CHP'Lİ BAYIR’DAN İKTİDARA SERT SÖZLER "Çocuk mu kandırıyorsunuz?"

CHP'Lİ BAYIR’DAN İKTİDARA SERT SÖZLER "Çocuk mu kandırıyorsunuz?"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, referandumda neden ‘Hayır’ diyeceklerini her fırsatta seçmene anlatıyor.

Anayasa teklifinin TBMM'de kabul edilmesinin ardından çalışmalarını İzmir’de sürdüren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, referandumda neden ‘Hayır’ diyeceklerini her fırsatta seçmene anlatıyor. ADD Buca Şubesinin ve Ege Karsfed’in düzenlediği kahvaltılara katılan Bayır iktidara, ‘’Niçin Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyuldu?’’ sorusunu sorarak, hükümete yüklendi.

ÇÜNKÜ KORKUYORLAR

15 senedir iktidarda bulunan Akp’nin, bugüne kadar istediği hangi yasayı geçiremediğini sorarak konuşmasına başlayan Bayır, ‘’Bu referandum, bütün kanunsuzlukları, yolsuzlukları aklama, yargılanmaktan kaçma ve AKP diktatörlüğünü halkoyuyla tescil ettirmekten başka bir amaç taşımamaktadır.  15 yıl boyunca bütün kurumları eline geçiren, medyayı ve gazetecileri susturan, hukuksuz dinleme ve tutuklamalarla korku imparatorluğu yaratan Akp, yüksek yargıyı ele geçirmek isteyecek. Niçin anayasa değişikliğine ihtiyaç duyuldu? Herşey tek bir kişi için. Herşey, bundan önce yapılan bütün yolsuzlukların üstünü kapatmak için. İstiyorlar ki kimse kendilerini yargılamasın, sorgulamasın. Bu anayasa değişikliği, bu durumlara önlem almak için çıkartılıyor. Çünkü korkuyorlar. Yasama, yürütme, yargı tek bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak sonuca göre yönetilecek.” dedi.

ÇOCUK MU KANDIRIYORSUNUZ?

İktidar milletvekillerinin, ‘’Rejim değişikliği değil, sistem değişikliği’’ şeklindeki sözlerini de eleştiren Bayır, ‘’Devletin bütün kurumlarının tek bir kişiye bağlandığı bir sistemde, nasıl rejim değişikliği olmaz diyebiliyorsunuz? Tek kişi, bütün kurumların başındaki insanı atayacak. Göreve gelen kişi, atayana bağlılığını göstermek için, sadece onun istediğini yapacak veya seçen, seçilene, ‘Benim sayemde buradasın. Ya istediğimi yaparsın ya da seni görevinden alırım’ diyecek. Şimdi böyle bir sistemde kimse bize bunun adı ‘Rejim değişikliği değildir’ söylemine inanmamızı beklemesin. Yargının daha fazla güçleneceğini iddia ediyorlar. Cumhurbaşkanının, Yargıtay Başsavcısını ve Başsavcı vekilini seçeceği, Yargıtay üyelerini de Cumhurbaşkanı’nın kontrolündeki HSK’nın belirleyeceği bir sistemde, yargının bağımsızlığını daha da güçleneceğinin teminatını kim verebilir? Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini Cumhurbaşkanı atayacak. Kalan üç üye, yine Meclis’teki iktidar çoğunluğu tarafından seçilecek. Böylece, kanunları denetleyecek, Cumhurbaşkanı’nı, yardımcılarını ve bakanları yargılayacak Yüce Divan üyelerinin tümü iktidar tarafından seçilmiş olacak. Niye halkın yüzde 100’ünü temsil eden Meclis, nitelikli çoğunlukla üyelerin yarısını belirlemiyor da halkın yüzde 50.01’i ile seçilebilecek Cumhurbaşkanı, üyelerin yüzde 80’ini seçebiliyor? Yürütmenin eylem ve işlerini denetleyecek Danıştay’ın 90’a düşecek üyelerinin dörtte birini, 23’ünü yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı seçecek. Geri kalan üyeleri de Cumhurbaşkanı’nın kontrolündeki HSK seçecek. Bu Danıştay, nasıl bağımsız olarak yürütmeyi denetleyebilecek? Meclis nerede? Biz ne işe yarayacağız? Çocuk mu kandırıyorsunuz?’’ dedi.

MÜHÜRÜ HAYIR’A VURUN CUMHURİYETİMİZİ KORUYUN

Konuşmasının son bölümünde Bayır, ‘’Ülke olarak referandum sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte amaç Anayasa değişikliğini gündeme getirip, mevcut süreci kendi lehlerine çevirmek istiyorlar. Neden Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyuldu? Ülkemizde yaşayan insanların Anayasa değişikliğine ihtiyacı var mı diye sorgulamalıyız. Türkiye’nin geleceğini, kendi geleceğinizi düşünüyorsanız mühürü ‘Hayır’a vurun ülke geleceğini, cumhuriyetimizi koruyun” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.