CHP'den Eti Maden çıkışı

CHP'den Eti Maden çıkışı

CHP'li Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı Ekim ayı itibariyle bor ürünleri satış miktarının 2,1 milyon ton olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Eti Maden’in hammaddeden malul üretimi, bu ürünlerin fiyatlarında son 2 yılda yaşanan değişikliklere tarım ve seramik alanında yapılan Ar-Ge çalışmalarının sonuçlarının açıklanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına soru önergesi verdi.

Gürer’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde yer alan sorular söyle:

“Eti Maden İşletmeciliği Genel Müdürlüğü ve bağlı şirketleri tarafından hammaddeden mamul ürüne dönüşerek üretilen; cam, seramik, tarım, temizlik, ambalaj, metal vb. tüm ürünlerin satılan ürün miktarı ne kadardır?

Son iki yılda Eti Maden İşletmeciliği Genel Müdürlüğü ve bağlı şirketleri tarafından üretilen ürünler, satılan ürünler ve ürünlerin iki yıl içindeki fiyat değişkenliği nedir? Demir çelik, tarım ve seramikte AR-GE faaliyetlerinde beklenen sonuçlar elde edilmiş midir?

BOREN ile kurulan ilişkilerde son gelinen aşama nedir?”

fotograf.jpeg

2,1 MİLYON TON SATIŞ

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Eti Maden) tarafından üretilen bor ürünlerinin, cam, tarım, seramik, temizlik sektörlerinde kullanıldığını belirterek, toplam bor ürünleri satış miktarının 2021 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 2,1 milyon ton mertebesinde olduğunu açıkladı.

BOR ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT DEĞİŞKENLİĞİNİN NEDENLERİ

Bor ürünlerinin fiyatlarının pazardaki rekabet koşularına göre ülke, bölge, sektör bazında değişiklik gösterdiğine işaret eden Bakan Dönmez, bu nedenle Eti Maden tarafından pazardaki söz konusu değişimler ve rakipler analiz edilerek dinamik bir fiyatlandırma politikası uygulandığını ifade eti.

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜ

Ar-Ge faaliyetleri kapsamında tarım sektöründe piyasaya sunulan granül ürünler, Etifert, ABCOL 3367, Eti-Kbor ve Etidot-67 ürünlerinin pazarda talep gördüğünü vurgulayan Bakan Dönmez, “Demir-çelik sektöründe toz pota cürufunun kompakt hale getirilmesine yönelik çalışmalar başarı ile tamamlanmış olup sektördeki firmalara bu kapsamda ürün satışı yapılmaktadır. Seramik sektöründe duvar karoları üretiminde seramik hamurunda bor kullanımı projesi yürütülmüş olup bu sayede kuru yöntemle öğütme yapan proseslerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir” açıklamasında bulundu.

PROJE ORTAKLIKLARI

Bakan Dönmez ayrıca, Eti Maden ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK, mülga BOREN) proje ortaklığı yaptığına da dikkat çekerek, son 5 yılda birlikte 21 proje yürütüldüğünü ve bu projelerin 8’inin tamamlandığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor madeninin hammadde olarak üretimi yerine daha çok mamül madde olarak işlenip üretilmesinin daha çok gelir getirici olduğunun bilindiğini bu yönde çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bazı dezenfektan ve deterjan gibi ürünlere iddialı giriş yapmasına rağmen gereği gibi pazarda görünürlüğünün sağlanamadığına dikkat çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.