Çift görme neyin habercisi?

Çift görme neyin habercisi?

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, uzağa bakarken çift görmenin ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabileceğini ve tıbbi yardım gerekebileceğini, bu nedenle ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, uzağa bakarken çift görme, bilimsel adıyla 'diplopi' hakkında önemli bilgiler aktardı. Çağatay, birçok kişi tarafından yaşanabilen ve genellikle geçici bir durum olan çift görmenin, ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olabileceğine, tıbbi yardım gerektirebileceğine, bu nedenle ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

aw926338-01.jpg

"ÇİFT GÖRMENİN EN SIK NEDENİ GÖZDE KAYMA VE ŞAŞILIK"

Çift görmenin en sık nedeninin gözde kayma ve şaşılık olduğunu ifade eden Dr. Çağatay, “İçe kaymanın uzağa bakışta arttığı durumlarda çift görme yıllar içinde artar. Hastalarımız en sık olarak yollarda şeritlerin iç içe geçtiğini ifade etmektedir” dedi.

Çift görmenin travma ve bazı ilaçlara bağlı yan etki şeklinde geçici olarak da ortaya çıkabileceğini ifade eden Dr. Çağatay, “Örneğin; son yıllarda botoks uygulamaları sonrasında hastalar, geçici çift görme sorunları ile başvuruyor. Buradaki çift görme tipik olarak yan bakışlarda ortaya çıkıyor. Diğer önemli ve sık karşılaştığımız çift görme sebepleri beyin ve beyin damarlarında bağlı hastalıklardır. Unutulmaması gereken en önemli şey; yeni ortaya çıkan tüm çift görme sorunları ihmal edilmeden acil olarak tıbbi inceleme ve araştırma gerekir” şeklinde konuştu.
Çift görmeye neden olan bazı sorunların nörolojik olduğuna değinen Dr. Çağatay, “İnme, beyin tümörü, beyin damarlarında anevrizma, multipl skleroz gibi hastalıklar uzağa bakarken çift görme problemine yol açabilir” şeklinde bilgi verdi.

"ÇİFT GÖRME SORUNUNDA DETAYLI BİR GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ"

Uzağa bakarken çift görme problemi yaşayan kişilerin bir göz doktoruna başvurmasının önemine vurgu yapan Çağatay, “Detaylı bir göz muayenesi ile kayma açılarının uzak-yakın ve yan bakışlarda ölçümü ile varsa şaşılık problemi tespit edilir; ayrıca binokuler görme testleri dediğimiz çift görme testleri ile de şaşılık teşhisi doğrulanabilir. Eğer bir problem tespit edilmezse, daha detaylı nörolojik muayenelerle altta yatan sebep araştırılabilir” diye konuştu.

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, şöyle devam etti:

“Çift görme durumu genellikle tedavi edilebilirdir; ancak tedavi yöntemi, sorunun kaynağına bağlıdır. Varsa altta yatan sorunun çözümü çok önemlidir. Ayrıca çift görmeyi kontrol altına alan prizmatik gözlükler, nörotoksin uygulamaları ve göz kasları üzerine uygulanacak cerrahi girişimler ile çift görme giderilebilir. Sonuç olarak, uzağa bakarken çift görme sorunu yaşamanız durumunda, bu durumu göz ardı etmemeli ve bir sağlık profesyonelinden yardım almalısınız. Bu, hem yaşam konforunuzun hem de genel sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaktır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.