CHP'li Gürer'den kaçak işçi çıkışı!

CHP'li Gürer'den kaçak işçi çıkışı!

CHP'li Gürer, kayıt dışı, güvencesiz olarak çalıştırılan ve adeta kaçak çalışan cennetine dönüştürülen Türkiye’de, bu sorunun nedenlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde kaçak çalıştırılmasının sadece kaçak çalışan sorununu değil, SGK dengesini de bozduğunu ve kurumun açığının artışı da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORULARINDAN BİRİ KAÇAK ÇALIŞANLAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelen kaçak çalışan sorununa dikkat çekti. Yurt dışından gelip farklı alanlarda çalışanların ucuz iş gücü olarak görülüp bir yerde emek sömürüsünün de sürdüğünü söyledi.

EMEK SÖMÜRÜSÜ

Kaçak ve önemli bölümü yurt dışından gelmiş çalışanlardan oluşanların, ülkenin kanayan yarası haline geldiğini, önlenemediğini anlatan Gürer, “Resmi rakamlara göre, kaçak çalışan sayısının yüzde 36 gibi oranlara yükseldiği görülmektedir. Başka bir ifadeyle her üç işçiden biri kaçak olarak çalışmaktadır. Emek sömürüsünün en yalın örneği olan kayıt dişilik ve kaçak işçiliğin neden önlenemediği, yapılan ve yapıldığı söylenen çalışmaların neden bu sorunu çözmekte yetersiz kaldığının araştırılması ve çözüm üretilmesi şarttır” dedi.

KAYIT DIŞI ÜRETİMDE DE ÇALIŞTIRILIYOR 

Kaçak çalışanların yaygınlaştığını sorunun kayıt dışı ürünlerdeki artışı da beraberinde getirdiğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Kayıt dışı ekonomi, kaçak Çalışanlarla birlikte tüm sektörlerde kontrol dışı ürünlerle yüzünü göstermektedir. Fiyatının düşük olmasından ötürü son dönemlerde hileli ve kaçak ürünlere yönelimde artış olmuştur. Bu konu ayrıca halk sağlığını tehlikeye atması açısından da önem arz etmektedir. Kayıt dışı işsizlikten ötürü merdiven altı işyerlerinde düşük ücretle, sosyal güvenceden yoksun çalışmak zorunda kalanlar, SGK ve ekonomiye de sorun oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

SURİYELİ İŞÇİLER KAÇAK ÇALIŞTIRILIYOR

Suriye’den gelen dört milyona yakın sığınmacının büyük bölümünün özellikle merdiven altı üretimde çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını vurgulayan Gürer, yurdun her yanında kendini gösteren kaçak çalışanlar ülkemizi kuşatmış durumda olduğunu ve bu soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

YABANCI UYRUKLU BAKICI KADINLAR SORUNU

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde ayrıca yabancı ülkelerden getirilen bakıcı kadınlar sorununa da dikkat çekerek, “Özellikle ev hizmetlerinde çocuk ve yaşlı bakımı için komşu ülkelerden çok sayıda yabancı kadın Türkiye’ye gelmekte, bu kadınlardan bir bölümü yasal olarak çalışırken, çoğunluğu da kaçak olarak istihdam edilmektedir. Suriyeli işçilerin, son yıllarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler başta olmak üzere ülkenin her yanında boy göstermesi önemli bir sorundur” diye konuştu. Gürer, “Vermiş olduğumuz bu Meclis Araştırma Önergesinin amacı, kaçak çalışan cenneti haline gelen ülkemizde bu sorunun araştırılması ve çözüm üretilmesidir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.