Daha İnce Görünmek İçin Uğraşırken Verem Olunabilir

Daha İnce Görünmek İçin Uğraşırken Verem Olunabilir

İnce görünmek özellikle 34 beden olmak için çaba harcayanlar, farkında olmadan vücut dirençlerini zayıflatarak halk arasında verem olarak bilinen tüberküloza kapı aralıyorlar.

İnce görünmek uğruna çaba sarf eden insanlar, bilinçsiz şekilde vücutlarını dirençsiz bıraktıklarında tüberküloza kapılabiliyorlar. Aşırı derecede zayıflayan kişilerde vücut yeteri kadar direnç gösteremediği için verem olma riskini oluşturuyor.

Tüberkülozun, Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir basille oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe DALLI, Tüberküloz hastalığının en sık akciğerlerde görülmekle birlikte, bütün organ ve dokularda da (kemik, böbrek, beyin zarları, lenf bezleri vs.) görülebileceğini söyledi. İlaçlarla tedavisi mümkün olan bu hastalık, teşhiste gecikilir veya tedavi düzenli olarak yürütülmezse ölüme bile neden olabiliyor.

AŞIRI KİLO KAYBI TEHLİKELİ!

Aşırı üzüntü, depresyon gibi durumlara maruz kaldığında iştahta azalma, buna bağlı kilo kaybı ve vücudun savunma sisteminde çökme gelişebileceğini söyleyen Dallı, düşük kilodaki (boya göre olması gereken ideal kilonun altında olmak) bir kişinin verem mikrobunu aldığında, hastalığın ortaya çıkma riskinin, normal kilodaki bir bireye göre daha fazla olduğunun altını çizdi. Kötü beslenme de, vücut direncini düşüren ön önemli nedenlerden biri. Dolayısıyla zayıflayan vücut, vereme de açık hale geliyor.

TÜBERKÜLOZ BASİLİ HER YERDE…

Asansörde, toplu ulaşım araçlarında, iş yerlerinde kısacası her yerde verem basili ile karşılaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Dallı, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin tüberküloz basili ile karşılaşmış durumda olduğunu söyledi. Verem mikrobunu alıp infekte olan sağlıklı bir bireyin yaşamı boyunca hastalık gelişme riski % 10 civarında. Ancak verem; zayıf bedenleri, savunma sistemi güçsüzleşenleri seviyor. Akciğerde uyumaya geçen basil, savunma sisteminin zayıfladığı anda harekete geçip, hastalık oluşturarak tutunduğu bölgenin işleyişini bozuyor. Akciğer vereminde; öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kan tükürme gibi akciğere özgü bulgular ortaya çıkıyor. Ayrıca ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi genel yakınmalar da hastalığa eşlik ediyor. Bu şikayetleri olan ve akciğer grafisinde veremden şüphelenilen kişide balgama bakılıyor.

VEREMDE MASKE TAKILMALI

Tüberkülozun en az 6 aylık bir tedavi gerektirdiğini söyleyen Dallı, hastaların akciğer tüberkülozu tanısı aldıktan sonraki ilk iki-üç hafta; çevredeki insanları korumak amaçlı mutlaka toplumdan izole edilmesi, güneş alan bir odada kalması, odanın sık havalandırılması, maske ve mendil kullanması, maske ve mendillerin yakılarak imha edilmesi gerektiğini söyledi. Uygun tedavi ile ilk günlerden itibaren solunum yoluyla çıkarılan mikrop sayısı hızla azalıyor ve genellikle iki-üç haftanın sonunda bulaştırıcılık ortadan kalkıyor. Kişinin birlikte yaşadığı bireylerin ve iş arkadaşlarının risk grubunda yer aldığını ifade eden Dallı, hasta ile temas süresinin önemli olduğunu, bu süre arttıkça, riskin de büyüdüğünü söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.