CHP'li Purçu TBMM kürsüsünden seslendi

CHP'li Purçu TBMM kürsüsünden seslendi

2017 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı üzerine TBMM Genel Kurul'da konuşma yaptı.

2017 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı üzerine TBMM Genel Kurul'da konuşma yapan CHP İzmir milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Özcan PURÇU, "Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Bakanlığı değildir! Sosyal yardımla övünmeyin. Yardımların artması demek, o kadar başarısızsınız demektir, yoksulluk artmış demektir. Yoksulluğu önleyecek sosyal politika geliştirmek zorundasınız. Romanlara yönelik strateji belgesi ve eylem planı açıkladınız. Çalışma yapmıyorsunuz, bütçe bile ayırmadınız. Çocuk ölü doğdu! Bütçe nerede, para nerede? Romanları kandırmayın artık. Yeter!" dedi. 

“İşsizlik, yüzde 11, kayıtlı işsizlik, kayıtsız işsizliği hesaplarsan yüzde 20'lere ulaşıyor, 100 kişiden 20 kişi eve bugün ekmek götüremedi, 80 milyonu hesap edin.” diyen CHP İzmir Milletvekili PURÇU, ekonominin kötü gidişatına değindi ve hükümeti önlem almadığı için eleştirdi:
“Ekonomi durmuş durumda… Üretim yok. Üretim yapacaksınız, Yol yapabilirsiniz, o devletin zaten görevi, köprü de yapabilirsiniz; bununla övünmeyin. Fabrika açacaksınız vatandaşı üretime yönlendireceksiniz. Tarımı, turizmi geliştireceksiniz, hayvancılığı geliştireceksiniz. Bu konuda da katkı bekliyorsanız Cumhuriyet Halk Partisi burada.” 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görevinin sosyal yardım dağıtmakla sınırlı olmadığına, yoksulluğun sosyal politikalar geliştirilerek azaltılabileceğine vurgu yapan CHP Milletvekili PURÇU:
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesi 24,3 milyar lira; bunun 20,5 milyarı sosyal yardımlara… Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal yardımlar bakanlığı değildir. Sosyal yardımı ne kadar çok veriyorsanız o kadar başarısızsınız demektir. Bu başarı olayı değildir, yoksulluk artmış demektir. Eğer bütçesi artıyorsa yoksulluk artmış demektir. Bununla övünmeyin sakın. Sosyal politika geliştirmeniz lazım, yoksulluğu önleyici sosyal politikaları artırmanız lazım. Sosyal politikaları artırmazsanız, ülke böyle kangrene dönüşür. 
Hükümetin Nisan ayında açıkladığı Romanlara yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na rağmen hükümetin Merkezi bütçede pay ayırmamasını sert bir dille eleştirdi: Milletvekili PURÇU, 
Sayın Bakanım dedi ki: "Roman stratejisiyle ilgili çalışma yapıyoruz." Hiçbir çalışma yapmıyorsunuz Sayın Bakanım, bütçe bile ayırmadınız, çocuk ölü doğdu. "Strateji Eylem Planı" diyorsunuz, eylem planı ne demek? Harekete geçeceğim, sahada çalışacağım. Hani para nerede? Bakanlık para ayırmadı! Çocuk ölü doğdu, bizi kandırmayın. Romanları kandırmayın artık, yeter. 3,5 milyon Roman var, resmi rakam bunlar. Bütün Romanlar bekliyor. Yüzde 90'a yakın işsizlik var, eğitim sıkıntısı had safhada ama hiçbir şekilde, Eylem Planı'nda yazmasına rağmen, yapmıyorsunuz.” Dedi.  


AB ve Türkiye tarafından ortaklaşa yürütülen, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu Projesi SİROMA’ya dair eleştirilerini şu şekilde aktardı:
SİROMA Projesi; 8,5 milyon Euro Avrupa Birliğinden para geldi Romanlar için. Millî Eğitim Bakanlığı bu SİROMA Projesi'ni takip etmiyor. Proje geçen sene kasım ayında başladı, bir yıl geçti, ortalama 5 milyon euro para harcandı, Romanların mahallelerine dahi girilmedi. Para gidiyor Sayın Bakan ama Millî Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hiçbir şey yapmadı. Romanların 5 milyon euro uçtu, gitti. Fakirin, garibanın, çoluğun çocuğun hakkı var orada. SİROMA Projesi geçen sene başladı, bir yıl oldu, Roman mahallelerine gelen, giden yok. Millî Eğitim Bakanına soruyorum, Millî Eğitim Bakanlığı da projenin içerisinde ama takip etmediklerini anladık; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aynı şekilde… Strateji Belgesi için sayın bakan dedi ki: "Bütçe var." Bütçe yok. Avrupa Birliğinden gelen bütçeyi Strateji Belgesi'nde varmış gibi göstermeyin.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.