CHP'li Gürer İsrafı Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Gürer İsrafı Meclis gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta gıda ürünleri olmak üzere ülkemizde her yıl artan enerji ve su israfını, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, ekmek israfının önlenmesi için 2013 yılında başlatılan kampanyanın devam ettiğini, meyve ve sebze israfının önlenmesine yönelik de hasat edilen ürünlerin paketlenmesi ve nakliyesinde yaşanan kayıpların önlenmesi için proje kapsamında hibe desteği sağladıklarını belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomimize yıllık 1.5 milyar dolara mal olan ve günde 10 milyondan fazla ekmeğin israf edildiği ülkemizde, ekmek israfıyla birlikte meyve-sebze ve enerji israfını Meclis gündemine getirdi. 

İSRAFLA MÜCADELE EDİLEBİLİYOR MU?

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde milli gelirin yüzde %15’ine yakınının israf ettiğimiz gıda, enerji, su gibi israf edilen kaynaklarda sürecin devam ettiği bilinmektedir.

Ülkemizde bir yılda yetişen meyve ve sebzelerde israf edilen miktar ne kadardır?

Özellikle ekmekte günlük üretim miktarı ne kadar olup çöpe giden ekmek miktarı ne kadardır?

Bu bağlamda genel bir israfla mücadele programı uygulanmakta mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

BAKAN PAKDEMİRLİ, RAKAM VERMEDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, israfın rakamsal boyutlarına değinmedi. 

ÇİFTÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR

Bakan Pakdemirli, meyve sebze miktarındaki kayıpların azaltılmasına yönelik çalışmalarının , il ve ilçe teşkilatlarının üreticileri yetiştirme teknikleri ve hasat teknikleri konusunda bilgilendirilmesi ile başladığını anlattı.

PAKETLEME VE NAKLİYE İÇİN HİBE DESTEĞİ 

Hasat edilen ürünlerin paketlenmesi ve soğuk hava depolarında uygun koşullarda saklanması amacıyla soğuk hava depolarının sayısının ve kapasitelerinin artırılması ve paketlemeye yönelik hazırlanan projelere kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi çerçevesinde hibe destekleri sağlandığını belirten Bakan Pakdemirli, “ Ürünlerin paketleme tesislerine teslimde veya pazara taşınmasında uygun nakliye koşullarının sağlanması amacıyla diğer kamu kurumlan ile de gerekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi. 

TAM BUĞDAY EKMEĞİ YAYGINLAŞTIRILMALI 

Ekmek israfının önlenmesi ve daha sağlıklı olan tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması konularında toplumda farkındalığın artırılması amacıyla TMO tarafından Ocak 2013 tarihinde ulusal boyutta “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatıldığını hatırlatan Bakan Pakmedirli, israf mücadele çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. 

GÜRER: “ÇÖPE GİDEN EKMEK İSRAFININ BOYUTLARA ÇOK BÜYÜK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece ekmek israfının, Türkiye ekonomisine yıllık 1.5 milyar dolara mal olduğu yönündeki araştırmalara dikkat çekerek, “Günde neredeyse 10 milyon ekmeğin israf edildiği belirtiliyor. Yani, üretilen her 10 ekmekten 1’i çöpe gidiyor. Bu çok büyük bir israf. Sadece çöpe giden ekmek israfının önlenmesiyle ülkemizde çok sayına yeni yatırımlar yapılabiliyor” dedi. 

Ülkemizde israfın boyutlarının büyüklüğüne dikkat çeken Gürer, sadece ekmek değil, meyve-sebze gibi gıda ürünlerinin yanısıra, su ve enerji israfının boyutlarının da azımsanmayacak kadar büyük olduğunu vurguladı. 

İSRAFI ÖNLEME KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ 

Gürer, Bakanlığın israfın önlenmesine yönelik çalışmaların kapsamına genişletmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.