CHP'li Gürer'in soru önergesini Bakan Bekir Pakdemirli yanıtladı!

CHP'li Gürer'in soru önergesini Bakan Bekir Pakdemirli yanıtladı!

CHP'li Gürer, 42 ilde uygulanan Avrupa Birliği Kırsal Projesi Uygulamaları ile ilgili sorularına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Son 7 yılda IPARD programı kapsamına alman 14500 projenin illere göre dağılımı nasıldır? IPARD programı kapsamında 4 milyar TL hibe desteği sağlanan projelerin, illere göre tutar dağılımı nasıldır? Hibe ve destekler sayesinde kırsal alanda 10 milyar TL tutarında yapıldığı ifade edilen yatırımların içerisinde tamamlanan ve yarıda bırakılanların sayısı ayrı ayrı ne kadardır? IPARD kapsamında destek alınmasına karşın kaba inşaat halinde kalan yapılar hakkında ne gibi çalışmalar yapılması planlanmaktadır?" sorularını Bakana yöneltti. 

Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumunu (TKDK) 2011 yılında AB Komisyonu tarafından akreditasyon sürecini başarıyla tamamlamış ve IPARD kırsal kalkınma fonlarını kullanmaya başlamıştır. IPARD Programında yer aldığı şekilde ilk etapta 20 İlimiz, 2013’ten sonra ilave edilen 22 İlle birlikte toplam 42 İlde bu desteklerden faydalanmaktadır.

IPARD programında destek verilen her bir sektörün kriterleri, uygun harcama miktarları, hibe oranları, seçim kriterleri vb. tüm koşulları belirlemiştir. Projeler, şeffaflık ilkesi dikkate alınarak eşit olarak değerlendirilmekte ve IPARD kriterlerine uygun olanlar başvuru çağrısındaki bütçe miktarı dikkate alınarak seçilmektedir. Seçilen projeler kamuoyuna açıklanmakta ve hibe sözleşmesi imzalanarak yatırıma geçmeleri sağlanmaktadır.” dedi.

Bakan Pakdemirli- “IPARD kapsamında destek alan işletmelerin 5 yıl faaliyetini devam zorunluluğu olup, TKDK tarafında gerekli denetim ve kontroleler yapılmaktadır. TKDK’nın yaptığı tüm işlemler de ilgili ulusal kurumlar ve AB Komisyonu tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Bu denetimler sayesinde Ülkemizde âtıl işletmelerin önlenmesi ve kırsalda yatırımların ve istihdamın artması hedeflenmektedir.” dedi

TOPLAM 6849 ADET BAŞVURU GERİ ÇEKİLDİ

Bakan Pakdemirli” IPARD Programında 2007-2016 tarihleri arasında alınan 16.608 başvurudan 888 adedi reddedilmiş, 4.432 adedi başvuru sahipleri tarafından geri çekilmiş ve 11.289 adedi ile sözleşme imzalanmıştır. Toplamda 10.666 adet projeye 1.044.781.711 Avro ödeme yapılmıştır. Tahsis edilen fonların %99,3’ü kullanılmıştır.

IPARD II Programı için son raporlama dönemi olan 31.08.2019 tarihli verilere dayanarak; alınan 16.541 başvurudan 6.554 adedi reddedilmiş, 2.417 adedi geri çekilmiş ve 3.996 adet başvuru sahibiyle sözleşme imzalanmıştır. Raporlama tarihine kadar 2.560 adet başvuruya toplamda 139,5 Milyon Avro ödeme yapılmış ve 225,5 Milyon Avro Tuk bir toplam yatırım tutarı elde edilmiştir.

KIRSAL KALKINMA DESTEKLEMELERİ

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine alınan 42 il dışında kalan illerden gelen tepkileri bertaraf etmek üzere tüm illerde uygulanan Kırsal Kalkınma desteleri içinde Bakan Pakdemirli” Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, 12. Etap da dahil olmak üzere toplam 10925 adet yatırım tamamlanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.