CHP'li Soyer, 'Büyükşehir, üreticiye can suyu oluyor"

CHP'li Soyer, 'Büyükşehir, üreticiye can suyu oluyor"

İzmir Ticaret Borsası Mart ayı olağan meclis toplantısına Seferihisar Belediye Başkanı ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer konuk oldu.

Mehmet ÖZDOĞRU

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Mart ayı olağan meclisin açılışında yaptığı konuşmada yeni dönemde birçok projeleri hayata geçirmeye talip olduklarını belirterek, özel bölgede teşvik edilmiş bir  tarım teknolojileri merkezinin İzmir e çok yakışacağını söyledi. Kocagöz, Katma değerli  ürün ihracatı yapabilmek adına; tarımsal sanayi de yapılacak projelere verilecek özel  bölgelerin olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda İTB olarak bu tip projelerde, üzerimize düşecek her desteği sunmaya hazır olduğumuzu paylaşmak isterim. Bunun yanında bizler; trafik ve otopark sorunu olmayan, hava kirliliğinden arınmış, çağdaş olanaklarla  yaşayan bir şehir arzuluyoruz dedi.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise içinde bulundukları sezon için yaptıkları  çalışmalara göre, tarımsal üretimin temel unsurları olan yakıt, tohum, gübre ve zirai ilaç gibi  girdilerde önemli artışlar yaşandığını ifade ederek, geçtiğimiz sezon bu ürünlerin  rekoltelerinde önemli bir artış yakalanamadığını söyledi. Kestelli, Birim maliyetin artmasında dekar başına verimin düşük olması bir hayli etkiliydi. Son aylarda özellikle sebze  ürünlerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarının asıl nedeni de, üretimde kullanılan girdi  fiyatlarının artması ve üretim kapasitelerinin düşürülmesidir. Benzer şekilde yem  fiyatlarındaki artış da hayvansal ürünlerin fiyatlarında önemli yükselişlere neden oldu. Bu  durumun bütçemizden gıdaya eskisine göre daha fazla harcama yapmamıza sebep olduğunu  söyleyebiliriz şeklinde konuştu.

Kadifekale’de düzenlenen Üçüncü Cemre Şenliği’nin ardından İzmir Ticaret Borsası’nın mart ayı olağan meclis toplantısına katılan  Seferihisar Belediye Başkanı ve CHP  İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı  Tunç Soyer, kırsalda kalkınma projelerine dikkat çekti. Türkiye’nin sorunlarının tarım alanındaki sorunların çözülmeden sona ermeyeceğini belirten Tunç Soyer, “İTB belediyenin en kuvvetli partnerlerinden biri olmak zorunda. Bu gücü birleştirmek kaçınılmaz. Tarımsal kalkınma için yollarımız birleşecek” dedi. Soyer, “Tarımsal politikalara çözüm üretebilecek bir kentteyiz. İzmir Ege Bölgesinin merkezi olmuş, üretimden yapılan ihracatın baş şehri olmuştur. İzmir bu kimliğini iade-i itibarla yeniden kazanmalı. Kırsal kalkınma küçük üreticiyi desteklemekten geçiyor. Tarımda ne yapabiliriz kafa yoruyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesinin başlattığı uygulamalar üreticiye can suyu oluyor. Alım destekli üretim, üreticinin ürünlerinin çeşitlenmesini sağlayacak destek programları olumlu adımlardır. Biz perspektifi genişleterek belediyenin gücünü tarımsal kalkınmaya yönlendireceğiz. 2007-2019 yılları arasında belediye 470 milyon liralık alım yapmış. Biz 1 milyar liralık bütçeye ulaştırmayı hedefliyoruz. Üretim olmazsa göç başlar.

Kentteki üretim dengesi bozulur. Kent kimliği tahrip olur, gecekondu artar. Vatandaş ucuz, sağlıklı ve adil gıdalara erişimde güçlük yaşıyor. Üreticinin toprağında kalıp üretimi sürdürmesinin önünü açmalıyız. Bu ülkede 16 bin köy bir gecede mahalle oldu. Alsancakta ahır açarsanız size deli muamelesi yaparlar. Beyler köyünde bir vatandaş kokudan şikayet ederse zabıta gelip mühürleyebilir, bugün üretici çöp, emlak vergisiyle muhatap olur hale geldi. Tarım politikalarında ne yazık ki çok fazla olumsuzluk var dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.