Cumhurbaşkanlığına Akademi Bakışı

Cumhurbaşkanlığına Akademi Bakışı

İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sistemi hakkında bilgi vermek için Dokuz Eylül Üniversitesi’nde vatandaş ve öğrencilerle bir araya geldi.

Türkiye, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Anayasa Değişikliği Referandumu’na hazırlanırken; İzmir’i ziyaret eden İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM)’nde vatandaş ve öğrencilerle bir araya geldi. 


DESEM 75.Yıl Amfisi’nde Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sistemi hakkında bilgi veren Şentop, anayasa değişikliğine konu olan maddeleri anlattı. 


Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, İzmir Milletvekilleri Kerem Ali Sürekli ve Mahmut Atilla Kaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ve Prof. Dr. Hale ÖREN’in hazır bulunduğu programda konuşan Şentop, yapılan referandumla getirilmek istenen sistemin ‘özü itibariyle başkanlık’ sistemi olduğunu söyledi.
Referandumda oy kullanmadan önce doğru bilgiye sahip olmanın önemine dikkat çeken Şentop, “Evet ya da Hayır oyu, herkesin kendi doğal tercihidir. Ancak herkesin neye evet ya da neye hayır dediğini doğru bilgilerle bilmesi gerekir. Bir tartışma yapılacaksa da konunun bütün detaylarıyla yapılması gerekir” dedi. 
Türkiye tarihi açısından bu referandumun önemli olduğuna işaret eden Şentop, “Yapılacak değerlendirmelerde hükümet sisteminin farklılığını dikkate almazsanız ve bugünkü hükümet sisteminin gözlüğüyle yeni sisteme bakarsanız, yanlış sonuçlara varırsınız. Buna dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de hiçbir sistem yokken; yepyeni bir sistem icat ederek Cumhurbaşkanın sahip olmadığı yetkileri, yeni yetkiler icat ederek Cumhurbaşkanına vermiş değiliz. Bugünkü sistemde yürütmenin yetkileri var. Yasama, yürütme ve yargı var. Bunlar devletin erkleri. Yeni sistemde yürütme var. Bugünkü sistemde yürütmeye ait yetkileri biz, yeni sistemde de yürütmeye verdik. Ancak yürütmenin içyapısı değişiyor. Bugün yürütme Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan oluşurken; yeni sistemde yürütmenin yetkisi Cumhurbaşkanı’nda birleşiyor” ifadesinde bulundu. Şentop, program sonunda soruları yanıtlarken; öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi. 
 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.