CHP'li Bayır: "Bütçeye hayır diyoruz"

CHP'li Bayır: "Bütçeye hayır diyoruz"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçe görüşmelerinde, 2018 yılı merkezi Bütçe Kanunu Tasarısının 6. Maddesi üzerine, CHP adına konuşma gerçekleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçe görüşmelerinde, 2018 yılı merkezi Bütçe Kanunu Tasarısının 6. Maddesi üzerine, CHP adına konuşma gerçekleştirdi. Bayır, elindeki görsellerle meclis kürsüsünden, CHP’nin verdiği hangi kanun teklifleri ve Araştırma önergelerinin, AK Parti’li vekiller tarafından reddedildiğini tek tek açıkladı.

AKP İKTİDARI UZLAŞMAZ TUTUMU İLE TEK KİŞİ TARAFINDAN ÜLKEYİ YÖNETMEKTEDİR

Siyasetçinin sorunlara çözüm öneren kişiler olması gerektiğini vurgulayan Bayır, 25. Ve 26. Dönemde parti olarak kendilerinin verdiği ve Akp’li milletvekillerinin reddettiği araştırma önergeleri ve kanun teklifleri üzerinden hükümete yüklendi. Elindeki görselleri gösteren Bayır, bugüne kadar Akp’li milletvekillerinin nelere hayır dediğini hatırlattı. ‘’Emekliye iki bayramda iki maaş ikramiye verilmesini, Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesini, Engelli vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazda ödemelerinde indirime tabi tutulmasını, Kayıp – Kaçak elektrik bedellerinin namuslu vatandaşlarımızdan alınmamasını, çiftçimizin mazot alırken indirimli almasını ve asgari ücret alan vatandaşlarımızın vergiden muaf tutulması ile ilgili kanun teklifleri verdik. Akp’li milletvekilleri hepsine, ‘Hayır’ oyu verdi. Ayrıca, Soma maden faciası, 17 – 25 Aralık Haftası, Kadın Cinayetleri, Cinsel istismar ve Taciz olayları, İmar işlerindeki vergi kayıpları, rant, yolsuzluk rüşvetleri, Off – Shore hesapları, Manisa’daki asker zehirlenmeleri, Man adası belgeleri ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedik. Akp’li milletvekillerinin cevabı yine ‘Hayır’ oldu. Ancak Akp’li milletvekilleri, cinsel istismara uğrayan ve mağdurun tecavüzcüsü ile evlendirilmesinin önünü açan, toplumda, ‘Tecavüzcü’ yasası olarak bilinen kanuna, ‘Evet’ dediler. Toplumda muhalefet her şeye hayır diyor algısı var, ancak gerçekler ortada. Biz halkın gerçeklerini öğrenmesini ve halkın yararına olacak teklifler sunuyoruz. Her ne hikmetse Akp’liler bunu istemiyor. Akp iktidarı uzlaşmaz tutumu ile tek kişi tarafından ülkeyi yönetmektedir. Hayır oyu verdiğiniz bütün kanun teklifleri ve önergeler, toplumun yararına ve halkımızın aydınlatılmasını sağlayacağı için mi Hayır oyu verdiniz.’’ diye seslendi.

BÜTÇEDE TOPLUMUN EMEKÇİ KESİMİ YOK

6. Madde üzerinden hükümeti uyaran Bayır, Anayasamızın 161. Maddesini hatırlatarak, ‘’Bakanlar Kuruluna dahi KHK ile bütçede değişiklik yapma yetkisi verilmemişken, bu yetkinin Maliye Bakanına verilmesi, Anayasamızın 163. Maddesine aykırı bulunmaktadır. Bu bütçede işçinin, emeklinin, çiftçinin, köylünün, memurun, esnafın, öğrencinin, engellinin olmadığını belirten Bayır, ‘’bu bütçe ithalatçıların, rantçıların, ihalecilerin, devleti yiyip bitirenlerin bütçesidir. Bu yüzden bu bütçeye Hayır diyoruz.’’ Dedi.

TEK ADAM REJİMİ ADI ALTINDA FAŞİZM YAŞANIYOR

Ülkenin Olağanüstü Hal ve KHK’ler nedeniyle özgürlüklerin rafa kaldırıldığını ve tek adam rejimi altında faşizmi yaşandığını da belirten Bayır, ‘’Bunun son örneğini dün Taşeron Kanununda gördük. Meclisin yoğun mesaisi gerekçe olarak gösterildi ve Taşeron Kanununu meclise getirmeden KHK marifetiyle geçireceksiniz. Toplamda 900 bin kişiye kadro vereceğinizi söylemiştiniz ama şu anda kimse ne olacağını bilmiyor. Tek Adam rejimi derken tam da bunu kastediyordum. 900 bin kişinin geleceği bir kişinin iki dudağının arasında. Ülkenin ekonomisini perişan ettiniz. Yüzde 11 büyüdük diye vatandaşı kandırıyorsunuz. Büyüdüysek para nerede? Büyüse büyüse size yandaş olan yüzde 11 büyümüştür. İç ve dış borcumuz her geçen gün katlanarak artıyor. Cari işlemler açığında 185 ülke içinde ilk 5’deyiz. Tüketicilerin bankalara borçları 488 milyar TL’ye dayanmış. Kredi borcu bulunan vatandaş sayısı 30 milyona yaklaşmış. Benzinden motorine, elektrikten doğalgaza her şeye zam yapıyorsunuz. Otomatiğe bağlamışsınız ya, sahi siz yapmıyorsunuz. Kendi kendine oluyor. Emekliye, çiftçiye, memura zam verirken de otomatiğe bağlasanız ya? Bu bütçe dar gelirli vatandaşın daha da zor durumda kalacağının ilanıdır’’ diyerek sözlerini bitirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.