Dijital güvenliğinizi sağlayın!

Dijital güvenliğinizi sağlayın!

Teknolojinin hızla yayılmasıyla birlikte hayatımıza giren terimlerden biri de dijital güvenlik oldu. Peki dijital güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz?

Özünde tek bir kavrammış gibi gözüken dijital güvenlik, İngilizce’de iki ana kavramdan oluşuyor. Bunlar sırayla “digital security” ve “digital privacy”. Dijital güvenlik, internet ve bilgisayarlar programları ile kurulmuş bir ağdaki sağlık bilgileri, banka bilgileri, kişisel veriler, ulaşım ve lokasyon bilgilerinin korunmasında yönelik alınan önlemleri ifade ediyor. Peki, dijital güvenlik kapsamında geçen önlemler neler?

mr.jpg

HER LİNKE TIKLAMAYIN

Linklerden korunmak için her gördüğünüz linke doğrudan tıklamak yerine öncelikle bu linkin gerçekten ilgili kişiden geldiğine emin olun. Ayrıca sisteminizdeki antivirüsün güncel olup olmadığını ve web korumasının açık olup olmadığını da kontrol edin. Eğer bu korumalar tam ise bu yazılımlar linki kontrol edeceği için tehlike azalıyor demektir. Ancak yine de bu türden çok çekici genel başlıklar içeren linklere şüpheyle yaklaşmak iyidir. Bu konuda çocuklarınızı uyarın.

PC’NİZİ EN YENİ ANTİVİRÜS İLE KORUMA ALTINA ALIN

Eğer sisteminizi güncel tutmuyorsanız, pek çok tehlikeye de açık bir hedef olduğunuzu bilmelisiniz. Windows’u, Adobe Reader, Flash, iTunes ve benzeri gibi uygulamaların güncellemelerini yakından takip etmeli ve bunları güncel tutmalısınız. Bu işlem online güvenliğiniz için temel teşkil eder. Ayrıca bir güvenlik yazılımı (genel olarak antivirüs yazılımı) kullanmalı ve bunu da güncel tutmalısınız.

YAZILIM YÜKLEMELERİNE İZİN VERMEYİN

Eğer girdiğiniz herhangi bir web sitesi sizden bir yazılım yüklemenizi istiyorsa; örneğin özel bir codec ya da özel bir download programı gibi cevabınız “hayır” olsun. Çünkü pek çok zararlı yazılım (virüs,truva atı, solucan gibi) bu şekilde yayılmaktadır.

PAYLAŞIMLARINI KONTROL ALTINDA TUTUN

Çocuklar neyi paylaşmaması gerektiğini büyük ihtimalle bilmiyor olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın e-posta adresi, telefon numarası, ev adresi gibi özel bilgileri genel ile paylaşmadığından emin olun.

EĞER ONLARI YENEMİYORSANIZ ONLARA KATILIN

Çocuğunuzun hangi sosyal medya sitelerini kullandığını bilmelisiniz. Eğer vaktiniz varsa kendiniz bir profil oluşturup, bu sitede çocuğunuzun arkadaşı ve takipçisi olarak kendinizi ekleyin. Sizin için çok değerli olacak bu işlem, site başına ortalama 5-10 dakikanızı alacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.