CHP Foça Kadın Kolları: Özgür Türkiye’yi yeniden kuracağız

CHP Foça Kadın Kolları: Özgür Türkiye’yi yeniden kuracağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça İlçe Örgütü kadınlara belediyelerde seçme ve seçilme hakkı tanıyan Belediye Kanunu’nun kabul edilmesinin 93.yılını basın açıklaması yaparak andı.

İlçe merkezindeki parti binasında yapılan açıklamaya ilçe yönetim kurulu ve kadın kolları üyeleri katıldı.

Açıklamayı Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu okudu. Kadınların, 3 Nisan 1930’da belediye, 1933 yılında köy muhtarı ve ihtiyar heyeti, 1934 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçme ve seçilme haklarını kazandıklarını hatırlatan Saraçoğlu Atatürk’ü büyük minnet ve saygıyla andıklarını söyledi.

suna-saracoglu-chp-foca-kadin-kollari-bsk.jpeg

"ERKEKLER DE GENÇLE DE YANIMIZDA

Suna Saraçoğlu sözlerini “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük devrimi; egemenlik hakkını saraydan alarak halka vermesidir. Bu büyük devrim, kadınların eşit yurttaşlık statüsü kazanımlarıyla taçlandı. 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçme ve seçilme hakkı ile Cumhuriyet bir kadın devrimi olarak tarihe geçti. Bir kez daha Büyük Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz. Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı; 3 Nisan 1930’da, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinden seçilen Sadiye Hanım’dır. Aradan geçen 93 yılda 19 yerel seçim yapıldı. Bu seçimlerin sonucunda sadece 156 kadın belediye başkanı seçilirken erkeklerde bu sayı 32 bindir. Bu tablo kadınların başarısızlığı, yetersizliği ya da isteksizliğinden kaynaklanmıyor. Kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyetten kaynaklanıyor. Bugüne kadar kadın belediye başkanı oranı en fazla yüzde 3’e çıkabildi. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı en fazla yüzde 3 olabildi. Bu ülkede haktan, hukuktan, adaletten ve eşitlikten yana olan erkekler de bizim tarafımızda. Gelecekleri çalınmasın diye sandığa gidecek olan gençler de bizimle. Biz kadınlar, Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Kadın erkek, bir arada, dayanışma içinde eşit, özgür bir Türkiye’yi yeniden kuracağız” cümleleri ile sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.