Demirtaş'tan İsrail Mesajı! ''Hani ihanetti''

Demirtaş'tan İsrail Mesajı! ''Hani ihanetti''

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye ile İsrail’in anlaştığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye ile İsrail’in anlaştığı iddialarına ilişkin, “Hani İsrail’le görüşmek, Mavi Marmara’dan sonra vatana, millete ihanetti. Hani Kudüs’e ihanetti? Mavi Marmara’dan dolayı tazminat mı ödediler” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, HDP Grup Toplantısı’nda konuştu. Demirtaş, Birleşmiş Milletlerin 20 Haziran’ı Dünya Mülteci günü olduğunu hatırlatarak, "1951 mültecilerin hukuki durumuna dair bir sözleşme imzalandı. O sözleşme ile birlikte dünyada artık siyasi, savaş, zorla göç ettirme kendi ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların tabi olacakları hukuk belirlenmiş oldu. Türkiye bu sözleşmeye çekince koyarak, bazı istisnalarla onay verdi. Bizim iç hukukumuza göre, Türkiye’nin güneyinden ve doğusundan gelecek olanlar bu sözleşme gereğince mülteci hukukundan yararlanıyorlar. Şu anda ülkemizde 3 milyona yakın mülteci var ama hiç biri hukuken mülteci olamıyor. Dünyanın 24 milyon mülteci, değişik ülkelerinde ana vatanını, yurdunu terk ettiğini, acı çektiğini biliyoruz. Fakat bu altın 260 bini, yüzde 10’dan daha azı hükümete bağlı mülteci kamplarında. Geri kalan 2 milyon 800 bin kişi devlet güvencesi olmadan toplumda şu veya bu şekilde yaşamaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı" dedi.

"TEK TEK FİŞLEMİŞLER"

Geçen hafta Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu 3 bin 726 hakim ve savcının yerlerini değiştirdiğini hatırlatan Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin en tarihi en yüksek rakamı. 3 bin 726 hiç birinin kendi isteği ile değil. Neden? Tek tek fişlemişler. Kendilerini talimatına, emrine uymayan, uyup kabul etmeyen ne kadar hakim, savcı varsa, tek tek hepsini fişlemişler. Bu taze yeni bıyıklı bizim Adalet Bakanı işi gücü bırakmış, bununla uğraşmış. HSYK’ya götürmüş, HSYK’da bunların elinde. HSYK’da her şey ayarlanmış. Nereye gidecekleri ayarlanmış. Neye göre, dokunulmazlıkları dosyasından yargılanacak vekillerin dosya dağılımına göre. Kritik yolsuzluk, soruşturma AKP’lilerle ilgili yapılacak soruşturmaya göre. Gazetecilerle ilgili yapılacak soruşturmaya göre. Akademisyenler tutuklanacaksa, bu tutuklamayı yapacak kendilerine doğrudan bağlı bir hakim olsun istiyorlar. Düzenleme bunun için yapıldı” ifadelerini kullandı.

DANIŞTAY KANUNU

Meclis’te geçen hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülen Danıştay Kanunu’na ilişkin olarak ise Demirtaş, “Alt kademe değdiğimiz yerel mahkemelerde yeni düzenlemeler yaptılar. AKP’liler kadro yetiştirememişti. Üst derece hakim, savcı yetiştirememişlerdi, daha çok cemaat üzerinden işi hallediyorlardı, kendi kadroları yoktu. Cemaatle de ortaklık bozulunca yolda kaldılar, ellerinde hakim, savcı yok. Hızlı bir şekilde avukatların, kendine yakın avukatları hemen hakim, savcı olarak atadılar. Bir hakim, savcı üst kademeye çıkması için bir süre çalışması lazım. Siz suçu Ankara’da işlediniz. Gölbaşı’nda soruşturma yapılabilecek. Suçun işlendiği yerde keşif, soruşturma yapılmazsa, adil bir yargılama olmaz ” değerlendirmesini yaptı. Türkiye ile İsrail’in anlaştığı iddialarına ilişkin olarak Demirtaş şunları söyledi:

“Hani İsrail’le görüşmek, Mavi Marmara’dan sonra vatana, millete ihanetti. Hani Kudüs’e ihanetti? Mavi Marmara’dan dolayı tazminat mı ödediler? Görüşmeyin demiyoruz. İsrail’de bir hükümettir, siyasi bir hükümettir. Türkiye’nin ilişkisi olsun, bizim itirazımız yok, ticaret olsun. Fakat ahlaklı olun. Dün İsrail düşmanlığı üzerinden meydanlarda oy topladınız, bugün gizli gizli kapılı kapılar ardında İsrail hükümetiyle her türlü ahlaksız ikili anlaşmalar imzalıyorsunuz. Mavi Marmara’da katledilen 9 kişinin anısı ne oldu? Onun üzerinden bayağı bir rant yediniz. Ne oldu.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.