CHP'li Balbay,  Macaristan'a iltica edenleri gündeme aldı

CHP'li Balbay, Macaristan'a iltica edenleri gündeme aldı

CHP İzmir Milletvekili Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay Macaristan'a bir etkinliğe katılmak için gidip geri dönmeyen 11 yurttaşımızı Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay Macaristan'a bir etkinliğe katılmak için gidip geri dönmeyen 11 yurttaşımızı Meclis gündemine taşıdı. Balbay, "Türkiye, yurttaşlarının ilk fırsatta yabancı bir ülkeye iltica ettiği bir ülke haline gelmişse, vay halimize" dedi. 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Balbay şu değerlendirmede bulundu:

 "Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu'ndan 16 kişilik oyuncu grubu 1 Kasım'da Macaristan'a gitti. Ancak bu gruptan sadece 5'i Türkiye'ye döndü. 11'i orada kaldı. İltica ettikleri söyleniyor. Macaristan basını da durumu, Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan olağanüstü hal nedeniyle yurttaşların gelecek endişesi içine girmesi olarak yorumladı."

 Soğuk savaş döneminde Macaristan'ın da içinde yer aldığı Doğu Bloku ülkelerinden pek çok kişinin bir yolunu bulup Batı ülkelerine iltica ettiğini anımsatan Balbay, " Biz de bu duruma düştükse vay halimize. Sayın Osman Bak, tribünlerden in bu gerçeklere bak" diye konuştu.

Balbay’ın Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

  1. Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği kafilesinin 11 üyesinin Macaristan’a iltica ettiği doğru mudur?
  1. 1 Kasım günü Türkiye’den ayrılarak Macaristan’a giden Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin 11 üyesi Türkiye’ye niçin dönmemiştir? 
  1. Macaristan’a iltica ettiği öne sürülen 11 kişi ve Macaristan’dan dönen 5 kişinin isimleri nelerdir?
  1. Kafilede yer alan isimlerin, herhangi bir siyasi bağlantıları veya suçlarının olup olmadığı Macaristan’a gitmeden önce araştırılmış mıdır?
  1. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu bu yıl içinde kaç dernek veya kulüp için yurt dışına çıkış onayı vermiştir? İzin verdiği dernek ve kulüplerde bu zamana kadar herhangi bir sorun meydana gelmiş midir?
  1. Macaristan’a giden kafilenin lisanslarının yeni olması ne ile açıklanabilir?
  1. Macaristan basını Türkiye'den 11 kişinin böylesi yollarla yurtdışına iltica etmesinin Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimi sonrası ortaya çıkan olağanüstü hal döneminin yansıması olduğunu söylemesi ne ile açıklanabilir? 
  1. Eğer iltica talebi doğru ise; Türkiye, yurttaşlarının terk ettiği bir devlet haline mi gelmiştir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.