DEÜ Tıp Biyofizik Anabilim Dalı’nda Beynin Gizemli Dünyasına Yolculuk Yapıyorlar

DEÜ Tıp Biyofizik Anabilim Dalı’nda Beynin Gizemli Dünyasına Yolculuk Yapıyorlar

“Beynin Gizemli Dünyasına Yolculuk” projesi İzmir’in farklı sosyoekonomik düzeye sahip bölgelerindeki okullardan katılan çocuklara yeni bir dünya açıyor.

Türkiye’nin ve dünyanın tek beş duyu laboratuvarına sahip DEÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’nın çocuk misafirleri hazırlanan TÜBİTAK projesi sayesinde üniversite ortamını tanıyarak, araştırma laboratuarları ve ortamlarında bulunuyorlar, bilim ile uğraşan kişiler ile tanışarak çok farklı bir gün geçiriyorlar. TÜBİTAK 4004- DOĞA EĞİTİMİ VE BİLİM OKULLARI PROJELERİ kapsamında kabul edilen “Beynin Gizemli Dünyasına Yolculuk” projesi ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İzmir’in farklı sosyoekonomik düzeye sahip bölgelerinden 10 farklı okul belirlendi. Projede, her öğrenme seviyesinden, kız/erkek sayısı eşit olacak şekilde, her okuldan 40’ar öğrenci olmak üzere, toplam 400 öğrencinin faydalanması hedeflendi. Projede 7. Sınıf öğrencileri eğitime aldıklarını belirten DEÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Özgören projeyle ilgili şunları söyledi:
 
“ Projenin düzenlenmesi ve işleyişinde proje yürütücüsü olarak öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Cem Şeref Bediz, proje danışmanı olarak Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Barış Baklan, Anatomi Anabilim Dalımız’dan  Prof. Dr. Mustafa Güvençer hocalarımız da yer almaktadır. Biyofizik Anabilim Dalı Doktora ve yüksek lisans öğrencileri projede gönüllü eğitici ve rehber olarak görev yapmaktadır. Her okula bir tam gün ayrılmaktadır. Bir okuldan 40 öğrenci sabah servisler ile okullarından alınmakta ve Biyofizik Anabilim dalında bütün günü kapsayan beyin ile ilişkili 5 modüle katılmaktadır. Müfredatlarına göre hazırlanan modüllerde sekizer kişilik gruplar halinde “konuşan beyin”, hisseden beyin”, “hareket eden beyin”, “düşünen beyin”  ve “uyuyan beyin” konuları çalışılmaktadır. Eğitim deneyler ve oyunlar şeklindeki etkinliklerle aktif olarak yürütülmektedir. Günün sonunda öğrencilere katılım sertifikası verilmektedir. Öğrencilerin ulaşım, sabah kahvaltısı, öğle yemekleri TÜBİTAK katkısıyla proje tarafından sağlanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim dalı TÜBİTAK 4004- DOĞA EĞİTİMİ VE BİLİM OKULLARI PROJELERİNE ikinci kez katılmaktadır. 2015 yılında ortaokul 7. Sınıf öğrencilerini kapsayan “Beş Duyumuz ve Engelsiz Yaşam Projesi”ne 80 öğrenci katılmıştı. Dünyada ilk olma özelliğine sahip Dokuz Eylül Üniversitesi “Beş Duyu” Laboratuvarı’nda ilköğretim 7.sınıf öğrencilerine “Beş Duyu” ile ilişkili oyunlar ve deneylerle eğitimler verilmişti. Öğrencilerin beş duyu konusunda bilgi edinmelerinin yanı sıra duyu yitimi (engellilik) kavramı ile tanışmaları, engelli bireylerin sorunları ile duygudaşlık (empati) kurmayı öğrenmeleri de amaçlanmıştı. Çocukların geri bildirimleri de çok güzel çok eğlenceli ve değişik bir gün geçirdiklerini belirtip bizi çok sevdiklerini dile getirmişlerdi”.  Her iki proje için http://beyningizemlidunyasi.com/    http://www.besduyumuzveengelsizyasam.com/  linklerinden ulaşılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.