Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

ÇOCUĞUNUZUN  “CORONA VİRÜSÜ” GÜNLERİNDE YAPTIĞI RESİMLERE DİKKAT

Okulların tatil olması ve eğitim öğretimin online olarak evlerden takip edilecek olması ile pek çok anne ve baba çocukları ile daha fazla vakit geçirme, çocuklarını daha yakından gözlemleme ve inceleme fırsatına ulaştı.

Zaman sınırsız, Corono Virüs riski dolayısı ile dışarıya çıkmak tehlikeli ve ev içinde yapılacaklar sınırlı olunca çocukların daha fazla kağıt, kalem, boya kullanıyor olması ve daha fazla resim çizip kendilerini ve duygularını ifade ediyor olmaları muhtemel.

Bu açından bakınca biz ebeveynler için belki de çocuk resimleri analizi yapabiliyor, resimleri ile anlatmak istediklerini yorumluyor olabilmek önemli.

Çocuğunuzun çizdiği resimlerin anlamını hiç merak ettiniz mi? 

Haydi gelin resimleri birlikte inceleyelim.

Neden bir çocuk bahar bahçe rengarenk bir resim çizerken bir diğeri kilitli kapılar, ejderhalar ya da eli kolu olmayan figürler resmeder acaba? 

Peki çocuğun resimlerinden neler çıkarabiliriz? 

Çocuğun resimleri eğer terapötik ittifak kurularak, yönlendirilmeden yapılması sağlanıyorsa bizlere ciddi bilgiler verebilir. Kesin olmamakla birlikte genellikle içlerinde var olan sevgi, öfke ya da duygusu her ne ise onun dışavurumudur resmettikleri. Her zaman değildir elbette, devamlı aferin aldığı, onaylandığı resimleri de kopyalıyordur belki de. 

Resim, sözcükleri kullanmaksızım yaşı ya da kişilik özellikleri ne olursa olsun çocukları anlayabilmede önemli bir teşhis aracıdır. Ayrıca resim, kolay bir anlatım aracı olması nedeniyle sessiz, çekingen olan ya da konuşma problemi yaşayan çocukların da kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini sağlamaktadır. İçinde bulunduğumuz küresel salgın günleri sadece çocuklar için değil elbette hepimiz için stres, korku ve kaygı barındırıyor. Biz yetişkinler bu duygularımızı bir şekilde ifade etmeye çalışıyoruz ancak çocukların bunu tam olarak anlamaları ve dışsallaştırmaları her zaman mümkün olamayabilir. O nedenle çocuğun içinde barındırdığı korku, kaygı ve öfkeyi resimlerine yansıtıyor olması muhtemeldir. Ayrıca okulundan, öğretmeninden, arkadaşlarından bir anda ayrılmış olmasına, dışarıya çıkamıyor olmasına, aile içinde konuşulan ve yaşanan kaygıya ve televizyonlarda sürekli maruz kaldığı vaka ve ölüm sözcüklerine anlam yüklemeye çalışan çocuğun içinde bulunduğu durum uzun vadede çocukta kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabilir. 

Çocuğun yaşadığı, hissettiği ve içinde bulunduğu duygulanımını ifade ettiği resimler günümüzde daha da önemli hale gelmiştir.

Eğer çocuğunuzun resimlerinde ana ve canlı renklerin yerini koyu renkler almışsa,

Çocuğunuzun yaptığı resimde daha önce olmayan karalamalar, aşırı bastırarak boyamalar ya da silik çizimler gözünüze çarpıyorsa,

Ölümü çağrıştıran semboller, mezar taşı ..vb kullanımı başladı ve süreklilik kazandıysa bir uzmandan yardım istemeniz gerektiği anlamına gelebilir.

