CHP'li Gürer'den sert tepki

CHP'li Gürer'den sert tepki

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda, Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili olarak çok sert konuştu. 

Gürer, “Gümrükle ilgili düzenleme yapılacaksa bu ülkeye giren ürünlerin doğru dürüst kontrolleri yapılsın. Neden ve niye onlar ithal ediliyor, yurttaş bilsin, sıfırlanan gümrüklerle kimler ticari sır kapsamında vurgunu vuruyor; bunları da herkes görsün” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gümrük Kanunu'ndaki kısmi ve gereksiz düzenlemeleri eleştirdi. Esasında Gümrük Kanunu'nun bütünü üzerinde dünya ülkeleri standartlarında değişikliklerin gerçekleşeceği bir temel yasanın çıkmasının ülke için ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gürer, “Bu tür değişiklikler ihtiyacı tam anlamıyla karşılamıyor. Şimdi gümrükle ilgili düzenleme yapılınca herkesin aklına farklı şeyler geliyordur, benim aklıma da doğal olarak tarım ürünleri geliyor çünkü ülkemizde ithal edilmeyen ürün kalmadı. Ama bundan daha vahim olan bir şey var, ithal edilen ürünlerle ilgili yapılan düzenlemeler genelde ya üretici ürün ekerken yapılıyor ya da hasat dönemi yapılıyor. Örneğin buğdayı hasat edecekken çiftçi, bir bakıyorsunuz gümrük sıfırlanıyor. Öyle olunca, üretici, çiftçi üretimden uzaklaşıyor. Bugün TÜİK verileri açıklandı, yine buğdayda yüzde 9'lara varan üretim azalması bekleniyor. Bunun için gümrük girişinde gümrüğü sıfırlanan ürünlerle Türkiye'de çiftçiyi vuran anlayıştan vazgeçmemiz lazım. Kendimize yeten bir ülkeyken  ithalatçı bir ülke olduk” dedi.

“VURGUNU VURAN KİMLER?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates tohumuyla gelen hastalık yüzünden 25 ildeki 141 bin 650 dekar alanın karantina altına alındığını hatırlattı. Patates ürünü; patateste "siğil" denilen hastalık yani patates kanseri nedeniyle 25 ilde üretim alanlarının daraldığını ifade eden Gürer, “Patatesin tohumuyla gelen hastalığı bizim gümrüklerimizden gelen tohumlardan ülke topraklarına taşıdık. Neden bunlar yeterince incelenmedi? Şu anda patateste büyük sorun yaşıyoruz. Yurt dışına satışı için teşvik gerekiyor, şu ana kadar da verilmedi. Üreticinin elindeyken bu teşviki versek de yurt dışı satışının yolunu açsak olmaz mı? 

Şu anda patates 50 kuruş, maliyeti 90 kuruş. Gümrükle ilgili düzenleme yapılacaksa bu ülkeye giren ürünlerin doğru dürüst kontrolleri yapılsın. Neden ve niye onlar ithal ediliyor, yurttaş bilsin, sıfırlanan gümrüklerle kimler ticari sır kapsamında vurgunu vuruyor; bunları da herkes görsün” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.