CHP'li Gürer'den Fakıbaba'ya "ÇKS" soruları

CHP'li Gürer'den Fakıbaba'ya "ÇKS" soruları

Gürer: “ÇKS sorunu çözülmeden tarımsal destekler amacına ulaşmaz”.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’insoru önergesine verdiği yanıtta önümüzdeki yıl çiftçilere 14.5milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacağını açıkladı. CHP Milletvekili Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemiyle (ÇKS) ilgili sorunlar çözülmeden, bakanlığın 2018 yılında ödeyeceği 14.5 milyar liralık tarımsal desteğin tam manasıyla amacına ulaşamayacağını söyledi. 
 
GÜRER’İN ÇKS İLE İLGİLİ SORULARI
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbaba’ya yönelttiği soru önergesinde “ÇKS'de  bulunan çiftçiler için her yıl ilkbahar döneminde açıklanan destekler bu yıl neden açıklanmamıştır? Tarımsal desteklerin ne zaman açıklanması düşünülmektedir? Türkiye'de tarımsal desteklerden faydalanan ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısı kaçtır? 2017 yılı için üreticilere verilmesi düşünülen toplam tarımsal destek miktarı ne kadardır” diye sordu. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 18.08.2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. 
 
ÇKS’YE KAYITLI  ÇİFTÇİ SAYISI 2 MİLYON 267 BİN
 
Bakan Fakıbaba, Üreticilerin, tarımsal destekler ve benzeri uygulamalardan faydalanabilmek için kendi istekleriyle ÇKS'ye kayıt yaptırdığını ve bu kaydını her yıl güncellemesi gerektiğini ifade ederek, “ Bu kapsamda Türkiye genelinde Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2016 yılında kayıt yaptıran çiftçi sayısı 2.267.176'dır” dedi. 
 
2018’DE 14.5 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILACAK
 
Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımızca 2017 yılı için üreticilerimize 12,8 Milyar TL tarımsal destek ödemesi yapılacak olup, 2017 yılı Kasım ayı itibariyle bunun 11 Milyar TL'si ödenmiştir. 2018 yılında ise üreticilerimize 14,5 Milyar TL nakit tarımsal destek ödemesi planlanmıştır” diye konuştu.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ÇKS konusunda Türkiye’de ciddi sorunların yaşandığını söyledi. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 267 bin olarak belirlendiğini ifade eden Gürer, “Aslına bakıldığında tarımla ve çiftçilikle uğraşanların sayısı bu rakımın üzerindedir. Pek çok çiftçimiz değişik nedenlerle ÇKS’ye kayıt yaptırmamakta ye da yaptıramamaktadır. Üreticiler, tarımsal desteklerden ÇKS’ye üye olmaları halinde faydalanmaktadır. Ancak değişik nedenlerle ÇKS’ye üye olmayanlara bu destekler verilmemektedir. ÇKS ile ilgili sorunun çözümlenmemesi halinde bakanlığın dağıtacağı tarımsal desteklemeler tam manasıyla amacına ulaşmış sayılmaz” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.