CHP'li Beko'dan Çeşme Limanı çağrısı! 'Önlemleri alın!'

CHP'li Beko'dan Çeşme Limanı çağrısı! 'Önlemleri alın!'

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çeşme’de faaliyet gösteren özel bir liman işletmesi olan Ulusoy Limanı’nda yaşanan durumlara dikkat çekti.

Çeşme’den Covid 19 virüsünün adeta cehenneme çevirdiği İtalya’nın Trieste Limanı’na haftanın üç günü ro-ro gemi seferleri ve tır taşımacılığı faaliyetlerinin devam ettirilmesi, limanda görevli bir tır şoföründe de virüsün tespit edilmesine ve karantina altına alınmasına karşın şahsın karantina koşullarından kaçıp, aynı limanda çalışmayı sürdürdüğü ve limanda çalışanların yeterli sağlık kontrollerinden geçirilmediğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, limanda ortaya çıkan son durum ve ihlallerle ilgili bir dizi sorudan oluşan önergeyi Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu.

GEMİLER ÇALIŞIYOR, ÖNLEM YOK!

 CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, önergesinde Covid 19 virüsünün yayılma hızının Türkiye’de de giderek arttığını vurgulayarak, Çeşme’deki Ulusoy Limanı’na başta İtalya olmak üzere çevre ülkelerden alınan ithal ürünlerin getirildiğini, bazı ürünlerin ihracatının da aynı limandan gerçekleştirildiğini, her gemide en az 25 kişinin çalıştığını, ancak bu gemilerde çalışanların ve ağır vasıta sürücülerinin yeterli sağlık kontrolünden geçirilmediğini, Sağlık Bakanlığı’nın 14 günlük karantina kurallarına tümüyle uyulmadığı bilgilerine ulaştığını belirtti. CHP Milletvekili Kani Beko, bu durumun virüsün yayılma hızını arttırdığı, liman personeli ve yakınları başta olmak üzere riskin yükseldiği uyarısında bulundu.

 14 GÜN KURALI UYGULANMIYOR MU?

Çeşme’deki Ulusoy Limanı’na giriş yapan gemi sayısının kaç olduğunu, gemilerin giriş ve çıkışlarında alınan önlemlerin ne olduğu, Sağlık Bakanlığı’nın ilan ettiği 14 günlük karantina kuralının uygulanıp uygulanmadığını soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, gemilerde çalışan ve gözlem altında tutulması gereken personelin çalışmayı ara vermeden sürdürdüğü bilgisinin doğru olup olmadığını açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

“Covid 19 virüsünün devam etmekte olan bu gemi trafiği nedeniyle gümrük muhafaza memurlarına da bulaştığı bilgisi doğru mudur?” diye soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bu bilgi doğru ise kaç kişinin hasta olduğu, kaç kişinin gözlem altında tutulduğunu ve bu kişilerin yakınlarının son durumunun ne olduğunun açıklanmasını istedi.

 ÇEŞME'DE KAÇ KİŞİYE TEST YAPILDI?

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, limanda çalışan personelin bir kısmının karantina altına alınmasına karşın kalan personelin çalıştırılmaya devam ettirilmesinin gerekçesinin ne olduğunu da sorarak, Çeşme genelinde bu çalışanlarla temasta bulunduğu düşünülen kaç kişiye test yapıldığını, kaç testin pozitif çıktığının da yanıt bekleyen sorular arasında olduğunu belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular ise şu şekildedir:

“1. İzmir’in Çeşme ilçesinde Ulusoy Limanına her gün ortalama olarak kaç adet gemi gelmekte ve gitmektedir?

2. Hangi ülkelerden ağırlıklı olarak geliş ve gidiş yapılmaktadır?

3. Gemilerin giriş çıkışlarında halk sağlığı için risk oluşturabilecek konularda alınan olağanüstü önlemler nelerdir? Bu kapsamda Sağlık ve İçişleri Bakanlığının ilan ettiği, yurtdışına gidiş gelişte 14 gün karantina kuralı uygulanmakta mıdır?

4. Bu denetim kimler tarafından ve hangi sıklıkta yapılmaktadır? 

5. Bu gemilerde çalışan ve gözlem altında tutulması gereken gemi mürettebatının ara vermeden çalışmayı sürdürdükleri bilgisi doğru mudur?

6. Çeşme-Trieste arasında çalışan şoförlerden birinin hasta olduğu, karantinadan kaçtığı ve tekrar çalışmaya başladığı bilgisi doğru mudur? Bu nedenle şirket yetkililerine ve sorumlulara bir yaptırım uygulanmış mıdır?

7. COVİD-19 virüsünün devam etmekte olan bu gemi trafiği nedeniyle gümrük muhafaza memurlarına da bulaştığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa kaç hasta ve kaç karantinada gözlem altında tutulan, Limanın işleyişiyle doğrudan yahut dolaylı bağlantılı çalışan ve çalışan yakını bulunmaktadır ve bu hastaların ve yakınlarının son durumu nedir?

8. Limanda görev yapan kişilerden sadece bir bölümünün karantinaya alınması ancak kalan personelin çalışmaya devam ettirilmesinin gerekçesi nedir? Bu kişiler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

9. Hastalık nedeniyle gözlem için evlerine gönderilen gümrük memurlarının yerine,  İzmir'den, çevre il ve ilçelerden çok sayıda gümrük memurunun limana yönlendirildiği bilinmektedir. Bu çalışanlar için yeterli tedbir alınmış mıdır? Bu kişilerin de hastalanmaması için alınan önlemler nelerdir?

10. Gemilerden indirilen yükler nerede depolanmaktadır? Bu yüklere dair halk sağlığına risk oluşturabilecek tehditler bulunmakta mıdır? Öyleyse konuya dair hangi olağanüstü önlemler alınmaktadır?

11. Bu süreçte Çeşme genelinde çalışanların bir şekilde temasta bulunduğu düşünülen kaç kişiye COVİD-19 testi yapılmıştır? Sonuçları pozitif olanların sayısı kaçtır?

12. Çeşme Ulusoy Limanının işletmesinin özel sektörde olmasının yarattığı ilave sorunlar bulunmakta mıdır? Eğer varsa, a) Limanın geçici yahut kalıcı olarak kamulaştırılmasına dönük atılmış adım b) Hakkında adli ve veya idari soruşturma açılmış kişi veya kişiler bulunmakta mıdır?

13. Hükümet olarak içinden geçmekte olduğumuz COVİD-19 pandemisine bağlı, ülkemiz karasularında ve limanlarımızda alınmış ve hâlihazırda yürürlükte olan genel tedbirlere ilave özel tedbirler bulunmakta veya planlanmakta mıdır? Varsa bunlar hangileridir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.