CHP'li Bakan: "İktidarın ve sarayın adalet anlayışı budur"

CHP'li Bakan: "İktidarın ve sarayın adalet anlayışı budur"

MALİYE BAKANINDAN ‘TEMSİL VE TANITIM GİDERLERİ’ YANITI

 

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, bakanlıkların ve kamu kurumlarının ‘temsil ve tanıtımı’ adı altında yapılan harcamaların, son yıllarda öngörülen bütçeyi yaklaşık iki katı kadar aşmasına dikkat çekmiş ve harcama kalemlerinin açıklanmasını istemişti.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Temsil ve tanıtım için gerçekleşen harcamalar neden öngörülenin çok üzerinde seyretmektedir? Bu sapmaya sebep olan faktörler nelerdir? Hangi harcama kalemleri giderleri artırmaktadır? Devletin bütçesinde ciddi anlamda bir yer tutan ve üstelik her yıl öngörülenin neredeyse iki katı gerçekleşen temsil ve tanıtım giderleri yükünün devletin yükünün azaltılması ve vatandaşın vergisinin sarfında daha özenli olunması hususunda ne gibi tedbirler alınmaktadır?” sorularına cevap arayan CHP’li Bakan’a Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan yanıt geldi.

Ağbal, 2015 yılında temsil ve tanıtma giderleri için merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinde toplam 251 milyon 870 bin TL ödenek öngörüldüğünü, ancak harcama tutarının 450 milyon 349 bin 677 TL olarak gerçekleştiğini belirterek, yapılan harcamalardaki artışın temel gerekçesinin, “2015 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’nin ev sahipliğinde başta G-20 Liderler Zirvesi, NATO Dışişleri Bakanlar toplantısı ve Çanakkale 100. Yıl Etkinlikleri olmak üzere düzenlenmiş olan zirve, toplantı ve etkinlikler” için yapılan harcamalar olduğunu aktardı.

Naci Ağbal, 2016 için 323 milyon 975 bin 700 TL ödenek öngörüldüğünü, fakat harcama tutarının 403 milyon 764 bin 819 TL olarak gerçekleştiğini aktararak, söz konusu kalemden yapılan harcamalardaki artışın temel gerekçesinin, “2016 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’nin ev sahipliğinde başta Dünya İnsani Zirvesi ile İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi olmak üzere düzenlenmiş olan zirve ve toplantılar için yapılan harcamalar” olduğunu belirtti.

Önergede, 2017 yılının ilk 7 ayında temsil ve tanıtım giderlerinin yaklaşık 111 milyon lira olduğu belirtilmişse de gelen yanıtta 2017 yılı harcamalarıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Kamu harcamalarında tasarruf sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin aldığını da ifade eden Ağbal, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 8. maddesinin sekizinci fıkrasına atıf yaparak şöyle dedi: “Söz konusu düzenleme, temsil ve tanıtma giderlerinin de bulunduğu bazı kalemlerde cari harcamaları azaltmaya ve kamuda tasarruf sağlanmasına yönelik olarak yapılacak aktarmalarda idarelerin yüzde 20 olarak uygulanan kurum için aktarma yetkisi yüzde 10’a düşürülmektedir. Anılan hükmün, 2018 yılında kamuda cari harcamalarının kontrol altında tutulmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.”

AKP İKTİDARININ VE SARAY’IN ADALET ANLAYIŞI BUDUR!

Hükümete sordukları soruların yanıtlarını alamadıklarının altını çizerek, “Hükümet adeta hesap vermemenin dayanılmaz rahatlığı içerisinde istediği gibi davranıyor” dedi. Bakan, temsil ve tanıtım harcamalarıyla ilgili, “Bakan Hanım çıkıp ‘işçiden fedakârlık bekliyoruz’ der... Saray’da kilosu 4 bin TL olan çay içen maaşı da 40 bin TL olan AKP Genel Başkanı ‘beyefendiler asgari ücreti beğenmiyor elinize dilinize dursun’ diye vatandaşı azarlar… AKP iktidarının ve Saray’ın adalet anlayışı budur; bir yandan etkinlik harcamalarına ve kendilerine bu kadar bonkör davranırken, diğer yandan işçinin emekçinin bin 603 TL aylıkla geçinmesini reva görmektir!” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.