CHP'li Çam: "Anayasaya rağmen bütçe yandaşa aktarılıyor!"

CHP'li Çam: "Anayasaya rağmen bütçe yandaşa aktarılıyor!"

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Musa Çam, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada hükümetin ülkeyi sürüklediği ekonomik çıkmaza dikkat çekti,

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Musa Çam, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada hükümetin ülkeyi sürüklediği ekonomik çıkmaza dikkat çekti, Anayasa’yı çiğneyerek yeni bir bütçe hazırlamaya çalışıldığını vurguladı.

2015 yılı bütçe tasarısında yer alan ve CHP’nin açtığı dava ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ‘idarelerin bütçelerindeki ödeneklerin harcanması, aktarılmasında Maliye Bakanı’nı yetkilendiren hükümlerin’ bu yılki bütçe tasarısında da karşılarına çıktığı bilgisini paylaşan Çam, “Bütçe kanunu tasarısıyla Anayasa’yı bir kez daha hiçe sayıyorsunuz” dedi.

EMEKÇİYE AYRILAN PARA YANDAŞA GİDİYOR

Anayasa ve yasaların ‘bir kuruluşa bütçe yasasıyla TBMM tarafından verilen ödenek ancak başka bir yasayla, yani ek bir bütçe yasası çıkarılarak bir başka kuruluşa aktarılabilir’ dediğini hatırlatan Çam, “Siz yıllardır ne yapıyorsunuz? Anayasa’nın bu açık hükmüne rağmen, TBMM’nin bir kuruluşa herhangi bir amaç için verdiği ödeneği başka bir kuruluşa ve başka bir amacın gerçekleştirilmesi için Maliye Bakanını yetkilendiriyorsunuz. Bu yolla, TBMM’den öğretmene, imama, polise ödenmek üzere aldığınız parayı yandaşınız müteahhitlere aktarmak için kullanıyorsunuz” dedi.

BU TÜR DÜZENLEMELERLE ‘NE İSTEDİLERSE VERİLMİŞ’!  

Bu tür düzenlemelerin ucunun açık olduğunu dile getiren CHP’li Çam, önemli bir ayrıntıyı dile getirdi; “Dönemin Başbakanı, FETÖ’cülere ‘Ne istediniz de vermedik’ diye bir soru sormuştu. Onlar istedikçe verilen her neyse, onun kaynağının bu tür düzenlemeler olduğundan artık şüphe duymuyoruz. Darbeciler 15 Temmuz’da başarılı olsalardı mali olarak ne yapacaklardı? Emin olun, yapacakları ilk iş bu ülkenin yoksul insanlarından toplanan vergileri, 2016 yılı bütçe kanununun 6’ncı maddesini kullanarak canlarının istediği kesimlere aktaracaklardı” diye açıklama yaptı.   

MALİYE BAKANINA HESAP VERMEYECEĞİ 50 MİLYARLIK BÜTÇE

Anayasa Mahkemesi’nin ‘bütçe hakkını’ hatırlatmasına rağmen Anayasanın çiğnendiğini ifade eden Çam, “Bütçe hakkı, bütçe ödeneklerinin kanunla verilmesini yani Meclis tarafından verilmesini ifade ediyor. 5018 Sayılı Yasanın 21’inci maddesinin mevcut hali bütçe hakkının gereğidir.  Şimdi yasanın bu maddesini değiştirerek,  Maliye Bakanı’na hiç kimseye hesap vermeden yaklaşık 50 milyar liralık bir bütçe yapma hakkı vermek istiyorsunuz. Ne yapmak istiyorsunuz? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Yapmaya çalıştığınız bu işlem hangi vicdana sığar?” diye konuştu.

SAYIŞTAY RAPORUNDA HARCAMALARIN HESABI VERİLEMEDİ

Kamu malî yönetiminin, Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkına uygun şekilde yürütülmesinin bir zorunluluk olduğunu ancak bu ödeneklerin nasıl kullanıldığının hesabını bile hükümetin tam olarak vermediğini söyleyen Çam, açıklamasını şöyle tamamladı: “Hiçbir şeffaflık söz konusu değil. Sayıştay’ın Maliye Bakanlığı ile ilgili raporunda bu açık açık belirtiliyor. Sayıştay’a göre 2015 yılında, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği madde kullanılarak diğer kuruluşların bütçelerinden aktarılan paralarla 41,1 milyar lirayı bulan yedek ödeneğin, 8 milyar liraya yakın kısmının ‘türü, tutarı ve aktarma yapılan idareler açıklanmamıştır’. Maliye bu parayı hangi harcamalar için hangi idareye ve hangi tutarda aktardığının hesabını vermemektedir. Hükümeti, bu yasa ve anayasa tanımaz tutumdan vazgeçmeye çağırıyoruz. Bütçe harcamaları daha şeffaf ve daha hesap verilebilir olmalıdır.”​

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.