CHP'li Gürer, Meclis'te Emeklilerin Sorunlarını Dile Getirdi

CHP'li Gürer, Meclis'te Emeklilerin Sorunlarını Dile Getirdi

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de yaptığı konuşmada emeklilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Gürer emekliler için intibak, ilaç katkı payı ve Emekliliklerde Yaşa takılanlar için kanun teklifi verdiğini ve tekliflerinin mecliste değerlendirilmesini beklediğini ifade etti.


Ömer Fethi Gürer konuşmasında şöyle dedi:“ Bu hafta içinde Tüm Emekliler Derneği ve Emekliler Sendikasının temsilcileri ziyaretime geldiler. Sorunlarını anlattılar. Bir yıl boyunca emeklilerin lehine bir düzenleme yapılmadığı gibi emeklilere verilen ücret artışları, maaşlarındaki artış da ne yazık ki yıl içindeki zamlarla eridi. Torba yasalar peşi sıra geldi ama emeklinin taleplerine yönelik maddeler yer almadı. 2018 yılı bütçe görüşmeleri Komisyonda devam ediyor, orada da emekliler için olumlu söz edilebilecek bir gelişme yok. Bildiğiniz gibi emekliler açlık sınırının altında bir gelirle yaşıyorlar, önemli bölümü yokluk sınırının altında bir gelire sahip.

 

Çoğu yerde emekliler, özellikle de büyük kentlerde akşam pazar yerleri dağılırken pazara gitmek zorunda kalıyorlar çünkü orada, o saatte esnafın yapacağı 5-10 kuruş indirime ihtiyaç duyuyorlar. Bayramlarda emekliler torunlarına harçlık verecek parayı artı değer olarak elde edemedikleri için sıkıntı içindeler. Bunun yanında, emeklilerden ilaçta katkı payının kaldırılması için bir kanun teklifi verdim; umarım, dilerim bu değerlendirilir. Böylece, kamu ve özel hastane ayrımı yapılmaksızın emeklilerden muayene ücreti, ilave ücret ve ilaç katkı bedeli alınmaz. Keza, 2000 yılından önceki emekliler için intibak düzenlemesi yapıldı, 2000 yılından sonra emekli olanlar için bu düzenleme yapılmadığından 2000 yılından sonra emekli olanlar mağdur durumda. Bununla ilgili de bir kanun teklifi verdim. Bunun da değerlendirilmesiyle emeklilerin ilaçta katkı payı ve intibakla ilgili beklentileri karşılanmış olacak.  Arkadaşlar, yaşam sonlanmadan önce her canlı emeklilik yani yaşlılık sürecine eriyor. O anlamda sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesinin, onlar için yapacaklarımızın yasal anlamda düzenlenmesinin bir yerde geleceğimizin de şekillenmesinde hepimize düşen önemli bir görev olduğunu düşünüyorum “dedi.
 

EMEKLİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emeklilerin örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını da istedi. Şöyle Konuştu.-“ Ne yazık ki emekli sendikaları yasal anlamda olanaklı kılınmadı. Ne var ki özellikle toplu iş sözleşme görüşmelerinin yapıldığı, memur sendikalarının olduğu toplantılarda emeklilerin de temsilcilerinin yer alması ve burada emeklilerin de söz sahibi olmasının önünde yasal düzenleme yapılarak engel kaldırılabilir. 
Bunun yanında, emeklilikte yaşa takılanlar var. Prim gün sayısını doldurdukları hâlde, süre içinde ödedikleri prim karşılığı emekliliği hak etmelerine rağmen, çıkarılan kanun nedeniyle yaş beklenmesiyle ücretlerini alamıyorlar ve mağduriyet içindeler. Emekli olduktan sonra çoğu, özellikle yüzde 30'luk bir kesim çalışmak zorunda kalıyor ama emekli olmuş, emekliliği hak etmişler yaş için bekletilerek mağdur ediliyor. Bu mağduriyetin de artık sonlandırılması gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanların sizlere de ulaştığını düşündüğüm seslerinin dikkate alınması ve bunların sorunlarını olumlu yönde çözecek bir düzenlemenin yapılmasını yüce Meclisten bekliyorum. Bununla ilgili de kanun teklifi verdim. Bunun da Meclisimize getirilmesiyle emeklilerin üç konudaki beklentisinin karşılanacağını düşünüyorum. ”dedi.


 ADİL VERGİ SİSTEMİ


Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorunların aşılmasında yapılması gerekenlere değinerek sözlerine şöyle devam etti.-Ülkemizde adil bir vergi sisteminin olmayışı, bunun yanında temel tüketim harcamaları ve hizmet alımından alınan dolaylı vergilerin yüksek olması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınamaması, bütçede işçi, esnaf, çiftçi, dar gelirlilere verilmesi gerekenlerin de bir yerde önünü kesiyor. Kayıt dışının kayıt içine alınmasıyla açık olarak gösterilen alanlardaki sorunlar aşılabilir. Yani Hükûmetin aslında yapması gerekli olanı yapmayarak bunun bedelini emekliye, işçiye, çiftçiye, köylüye, esnafa, dar gelirliye ödettirme anlayışından vazgeçmesi gerekiyor. Yakaladığından vergi alan, bulduğuna zam yapan anlayış yerine, kayıt dışının mutlaka kayıt içine gelmesini sağlayacak düzenlemeler de ihtiyaç. 


Bu anlamda, Hükûmetin son dönemlerde oluşan zamlar karşısında memura ve işçiye vermiş olduğu enflasyonun altındaki zamlar da eridiği için enflasyonun karşılığı zam verilmesini de emekli de, işçi de, memur da bekliyor. Bunu talep ediyorum” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.