Devrim Şehitleri Menemen’de Anıldı

Devrim Şehitleri Menemen’de Anıldı

Menemen’de 88 yıl önce meydana gelen gerici ayaklanmada, cumhuriyet düşmanları tarafından vahşice şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Menemenli Bekçiler Hasan ve Şevki Bey, bir kez daha anıldı.

Düzenlenen resmi törenin ardından binlerce vatandaşla Yıldıztepe’ye yürüyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen açık hava toplantısında; “Atatürkçüler olarak o gerici ve yobaz düşünceden ne dün korktuk, ne bugün, ne de yarınlarda korkacağız. Cumhuriyetin bekçileriyiz ve bekçileri olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 Cumhuriyeti ve devrimlerini korumak için 23 Aralık 1930’da canlarını feda eden Devrim Şehitlerimiz Yedek Subay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Menemenli Bekçiler Hasan ve Şevki Bey, şehit edilişlerinin 88. Yıldönümünde Menemen’de anıldı. Yıldıztepe'deki şehitlikte düzenlenen anma töreni, Kubilay  Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. Tören mangasının saygı atışı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşımız okundu. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşmanın yapıldığı törende, Anıt özel defterinin imzalanmasının ardından Kubilay anısına yapılan 12. Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu’nda dereceye giren atletlere ödülleri verildi. Kubilay Ailesi’nin fertleriyle hatıra fotoğrafı çektiren protokol üyelerinin, okunan duanın ardından şehitlikteki mezarlara karanfil bırakmasıyla resmi tören sona erdi. Törende; Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, Menemen Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Ethem Çağcı, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Kubilay Ailesi üyeleri hazır bulundu.

 Binlerce Kubilay Yıldıztepe’ye yürüdü…

Yıldıztepe’deki resmi törene katılamayan vatandaşlar, bu yıl da Menemen İZBAN İstasyonu önünde toplanarak Yıldıztepe’ye kadar yürüdü. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü’ne; CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Atila Sertel, Kani Beko ve Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, ADD Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ve İlçe Belediye Başkanları da destek verdi. Yürüyüşte Türk Bayrağı, Atatürk ve Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın resimleri taşındı. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atan binlerce vatandaş, Menemen Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleşen bir kilometrelik yürüyüşün ardından Yıldıztepe’ye geldi. Kubilay Anıtı önünde saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, şehit mezarlarına karanfiller bıraktı.

 Konuşma yasaklı Başkan Tahir Şahin

Cumhuriyet Meydanı’ndan seslendi…

88 yıl önce Menemen’de katledilen Devrim Şehidi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey’i anmak için Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen İrticaya Geçit Yok Mitingi’nde tüm devrim şehitlerimiz bir kez daha anıldı.

Menemen Belediye Başkanlığı görevine 1999 yılında başlayan ve 20 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde sadece son 4 yıldır Kubilay’ı Anma Törenleri’nde kendisine konuşma verilmediğini hatırlatan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; “En son 2014 yılında Yıldıztepe’deki Kubilay’ı Anma Törenleri’nde konuştum. 16 yıl boyunca tüm konuşmalarımda Atatürkçülük, Atatürkçü düşünce, laiklik üzerine yüreğimden ne geçiyorsa hepsini bir bir söyledim. Düşüncelerimizi yüreklice söylemişiz ki rahatsız olmuşlar, 2015’ten bu yana konuşma yasaklı bir arkadaşınız olarak sizlere sesleniyorum” dedi.  

Laiklik olmazsa; devletimizin, milletimizin, vatanımızın ve gönderde dalgalanan ay yıldızlı bayrağımızın da olamayacağını söyleyen Başkan Tahir Şahin konuşmasına şöyle devam etti; “Bizler Atatürkçüler olarak vatansız kalmak, devletsiz kalmak, milletsiz kalmak, bayraksız kalmak istemiyoruz. İşte o nedenle laiklikten, dürüstlükten, özgürlüklerden, Kemalizm’den asla ödün vermeyeceğiz. Biz Atatürkçüler; Cumhuriyetin bekçileriyiz ve bekçileri olmaya devam edeceğiz. Atatürkçüler olarak o gerici ve yobaz düşünceden ne dün korktuk, ne bugün, ne de yarınlarda korkacağız. Dost düşman bunu böyle bilsin.”“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı eşliğinde konuşmasına devam eden Başkan Tahir Şahin, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm devrim şehitlerimizin önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyorum” dedi ve konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ne Mutlu Türk'üm Diyene"  sözü ile bitirdi.

