Chrome ve YouTube hızlanacak!

Chrome ve YouTube hızlanacak!

Google Chrome ve YouTube, QUIC özelliği ile hızlanacak.

Konu sitelerin yüklenme hızları olduğu zaman tarayıcıdan, kullanılan protokole kadar birçok kriter kullanıcı deneyimini etkiliyor. İnternette birçok şey teknolojinin gelişmesi ile değişim gösteriyor. Son 30 yılda değişmeyen tek şey ise, TCP (iletim kontrol protokolü) özelliği. QUIC özelliği ise TCP yerine UDP (kullanıcı datagram protokolü) kullanıyor.

IETF QUIC özelliği2012 yılında Jim Roskind tarafından icat edilen QUIC, 2013’den bu yana Google‘da aktif geliştirme aşamasında. Son birkaç yılda ise, Google Chrome dahil olmak üzere birçok hizmette QUIC kullanılmıştı. Ancak, QUIC özelliği üzerinde Google’dan başka çalışan birisi de var. 2015 yılında İnternet için bazı standartları belirleyen IETF (İnternet Mühendisliği Görev Gücü), 2015 yılında QUIC ile ilgilendi ve 2016’da Google’a paralel olarak geliştirmeye başladılar. IETF tarafından geliştirilen QUIC, Google’ın geliştirdiğinden biraz daha üstün kabul ediliyor.

2018’de IETF’nin HTTP ve QUIC grupları, HTTP / 3’ün QUIC üzerinden tanımlanacağına karar verdi ve böylece QUIC’i gelecekteki bir küresel standart olarak belirledi. Şimdi ise, Google Chrome için IETF tarafından geliştirilen QUIC özelliği eklendi. Bundan sonra desteklenen internet sitelerinde varsayılan olarak HTTP / 3 kullanılacağı duyuruldu. Şu anda, web sitelerinin yalnızca yaklaşık yüzde 7,5’i bu özelliği kullanıyor.

Google Chrome’u bu konuda geride bırakan Safari 14, geçen ay varsayılan olarak IETF’nin geliştirdiği QUIC destekli HTTP / 3 ile geldi. Ancak Google’ın raporlarına göre, Chrome kullanıcılarının dörtte biri halihazırda IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliğini kullanıyor.

Google’ın yaptığı ilk testlere göre, IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliği sayesinde aramalar yüzde 2 hızlanmış durumda. YouTube’un videoları arabelleğe yeniden alma süresi ise yüzde 9 azalmış durumda. Toplam hızın masaüstü sürümde yüzde 3, mobil sürümde yüzde 7 arttığı belirtildi. Önümüzdeki aylarda, hataların giderilmesi ile bu sayıların artması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.