye genelinde uygulanması öncesinde Çeşme'nin bu konuda pilot bölge olması için çağrı yaptı. Turizmciler, her türlü önlemin alınması ve sertifikasyon şartlarının yanısıra uygulamaların en etkili şekilde yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetim temsilcilerinden bir komisyon oluşturulması ve bu komisyonun denetiminde Çeşme'nin pilot bölge ilan edilerek turizm sektöründe güvenli bir modelin ortaya konulabileceğini söyledi.

“Hijyenden taviz vermeyiz”
140 üyesi olan Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, Covid-19'a karşı en iyi standartlarda hizmet verebilmek için şimdiden hazırlık yapıldığını belirterek “Çeşme, her yaz yerli ve yabancı milyonlarca turist ağırlayan bir tatil beldesi. Dolayısıyla biz hiçbir zaman hijyen ve kalitemizden taviz vermedik, vermeyiz” dedi. Tedbirleri en üst seviyede uygulamak için tüm Çeşme’nin el ele verdiğini vurgulayan Demir “Düzenlemeler öncelikle Çeşme’de uygulanıp, hızlı bir şekilde diğer turizm destinasyonları ile paylaşılmalı. Butik hizmet veren işletmelerden, 5 yıldızlı otellere kadar Hepimiz sezonun açılmasını dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in turizm paylaşları ile toplantı yaptığını ifade eden Demir, özellikle hijyen kurallarının masaya yatırıldığını söyledi. Bayraktaroğlu, gerekli tedbirlerin alınarak en etkili şekilde tatil sezonuna hazırlanılması yönünde kurulun çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

"Önlemler en üst seviyede olmalı"
Bünyesinde 120 otel ile 35 restoran işletmesi olan Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu ise turizm sezonu açılacaksa en ciddi tedbirler alınarak açılması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktaroğlu, bu tedbirlerin uygulanması için en uygun bölgenin de Çeşme olduğunu belirterek “Çeşme, iç turizmdeki diğer yerler için de çok iyi bir model olur. Bir kere Çeşme'de sezon kısa ve buraya gelen sadece tatil için geliyor. Yani kongre ya da benzeri bir turizm alternatifi yok. Sektörde çalışan elaman sayısı ise diğer yerlere göre oldukça az. Yani sertifikasyon sistemindeki kurallara uyma, kontrol ve denetimi daha kolay. Bu açıdan sektöre yönelik Covid-19 eğitimleri de yine aynı gerekçeyle daha kolay olacaktır" dedi.

dd-015.jpg

“Bu önceliğe ihtiyacımız var”
Çeşme’nin bir yarımada olduğuna dikkat çekerek bu özelliğinin giriş-çıkış kontrol ve ölçümlerinin en doğru şekilde uygulanması açısından da kolaylık olduğunu vurgulayan Bayraktaroğlu “Ayrıca yapılacak değişikliklerin maddi olarak ağır gelebileceği küçük esnaf sayımız da çok, bu sıkıntıların görülüp hızla yeni teşvik paketlerinin hazırlanması için de bir şans olabilir” diye konuştu.

unnamed-640.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.