CHP’den yazar ve çevirmenler için flaş çağrı!

CHP’den yazar ve çevirmenler için flaş çağrı!

CHP'li Bakan, yazar ve çevirmenlerin telif gelirlerinden KDV’nin alınmaması ve teliflerden alınan yüzde 17 stopajın -Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi- yüzde 10’a düşürülmesi yönünde kanun teklifi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kanun teklifinin gerekçesini şu şekilde açıkladı: 

“Entelektüel birikimle üretimin farklı alanlarının iç içe geçtiği yayıncılık sektörü ülkemizde çözüm bekleyen farklı sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların başını vergi yükü çekiyor. Yazar ve çevirmenlerin telif gelirlerinden yüzde 17 stopaj, yüzde 18 KDV kesiliyor. Bu vergi uygulaması hem eser üretenin hem eser üretiminin hem de üretilen eserin geniş ve farklı kitlelere ulaşımının önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Bunun için bir adım atmak gerekiyor. Önerimiz; yazar ve çevirmenlerin telif gelirinden KDV’nin kaldırılması, stopaj oranının -Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi- yüzde 10’a düşürülmesi. Böylece hem vergi yükleri azaltılan yazar ve çevirmenler desteklenmiş hem de yayınların daha geniş kitlelere ulaşması açısından teşvik edici bir adım atılmış olacak. Yazar ve çevirmenler üzerindeki vergi yükünün azaltılması demek; başta okuma alışkanlığı olmak üzere kültür, sanat ve edebiyat aracılığıyla insanların bireysel gelişimlerine katkı sunmak demek. Toplumsal bilincin yükselmesi, demokratik ve sosyal toplum ile sürdürülebilir yaşam felsefesinin toplam değerinden doğacak önemli bir toplumsal ve sosyal faydanın sağlanması demek.”

izmir_bunu_konusuyor_neden_murat_bakan_birinci_sirada_h25158_fc984-002.jpg

‘İki kanunda değişiklik önerisi’

CHP’li Bakan, yazar ve çevirmenlerin teliflerinde önerdiği düzenleme için iki kanunda değişiklik istedi.
Bakan kanun teklifinde, Gelir Vergisi Kanunu’nda önerdiği değişiklikle spotajın yüzde 10’a düşürülmesini, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda önerdiği değişiklikle KDV’nin kaldırılmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.