CHP'de bir dönemin sonu! O makam tarihe karışıyor!

CHP'de bir dönemin sonu! O makam tarihe karışıyor!

Tüzükte yapılacak yeni düzenlemeyle CHP’de o koltuğa neşter atılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla yarın önce Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ardından Parti Meclisi (PM) olağanüstü toplanacak. Tüzükte yapılacak yeni düzenlemeyle CHP’de geçmişte ‘ikinci koltuk’ olarak görülen ‘Genel Sekreterlik’ makamına da neşter atılacak.

Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla yarın olağanüstü toplanacak MYK ve PM toplantılarında önemli gündem maddeleri bulunuyor.

Kritik iki toplantıda, CHP’nin yeni döneminin yol haritası belirlenecek. İki toplantıda, tüzükte daha önce yapılan değişikliklerin; parti yönetmeliklerine girmesine yönelik hazırlanan yönetmelik değişiklikleri masaya yatırılacak.

Bu kapsamda, milletvekili adayı olmak için aranan en az 25 yaşını doldurmuş olma şartı kaldırılacak.

Milletvekili adayları belirlenirken son kararı PM verecek Ancak MYK açıkça sakınca bulunan durumlarda başvuruda bulunan aday adayının başvurusunu da reddedebilecek.

Taslağa göre aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün de görüşü alınarak PM tarafından karar verilecek.

ÖN SEÇİME İTTİFAK BARİYERİ
CHP’nin parti yönetmeliklerinde yapılacak yeni değişikliğe milletvekili adayların belirlenmesinde mevcut tüzüğe göre yüzde 85 oranında ön seçim zorunluluğuna ittifak ve erken seçim durumlarında uyulmayacak. Bu durumlarda bütün adaylar merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

Bir kişi iki dönem üst üste kontenjan adayı gösterilemeyecek. Ancak erken seçim durumlarında bu şart esnetilecek.

Ön seçim ya da aday yoklamasına katılanlar merkez adaylığı için başvuramayacak.

İKİ NUMARALI KOLTUK BİTİYOR!
Tüzükte yapılacak yeni düzenlemeyle CHP’de geçmişte ‘ikinci koltuk’ olarak görülen ‘Genel Sekreterlik’ makamına da neşter atılacak.

Partide sık sık ‘ikinci adam’ uygulamasını rafa kaldırmakla övünen Kılıçdaroğlu’nun, yönetmelikte yapılacak yeni düzenlemeyle geçmişte Önder Sav ile özdeşleşen ve ‘Ağır Abi’ veya ’Gölge lider’ yakıştırmalarına neden olan ve kendisinin rafa kaldırdığı ‘güçlü genel sekreterlik’ makamını iyice etkisiz hale getirecek bir düzenleme yapılacak.

Yeni düzenlemeyle, üye kayıtları konusundaki Genel Sekreterliğin yetkileri örgütten sorumlu başkan yardımcılığına devredilecek.

Böylece uzun süredir CHP’de fiilen sembolik bir makama dönüşen Genel Sekreterlik makamı hukuken de hiçbir yetkisi olmayan, sadece evrak sevk eden bir makam haline gelecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şubat ayında Akif Hamzaçebi’nin Genel Sekreterlik görevinden istifa etmesinin ardından bu makama atama yapmayarak yaklaşık 8 aydır vekelaten Muharrem Erkek tarafından Genel Sekreterlik görevinin yürütülmesini sağlayarak aslında bu önemli değişikliğin sinyalini vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.