Daha fazla bağımlılık yapıyor!

Daha fazla bağımlılık yapıyor!

Elektronik sigara yani e-sigara, kişiyi sigarayı bırakma motivasyonundan uzaklaştırıyor.

E-sigaranın bağımlılığı pekiştirici etkisine dikkat çeken uzmanlar, özellikle gençlerin zararsız olduğu gerekçesiyle kullandığı bu cihazların sigara kullanımına başlamak için bir geçiş maddesi olduğunu vurguluyor.
 

SİGARAYI DENEMEK BAĞIMLILIK SÜRECİNİ BAŞLATIYOR

Sigaranın içerisinde nikotin, karbonmonoksit, katran ve birçok farklı kimyasal madde bulunuyor. Özellikle nikotin bağımlılık etkisini oluştururken bunun yanında bulunan diğer kimyasallar sağlık üzerine olumsuz etkilere sebep olmaktadırlar. Sigara ilk denendiği andan itibaren vücudumuzdaki genetik özelliklere göre bağımlılık süreci başlar. Yapılan çalışmalara göre ergenlik döneminde sigarayı deneyen her 4 ergenden 1'i bağımlı olmaktadır.
 

NİKOTİN 10 SANİYEDE BEYNE ULAŞIYOR

Nikotinin yaklaşık 10 saniyede beyne ulaşarak bağımlılık yapıcı etkisinin ortaya çıktığını belirten uzmanlar, "Yaklaşık 45-60 dakika sonra beyinde yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaya başlar ve tekrar sigara içilmesi için beyin uyarı gönderir. Tekrar sigara kullanımları ile bağımlılık pekişir ve bırakmak zor bir hal alır" uyarısında bulundu. Sigara kullanan bireylerin hayatları boyunca yaklaşık olarak 2-3 kez sigarayı bırakmak için girişimde bulunduğunu, kendi kendine bırakma girişiminde bulunanların ancak % 5-10'unun sigarayı tekrar kullanmamak üzere bırakabiliyor. Özellikle bırakıldıktan sonraki ilk 3 ay içerisinde sigara kullanımına tekrar başlama oranları çok yüksek. Psikolojik destek ve ilaç kullanımı ile sigarayı bırakma oranı %50'lere ulaşabilir.
 

E-SİGARA, SİGARAYA GEÇİŞ MADDESİ

Son yıllarda elektronik sigara ya da e-sigara olarak bilinen cihazların kullanımının ülkemizde yasak olmasına rağmen kullanımı giderek artıyor. E – sigara sigaraya başlamada önemli bir basamak. E-sigara, nikotin, çeşitli aromalar ve birçok farklı kimyasal maddenin hava yolu ile solunmasını sağlayan pilli cihazlardır. Özellikle farklı aromalar içermesi, sosyal medyada popülaritesinin fazla olması sebebi ile sağlığa zararı olmadığı düşünülerek özellikle gençler tarafından tercih edilmektedir. Günümüzde bu cihazların akciğer kanseri, KOAH, kalp problemleri gibi birçok sağlık sorununa sebep olan sigara kullanımına başlamak için bir geçiş maddesi olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır.

 

Gençler 'Nasılsa zararı yok, sigara da değil zaten' diyerek aslında daha büyük bir riskle tanışmaktadır.
E-sigara cihazlarının sağlığa yönelik olumsuz etkilerinin günümüzde halen araştırıldığını, içerdiği çeşitli kimyasallar sebebi ile büyük risk teşkil ettiğini vurgulayan Uzmanlar, "E-sigaranın bağımlılığı pekiştirici etkisi en az sigara kadar bulunmaktadır. Özellikle sigarayı bırakmak isteyenler tarafından tercih edilen elektronik sigara cihazları aslında bu bireylere faydadan çok zarar getirebilir. Sigara bırakma motivasyonu olan bir birey sigarayı bırakabilmek için elektronik sigara kullanımına başladığı andan itibaren sigarayı bırakma kararından uzaklaşmış olur. 'Artık sigarayı bıraktım' diyerek elektronik sigara bağımlısı olmuştur. Elektronik sigara cihaz kullanımı, sigara içmeyen gençleri sigaraya doğru yaklaştırmakta ve sigarayı bırakmak isteyen bireyleri de sigarayı bırakma motivasyonundan uzaklaştırmaktadır. Bu sebeplerle elektronik sigara kullanımı konusunda bilinçli olmak gerekmektedir" uyarısında bulundu.
 

SİGARA BIRAKMA POLİKLNİKLERİNE BAŞVURULABİLİR

Yapılan genetik incelemeler ile vücudun sigarayı metabolize etme hızı, tedavide hangi ilaçların daha etkili olacağı değerlendirilip ona göre ilaç tedavisine başlanabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım (Derin TMU) tedavilerinin sigarayı bırakma sürecinde en büyük zorlanma sebebi olan sigara kullanma isteğini azalttığına yönelik veriler bulunuyor. Bu tedavi ile sigara içme isteğine sebep olan beynin derin bölgelerindeki beyin alanlarının elektromanyetik dalga ile uyarılması hedefleniyor. Kendi kendine bırakma girişimlerinin başarısız olmasının kişinin motivasyonunu azalttığını biliyoruz. Sigara bırakma polikliniklerine müracaat etmek faydalı olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.