Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

Dikkat! 2021 yılı Gelirleriniz için son günler

Değerli Okurlarım:

2021 yılında gerçek kişilerin elde ettiği ; ticari kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar olmak üzere oluşan gelirler her yıl gelirler ile ilgili gelir vergisi beyannamelerinin 31 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor.

Mart ayının bitmesine son 6 gün kalmış olup, aşağıda bahsettiğim gelirlere ilişkin gelirleriniz var ise 2021 yılı içim gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor.

-Gayrimenkullerinizin konut olarak kiraya verilmesi sebebiyle elde edilen konut kira gelirlerinin toplamı mesken istisna tutarı olan 7.000 TL’nin altında ise beyan edilmeyecek.

GVK’ nın 21.maddesi uyarınca “ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olan mükellefler istisna haddinin altında konut kira geliri elde etseler dahi mesken istisnasından yararlanamayacakları için konut kira gelirlerini doğrudan beyan etmek zorundadırlar. Elde edilen konut kira gelirlerinin tutarının istisna haddinin üzerinde olması halinde ise bu gelirler muhakkak beyan edilecektir. Ayrıca, istisna şartlarını taşıyan mükellefler elde ettikleri konut kira gelirlerinden 7.000 TL’lik istisna tutarını düşebileceklerdir.

İşyeri kira geliri elde eden mükellefler ise tevkifat yapmakla yükümlü kişilere kiraya verdikleri işyerleri sebebiyle elde ettikleri kira gelirlerini öncelikle GVK’ nın 86/1-c maddesinde yer alan “vergiye tabi gelir toplamına” ilave edecekler, vergiye tabi gelir toplamının GVK’ nın 103. Maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin ikinci dilim tutarını (53.000 TL) aşması halinde işyeri kira gelirlerini de beyan edeceklerdir. İşyeri kira gelirini beyan etmek zorunda olan mükellefler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden dönem içerisinde kiracılar tarafından kendisinden tevkif edilen gelir vergilerini mahsup edeceklerdir . İşyerinin tevkifat yapmakla yükümlü olmayan mükelleflere (kazancı basit usulde tespit olunan ticaret erbabı gibi) kiraya verilmesi halinde; elde edilen işyeri kira geliri tutarının GVK’ nın 86/1-d maddesinde yer alan beyan haddini (2.800 TL) aşması halinde doğrudan beyan edilmesi gerekiyor .

Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı bankada kira bedeli yatırıldığı tespit ettiği mükelleflere beyanname vermesi gerektiğini bildirir bir mail gönderdi .Bazı kişilere de kira gelirleri olmadığı halde bankasına para gönderilen kişilerin yanlışla kira diye işaretlemeleri sebebiyle mail aldılar .Eğer kira geliriniz yoksa ve hesabınıza para gönderenler tarafından yanlış işaretleme yapıldıysa ilgili dekontunuzu yarın sorulduğunda ibraz etmek için saklayın.

Eğer ; Menkul Sermaye İradınız 2.800 TL yi aşıyorsa ;

-Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,

-Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller,

-İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kâr paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,

-Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,

-Yurtdışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kâr payı vb),

-Her çeşit alacak faizleri beyana tabi

Menkul Sermaye iradınız 53.000 TL yi aşıyorsa ;

-01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler

-Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirleriniz için beyanname vermek zorundasınız .

Ayrıca ;Tam mükellef kurumlardan elde edilen kâr payları İçin ;

–2021 yılı Değer Artış Kazancı 19.000 TL'yi aşanlar, beyanname vermek zorundadırlar.

– 2021 yılı Arızi Kazançları 43.000 TL'yi aşanlar, beyanname vermek zorundadırlar.

Bilindiği üzere ;ücret gelirlerinin vergisi işverence kesilerek yatırılır. Bununla birlikte ücretliler bazı durumlarda beyanname vermek zorundalar.2021 yılında ;

- Tek işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ve brüt ücreti 650 bin TL’yi aşanlar

- Birden fazla işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde edenlerden, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 53 bin TL’yi aşanlar

- Stopaja tabi olan ücret geliri toplamı 650 bin TL’yi aşan sporcular.

- Stopaja tabi geliri 650 bin TL’yi aşan veya birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 53 bin TL’yi aşan profesyonel spor yarışmaları ile basketbol ve voleybol spor dallarının en üst liglerindeki yarışmaları yöneten spor hakemleri

- Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı (istisnalar hariç )

Yabancı ülkelerde bulunan işverenlerden alınan ve vergi kesintisine tabi olmayan ücretler için ikâmetgâhın bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyanname verilir. Ancak, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellef kurum mahiyetindeki yabancı şirketlerde çalışanlara, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler gelir vergisinden istisna tutuluyor. İstisnanın uygulanabilmesi için işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun Türkiye’de hiçbir şekilde kazanç elde edecek mahiyette faaliyette bulunmaması, bu şirkette çalışan kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması, dar mükellef kurumun Türkiye’deki personeline yapacağı ödemenin bu kurumun yurt dışı kazançlarından karşılanması, ücretin döviz olarak ödenmesi, ödenen ücretin dar mükellef kurumun Türkiye’deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi gerekiyor.

- İstisnadan faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri,

- Ücreti kesinti yoluyla vergilendirilmeyen, yukarıda sayılanlar dışında kalan ücretliler

-Tek işverene bağlı olarak çalışan ve ücretinden aylık vergi kesintisi yapılanlar, toplam ücretleri 650 bin lirayı aşmazsa yıllık beyanname vermeyecekler. Kira veya faiz geliri gibi diğer kazançları için beyanname vermek zorunda kalsalar bile ücret gelirlerini beyannameye dahil etmeyeceklerdir.

Kıymetli Okurlarım; yukarıda

bahsi geçen gelirleriniz birden fazla ise mutlaka bir Mali Müşavirden hizmet alarak beyan etmeniz sizin için daha doğru olacaktır.

Ancak ;geliriniz sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşuyorsa , Gelir İdaresi’nin bir hizmeti olan Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak beyannamelerinizi verebilirsiniz.

Hazır Beyan Sistemi, Gelir İdaresi’nce beyannamelerin Gelir İdaresi tarafından otomatik olarak doldurulduğu ve mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.

İnternet Vergi Dairesi şifresini kullanarak Yada e-devlet şifrenizle ,Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden sisteme ulaşmak, Gelir İdaresi’nce hazırlanan beyannameyi kontrol etmek, doğruysa onaylamak, değilse düzelterek onaylayarak işlemi tamamlayarak beyannamenizi verebilirsiniz .

2021’e ilişkin yıllık gelir vergisinin beyanı ve 1. taksit ödemesi 31 Mart 2022 ye kadar interaktif vergi dairesinden yada vergi dairesi veznelerinden veyahut devlet bankaları vezneleri yada internet bankacılığından ödeyebilirsiniz .

2021’e ilişkin yıllık gelir vergisinin 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayının son gününe kadar aynı şekilde yaptırabilirsiniz .

Unutmayın ki ;Geleceğin temeli, vereceğin vergi; vermediğin vergi, geleceğin derdi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.