CHP'den zincir market tepkisi!

CHP'den zincir market tepkisi!

CHP'li Bayır, yasak sebebiyle kapalı olan dükkânlarda yer alan ürünlerin aynılarının, yasaktan muaf olan market zinciri firmalar tarafından satılmalarına tepki göstererek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Pandemi nedeniyle yayınlanan genelgede, ruhsat farklılıkları göz önüne alınarak, market zincirleri pazar günleri saat 17.00’ye kadar muaf bırakılmıştı. İnşaat malzemeleri, tuhafiye, kasap, oyuncak, kırtasiye satışı yapan esnafların ise pazar günü çalışmamasına karar verilmişti. Böylece, yasaklı olan esnafın sattığı ürünlerin, market zincir mağazalarında satışına engel olmadığı tespit edilmişti İzmir İnşaat Malzemeleri İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, İzmir Valiliğine bu konuyu aktararak, ‘’Gıda maddeleri ile yan yana bulunmaması gereken ve hatta bunların satışını yapan iş yerlerinde, yerlerinde bu ürünleri, T.C Kanunları gereği çelik dolapta muhafaza etmektedirler. Bu marketlerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları bu ürünleri satmaya uygun mudur?’’ görüşünü paylaşarak, rahatsızlığını dile getirmişti.

img_1712-(1).jpg

Bizim Ne Günahımız Var?

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, söz konusu ile ilgili, ‘’Yasakta kapalı olan; nalburda, kasapta, kırtasiyede, oyuncakçıda, satılan bütün ürünler, küçük market zincirleri mağazalarında rahatlıkla satılıyor. Burada bu ürünlerin satışına izin veriyorsanız, niçin diğer esnafı kapatıyorsunuz? Burada açıkça söylüyorum, haksız rekabet yaratılmak isteniyor. Esnaflar bu konudan rahatsızlar ve dertliler. ‘Bizim sattığımız ürünleri o zaman onlarda yasak zamanı satmasınlar. Bizim ne günahımız var’ diye haklı bir biçimde soruyorlar. Nalbur satışı yapan esnafın meyve, kasabın kuruyemiş, oyuncakçının nalbur malzemelerini satması gibi bir durumu, market zinciri olan firmalar yapıyor. Akıl var mantık var. Böyle bir ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Ayrıca, gıda maddelerinin yanına; yanıcı ve patlayıcı maddelerin değil satılması, konulması bile yasak ve tehlikeli’’ dedi.

İşte O Soru Önergesi;                     

BİM Zincir Marketleri 19 Mart 2021 tarihi itibariyle gıda maddeleriyle yan yana bulunamaması gereken yanıcı - patlayıcı inşaat malzemesi ve nalburiye malzemesi satışına başlamaktadırlar. Bunların satışını yapan iş yerlerinde bu ürünleri, 
T.C Kanunları gereği çelik dolapta muhafaza etmektedirler.
Bu bağlamda,
Bu marketlerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları bu ürünleri satmaya uygun mudur?

Yanıcı patlatıcı, insan sağlığına zararlı boyalar, nalburiye ve inşaat malzemeleri için T.C Kanunları gereği çelik dolaplarda muhafaza edilebilmesi için yeterli donanım bulunmakta mıdır?

Bu ürünler yanıcı ve patlayıcı özelliklere sahip oldukları için yaşanacak herhangi bir doğal affette (30 Ekim 2020 İZMİR depremi akabinde BİM Mağazasında, kimyasal ürünlerden dolayı çıkan yangın) bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler alınmış mıdır?

whatsapp-image-2021-03-18-at-12.46.40.jpeg

 Bim Mağazalarında satışa sunulan, tehlikeli kimyasalların tespiti, kategorisine göre sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanmasına, depolanması, taşınmasına ilişkin gerekli çalışmalar yapılmış mıdır?  

 Bim Mağazalarında bu ürünlerin satışını yapacak görevli personellere, ürünlerin yanıcı ve patlayıcı özellikleri hakkında, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi açısından gerekli eğitim verilmiş midir? Bakanlığınız denetimlerini yapmakta mıdır?

Küçük esnafın ayakta kalabilmesini sağlamak için, hemen hemen her hafta, her türlü ürünü satarak haksız rekabete yol açan bu mağazalarla ilgili yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, söz konusu yasayı komisyona ve meclise ne zaman getireceksiniz? 

Pandemi devam ettiği için, Pazar günleri çalışma yasağı olan başta İnşaat malzemeleri ve yasak dolayısıyla kapalı olan esnafların sattıkları ürünlerin, söz konusu mağaza ve vb. yerlerde satılmasını uygun bulmakta mısınız? Gıda ruhsatı olduğu için, kısıtlamaya maruz kalmayarak çalışan mağazalarda bulunan farklı ürünlerin, satışının yapılmamasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.