CHP'li Balbay: "Hükümet İzmir'den 10 alıyor; 2 veriyor"

CHP'li Balbay: "Hükümet İzmir'den 10 alıyor; 2 veriyor"

“CEZAEVİ İNŞAATINA PARA VAR İZMİR PROJELERİNE YOK”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, kentlerde yapılması planlanan projelerin 2018 yılına ait yatırım programının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, İzmir’e ayrılan bütçenin her sene olduğu gibi bu yıl da düştüğüne dikkat çekti. Balbay Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir’in bu yılda görmezden gelindiğini belirterek, “Hükümet, İzmir’e ve İzmirlilere hak ettiği payı vermiyor” dedi.

Balbay, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile hükümetin İzmir’e olan bakış açısını bir kez daha gözler önüne serdi. Balbay 2018 yılı yatırım programında İzmir dışında Anadolu’nun birçok noktası için dev bütçeler ayrıldığına dikkat çekerek şöyle dedi:

“Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan, vergi sıralamasında liderliğe oynayan ve Türkiye’deki verginin yüzde 10.6’sını toplayan İzmir’in yalnızca yüzde 2 oranında merkezi bütçeden pay alması kabul edilemez. Hükümet’in kente son 12 yılda sadece 9.9 milyar lira bütçe ayırması bile bu hükümetin İzmir’e ve İzmirlilere olan bakışını bir kez daha göstermiştir.”

Balbay, hükümetin 2011 yılında İzmir’e ve İzmirlilere yapmayı vadettiği “35 İzmir 35 Proje” de yer alan 17 ayrı yat Limanı, Kuzey Ege Limanı, Olimpik Stadyum, Alaçatı Havalimanı, Çiğli Vecihi Hürkuş Havalimanı gibi birçok projenin 2018 yılı bütçesinde yer almamasına şaşırmadığını belirterek şöyle dedi:

“Hükümet’in 2011 yılında yapmayı vadettiği 35 projeden Konak Tünelleri dışında gözle görülür kente yaptığı hiçbir şey yok. Aradan geçen bunca zamanın ardından İzmir’e yapılması planlanan birçok projeye bütçede yer vermeyen hükümeti İzmir’e verdiği sözü tutmaya ve İzmir’e hak ettiği değeri vermeye çağırıyorum.” 

Balbay, 2018 yatırım planında İzmir’in kültür, sanat, eğitim, sağlık gibi alanlarda da diğer illere göre bütçede kendine yer bulamadığını belirterek şöyle dedi:

“İzmir’de hayata geçmeyi bekleyen birçok önemli proje bulunmasına rağmen bir de bakıyoruz ki hükümet önceliğini 5 milyon TL’ye yeni bir cezaevi açılması için ayırmış. Binali Yıldırım’a sesleniyorum; İzmir’de miting meydanlarında sık sık açılışını yaptığınız projelerin akıbeti ne olacak? 2011’de söz verdiğiniz 35 proje ne olacak? İzmir’i proje çöplüğü haline getirdiğiniz yetmedi mi? 2018 yatırım programında İzmir’i niye es geçtiniz? Bu sorularımın yanıtını başta İzmir milletvekili olarak İzmirliler için talep ediyorum yanıt verebilecek misiniz?”

Balbay İzmir’in 12 ayrı ulaşım projesinden sadece Halkapınar-Otogar Metro hattının bütçede kendine yer bulduğuna ve bu hattın maliyetinin 383 milyon TL olmasına rağmen bütçede sadece 21 milyon 500 bin liralık bir pay ayrılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek şöyle dedi.

“2018 yatırım planında İstanbul’un 5, Ankara’nın 6 raylı sistem projesine bütçede yer veren ve Ankara’daki Sincan Metrosu’na 217 milyon TL, İstanbul’daki Haydarpaşa ve Halkalı raylı sistem Metrosu’na ise 1 milyar 690 milyon TL bütçe ayıran hükümetin İzmir’e yönelik 12 ayrı ulaşım projesinden sadece bir tanesine yer vermesini ve maliyeti kadar pay ayırmamasını kınıyorum. İzmir’i ve İzmirlileri kandırmazsınız, adaletli olmayan bu tutumunuzu tüm İzmir biliyor.”

Balbay’ın Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

1.Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan 2018 yılı yatırım programına göre Anadolu’nun birçok noktası için dev bütçeler ayrılırken Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir’in bu yılda görmezden gelinmesinin sebebi nedir?

2.Türkiye’deki verginin yüzde 10.6’sı İzmir’den toplandığı halde, hükümetin İzmir’e yalnızca yüzde 2 oranında merkezi bütçeden pay ayırması ne ile açıklanabilir?

3.Hükümetiniz İzmir’e son 12 yılda sadece 9.9 milyar lira bütçe ayırırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi 12 yılda 11.9 milyar lira bütçe ayırarak merkezi bütçenin kat ve kat üstünde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

4.2011 yılında İzmir’e ve İzmirlilere yapmayı vadettiğiniz 35 İzmir 35 Proje’ de yer alan 17 ayrı yat limanı, Kuzey Ege Limanı, Olimpik Stadyum, Alaçatı Havalimanı, Çiğli Vecihi Hürkuş Havalimanı gibi projelerin 2018 yılı bütçesinde yer almamasını İzmir’e ve İzmirlilere nasıl açıklıyorsunuz?

5.2018 yatırım planında İzmir’in kültür, sanat, eğitim, sağlık gibi alanlarda diğer illere göre bütçede kendine yer bulamamasını başta İzmir Milletvekili ve Başbakan olarak nasıl karşılıyorsunuz?

6.2018 yatırım planında İstanbul’un 5, Ankara’nın 6 raylı sistem projesine bütçede yer veren ve Ankara’daki Sincan Metrosu’na 217 milyon TL, İstanbul’daki Haydarpaşa ve Halkalı raylı sistem Metrosu’na ise 1 milyar 690 milyon TL bütçe ayıran hükümetin İzmir’e yönelik 12 ayrı ulaşım projesinden sadece bir tanesine yer vermesini adaletli buluyor musunuz?

7.12 ayrı projeden biri olan ve bütçede yer alan İzmir Halkapınar-Otogar Metro hattının maliyetinin 383 milyon TL olmasına rağmen bütçede sadece 21 milyon 500 bin liralık bir pay ayrılması doğru mudur?

8.İzmir’de hayata geçmeyi bekleyen birçok önemli proje bulunmasına rağmen hükümetinizin önceliğini 5 milyon TL’ye yeni bir cezaevi açılması için ayırmasını nasıl açıklıyorsunuz?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.