 Orhan; “Tehlikenin de, gücümüzün de farkındayız”

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlara seslenen ADD Menemen Şube Başkanı Elif Orhan, “Günümüze baktığımızda, içi boşaltılan bazı kavramlarla laiklik başta olmak üzere temel değerlerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ve yerine Siyasal İslam’ın getirilmek istendiğini açıkça görüyoruz. Tehlikenin de, gücümüzün de farkındayız. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini karartmanıza, ülkeyi otoriter din devletine dönüştürmenize,  ulusal bütünlüğümüzü ve toplumsal barışımızı bozmanıza sessiz kalmayacağız. Bedeli ne olursa olsun, bu yürekler bu bedenlerde attığı sürece bu mücadele sürecektir. Ne mutlu ki; Atatürkçü olanlara. Yaşasın Cumhuriyet” diye konuştu.

 Batum; “Unutmayacağız”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 1925’deki Şeyh Said İsyanı’ndan sonra tanık olduğu en önemli olayın Kubilay Olayı olduğunu hatırlatan Süheyl Batum ise konuşmasında; “Artık maalesef Türk gençleri bu gerici saldırıyı, bu katliamı ve nedenini bilmeyecek, duymayacaklar. Çünkü iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı bu katliamı ders kitaplarından çıkarttı. Öğrenilmesini, bilinmesini istemiyor. 1925 ve 1930’da başaramadıklarını, gerici karşı devrimi her an gerçekleştirme çabasındadırlar. Bu nedenle Cumhuriyet tarihimizde Devrim Şehitleri unvanı sadece Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Bey ile sınırlı kalmamıştır. Cumhuriyetimiz yerleştikçe, laiklik kökleştikçe Cumhuriyet düşmanları da, şeriat yanlıları da ve işbirlikçileri de azgınlaşmış ve aydınlarımız haince katledilmeye devam etmiştir. İstedikleri kadar unutturmaya çalışsınlar, unutmayacağız. Ders kitaplarından çıkartsınlar, çıkarttırmayacağız. Türkiye Cumhuriyetini gericilere, şeriatçılara, işbirlikçilere yıktırtmayacağız” dedi.

 İl Başkanı Yücel; “Bize düşen, Kubilay gibi mücadele etmektir”

Açık hava toplantısında halka seslenen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Bugün bize düşen, 1930’da Kubilay’ın gösterdiği duruşu sergilemektir. İçinde bulunduğumuz vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeden Cumhuriyeti korumak ve kollamaktır. Cumhuriyeti yok etmek için uzanan elleri kırmak, Atatürk düşmanlarına gereken dersi vermektir. Atatürkçüymüş gibi davranan ama aslında Kubilay’ı şehit eden yobazların hizmetkarı olanlarla, Kubilay gibi mücadele etmektir. Bu savaş kimi zaman Ata’mızın kaleme aldığı Nutuk, kimi zaman kalem, kimi zaman Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bir mitingle ve eğer kaçınılmaz olursa cephede göğüs göğüse verilecektir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı ve Kubilay’ın sürdürdüğü Cumhuriyet kavgası bizim en büyük onurumuz ve en değerli kavgamızdır. Bu kavgada yolundan dönmeye, boyun eğmeye yer yok. Kubilay yaşıyor ve bu kavga sürüyor. Bu yolda yürüyen tüm vatanseverlere ve Mustafa Kemal’in tüm askerlerine selam olsun” diye konuştu.

 Balık; “Her üyemiz bir Kubilay olmalı”

 “Devrim Şehitlerimizden kimler burada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kubilay, Bekçi Hasan, Bekçi Şevki, Bahriye Üçok, Muammer Akasoy, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun” diyen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’a alandakiler “Burada” diyerek karşılık verdi. “Devrim Şehitleri ölümsüzdür”sloganı sonrasında Mehmet Balık şunları söyledi; “Türk halkı, Kubilay Anıtı’nın başucuna ‘İnandılar, Dövüştürler, Öldüler. Bıraktıkları Emanetlerin Bekçisiyiz’ yazarak tüm dünyaya daha milyonlarca Kubilay bulunduğunu haykırmıştır. Biz de diyoruz ki; her üyemiz bir Kubilay olmalı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımları, Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturan düşünce girişimleri Türk ulusunun duyarlılığı, sağduyusu sayesinde hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır.”Ellerinde Türk Bayrakları, İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı’nı hep birlikte coşkuyla söyleyen vatandaşlar, konuşmaların ardından olaysız şekilde alandan ayrıldılar.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.