Çevre Film Günleri” 11 Ekim’de başlayacak

Çevre Film Günleri” 11 Ekim’de başlayacak

Efeler Belediyesi’nin bölgede yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekmek adına düzenlediği “Çevre Film Günleri” 11 Ekim’de Gala ile başlayacak.

Efeler Belediyesi’nin toplumda “doğa ve çevre bilincini arttırmaya” yönelik bir algı oluşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği Çevre Film Günleri çerçevesinde 5’i yabancı 9’u Türk 14 yönetmenin görev aldığı sinemacılar, toplam 10 kısa film çekti. 

Efeler İlçesinde Jeotermal enerji santrallerinin sosyal doku ve insan hayatına etkilerini temel alan filmler için iki kez yöreye gelen sinemacılar, önce filmlerine esas olan senaryolarını oluşturmak için, yörede yaşayanlar başta olmak üzere, kurumlar ve STK’lar başta olmak üzere yoğun temas ve görüşmelerde bulundu. Ardından Efeler’e yeniden gelen yönetmenler, bu kez filmlerine konu olacak çekimleri yaptılar. 

2-672.jpg

HALKA VERİLEN SÖZ

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay’ın seçim döneminden itibaren halkına verdiği “Çevre Mücadelesi” sözünün bir ifadesi olacak çalışmada sona gelindi. Filmler tamamlandı ve 11 Ekim’de Forum’da Çevre Film Günleri’nin galası yapılacak. 

Ödüllü Türk yönetmen Tahsin İşbilen’in koordinatörlüğünde gerçekleşen ‘Çevre Film Günleri’nde Rusya’dan Addis Gadzhiev, Almanya’dan Friederike Lorenz, Yunanistan’dan Maria Gediki ve Sofia Kallvourtzi ile İran’dan Mirabbas Khosravinezhad’ın Efeler’de çektikleri filmler gösterime girecek.

Türk yönetmenler Batuhan Köksal, Canberk Günay, Efe Önal, Emre Doğan, Işıl Türkfiliz, Kadri Özcan, Kubilay Aksun, Murat Yüksel ve Teoman Güneş’in Efeler bölgesinde çektikleri filmleri de halk ve sanatseverler izleme imkânı bulacak. Gala’dan sonraki gösterimler 12-15 Ekim tarihlerinde 4 gün süreyle Efeler Belediyesi’nin Şükran Güngör- Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu yapılacak. 

SANATIN VE SİNEMANIN DİLİ

Efeler bölgesinde yaşam kalitesinin gün geçtikçe düşmesi halkın sağlıklı yaşam hakkının elinden alınması tehlikesine dikkati çeken Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, “JES’ler ile mücadelede halkımız var gücü ile direniyor. Ancak bu direnişi kamuoyu baskısı oluşturabilmek ulusal ve uluslararası mecraya taşımak gerekliliği var.  Bu konuda da en etkili aracın da sanat  ve özellikle sinema olduğunu düşünüyoruz. Buradan hareketle Efelerde Çevre Film Günleri’ni düzenledik. Köylümüzün, Sivil Toplum örgütlerimizin itirazlarını yaygın biçimde anlatmak istiyoruz” dedi.

imf_6245.jpg

 FİLMLER ULUSLARARASI NİTELİKTE 

Proje Koordinatörü Tahsin İşbilen, uluslararası arenadan ve Türkiye’den projeye katılan ekiplerin yörede bir gözlem yaptığını daha sonra bu filmlerin oluştuğunu anımsattı. İşbilen, Katılımcıların alanlarında uzman ve deneyimli kişiler olduklarını belirtti, “Filmleri bizler de gösterime girmesinden itibaren izleyeceğiz. Bu nedenle heyecanlıyız.  Efeler Belediye Başkanımız Fatih Atay’a böyle bir proje nedeniyle sinemacılar adına teşekkür ederim.  Bizim proje kapsamında çektiğimiz kısa filmlerin yanı sıra Türk ve yabancı yönetmenlerin uluslararası alanda gösterime giren 16 filmini daha burada izleme imkânı yaratıldı” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.