Genellikle uzmanlar tarafından terapi için yönlendirilen çocuklara resim çizdirilir. Serbest resim çalışmaları ve bir de aileye dair ip uçlarını gözler önüne seren aile resimleri yapmaları istenir çocuklardan. Çünkü çizilen aile resimleri, çocukların aile bireylerine karşı tutumunu, aile içindeki rollerini, kendilerini aile içinde nasıl algıladıklarını, aile içinde yaşanan problemlerde ne tür problem çözme yöntemlerini kullandıklarını ortaya koyabileceği gibi çocuğun ruhsal durumu ve içinde bulunduğu çevreye ilişkin de bilgi sağlanır.
 
Elbette çocuğa kendi ailesini çizmesi söylenebileceği gibi (Bana aileni çiz!), bir hayvan ailesi çizmesi de istenebilir. Hayvan ailesi çizmesini istemek aynı zamanda metaforları da devreye sokarak sembolleri okumayı gerektirir. 

Her sembolün bir anlamı vardır ve bilinçaltının derinliklerine dair bilgiler verir.

Ayrıca öğrenme.com'da çocuğun psikolojik özelliklerini yansıtan resimlere dair aşağıdaki bilgiler verilmiştir:

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITAN RESİMLER

OKUL FOBİSİ: Resimlerde aile bireyleri ağırlıklı olarak çizilir. Okul, öğrenci resmi çizmek istemezler. Ev ve evde mutlu çocuk resimleri çizerler. Resimler saydamdır.

GÜVENSİZLİĞİ YANSITAN RESİMLER: Kâğıdın tamamı kullanılmaz, boşluklar fazladır. Çizimler yarımdır. Küçük figürler çizme ve kâğıdın bir bölümünü kullanma eğilimindedirler. İnsan figürlerinde el ve ayakların çizilmemiş olması güvensizliği ve çevreye uyumda yaşanılan güçlüğü, iletişim eksikliğini, paylaşım azlığını, kendinden başka insanlarla birlikte olmamayı, bencilliği de ifade etmektedir. Güvensiz çocuğun resimlerindeki çizgiler daha çok silik ve kesik kesiktir.

HİPERAKTİF ÇOCUKLARIN RESİMLERİ: Taşkın ve çok renkli resim çizerler. Gerilimli oldukları için genelde karalamayı tercih ederler ve resimleri hep yarım kalır. Çizdiklerinde ise resimleri çok büyük olur.

CİNSEL KİMLİK KARMAŞASI: Anne ve babaya aşırı yaklaşılması, zıt cinsel kimlikte çizimlerde yoğunlaşma, ev resimlerinde yatak odasının çizimi, etek giyen, çocuk emziren baba, ava giden sakal bırakan anne figürlerinin çizilmiş olması bize bazı ipuçları vermektedir.

AİLEDE İLETİŞİM KOPUKLUĞU VE PROBLEMLERİN OLDUĞUNU İFADE EDEN RESİMLER

Ailede iletişim kopukluğu, aileyi konu alan resimlerde açıkça görülmektedir. Resimde aile üyelerinin birinin veya birkaçının eksikliği.. ,(annenin,babanın,kardeşlerin,aile içinde yaşayan diğer fertlerin hala, amca,dede, ninenin ….. çizilmemiş olması ) Aile fertlerini çizmeyi ret etmesi,ebeveyn figürlerinin olmaması parçalanmış aileyi, sevgi eksikliğini, anne baba ve çocukların arasına nesnelerin yerleştirilmesi, aile bireylerinin arasına köprü, gökdelen evler, yol, ırmak, ağaçların…………….. çizilmesi, iletişim problemlerinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Anne babanın çok büyük çocuğun çok küçük veya anne babadan birinin büyük diğerinin küçük çizilmiş olması, ailede baskıyı, aile fertleri arasında problemin olduğunu, baskıcı ve otoriter tutumu, anne babanın çok abartılı çizimi onlara duyulan hayranlığı da temsil edebilir.

Resimde küçük kardeşin anne babanın elinden tutuyor olması ve diğer çocuğun çok uzaklarda çizilmesi veya hiç çizilmemiş olması, sevgi yoksunluğunu, kardeş kıskançlığını, kendisini yok saydığını, iç çatışmaların bir göstergesi olabileceği düşünülebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.