CHP'li Arslan uyardı: "Bir oldu bittiye izin vermeyiz"

CHP'li Arslan uyardı: "Bir oldu bittiye izin vermeyiz"

İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Çeşme ve Urla’da Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamulaştırmaya açılan alanları meclis gündemine taşıdı. 

Cumhurbaşkanlığı tarafından Çeşme ve Urla bulunan ve sit alanı içinde yer alan toplam 511 parselin kamulaştırma kararı yayınlandı. 

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Arslan, “511 parsel ‘Turizm Bölgesi sınırları içerisinde kalan Özel Mülkiyete ait alanların, bütüncül planlama kararları oluşturulmasına imkan sağlamak üzere kamulaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır’ gerekçesiyle, üstelik “Acele Kamulaştırmaya” tabi tutuluyor. Buna neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bölgeye ait planlama yapılacaksa, bu araziler köylünün elindeyken neden yapılmıyor?” diye sordu. 

Konuşmasında;  “Vatandaşın mülkiyet hakkını neden elinden alıyorsunuz. Planı yapın ve imar uygulamaları gerçekleştirin. Yöre halkı yıllardır düşünü kurduğu turizm amaçlı otel, konut, ticaret alanları imkânına kavuşsun. 

Turizm bölgesi kararını eşitlikçi, sosyal, vatandaşı ve doğayı koruyan, nitelikli planlama bilimine uygun olduğu sürece desteklemeye hazırız. Acele kamulaştırma kararından derhal vazgeçin. Hem bu acele niye bir yere mi gidiyorsunuz?” görüşlerine yer verdi. 

Konuya ilişkin kamuoyuna da açıklamalarda bulunan Arslan, şu görüşlere yer verdi

Cumhurbaşkanlığı tarafından Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Tespit ve İlan Edilmesine Yönelik bir düzenleme yapıldı. 

Buna göre Bakanlık Çeşme ve Urla’da bir kamulaştırma çalışması yapacak. Bahse konu çalışmanın dayanağı Bakanlığın ürün çeşitliliğini artırma, turizm faaliyetlerini yılın tamamına yayma ve dünyada değişen turizm taleplerinin karşılanması gibi açıklamalarla ifade edilmiş. Fakat alınan kararın ekleri incelendiğinde daha önce ilan edilmiş çok sayıda yerin turizm bölgesi vasfı iptal edilmiş. Bunların içinde çok sayıda termal turizm alanı göze çarpıyor. Dünyada gelişen turizm akımları artık doğal, kültürel ve sağlık turizmi ama biz ne yapıyoruz Çeşme gibi zaten turizm anlamında gelişmiş bir bölgenin turizm alanını genişletip kıyı boyunca ranta açık alanları kamulaştırıyoruz. Bu bölge SİT alanı.

Üstüne üstlük kamulaştırma kapsamına alınan 511 parsel için acele kamulaştırma kararı alınıyor. Acele kamulaştırma” müessesesi olağanüstü sayılabilecek birtakım hal ve koşullarda kullanılır. Burada yapılmak istenen şudur, bu parselleri acele kamulaştırma kapsamına sokarak, bilirkişi tarafından bedel tespitinin yapılması dışındaki tüm işlemleri geriye bırakmak,  kamuoyunun tepkisi oluşmadan işi bir oldubittiye getirmek. Aceleniz ne yangından mal mı kaçırıyorsunuz? 

Bu parselleri Arap sermayesine peşkeş mi çekeceksiniz?

Biz insandan yana, çevreden yana, kültür ve turizm destekleyen hiçbir özelleştirmeye karşı çıkmayız. Ama vatandaşın hak ve hukukunu çiğneyen, yok sayan her uygulamanın karşısında da dimdik dururuz. 

TBMM Genel Kurulu’nda da dile getirdim ama tekrar sormak istiyorum.

Bu araziler köylünün mülkiyetinde iken plan yapılmasına engel nedir?  Mülkiyet vatandaşta olunca planlama yapılamıyor mu? Vatandaşın mülkiyet hakkını neden elinden alıyorsunuz? Planı yapın ve imar uygulamalarını gerçekleştirin. Yöre halkı yıllardır düşünü kurduğu turizm amaçlı otel, konut, ticaret alanları imkânına kavuşsun. 

Ben buradan bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımı söylemek istiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.