Dikkat! Hareketsizlik Bel ve Boyun Düzleşmesine Neden Oluyor

Dikkat! Hareketsizlik Bel ve Boyun Düzleşmesine Neden Oluyor

Özel Egepol Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, Pandemi nedeniyle evde geçirilen vaktin arttığını ve vücut hareketlerinin de azaldığını belirterek bu durumun bel ve boyun düzleşmesine neden olabildiğini belirtti. 

Bel ve boyun düzleşmesinde, bel ve boynun kendine has kıvrımını kaybettiğini, en önemli belirtisinin bölgesel ağrılar olduğu bilgisini veren Dr. Tufan Özdem, tedavide geç kalınması durumunda bel ve boyun fıtıklarının ortaya çıktığını dile getirdi, erken tedavinin önemli olduğunu vurguladı.

dr-tufan-özdem-2.jpg

Dr. Özdem, “Boyun düzleşmesinde kronik baş ağrıları da olabilir ve hastalar sürekli ağrı kesici ilaç kullanma ihtiyacı hisseder. Bel-boyun ağrıları özellikle oturup kalkarken ve öne eğilerek yapılan hareketler sırasında artar, zamanla süreklilik kazanır. Erken dönemde tedavi edilmeyen durumlarda ise bel ve boyun fıtıkları ortaya çıktığından kollarda ve bacaklarda oluşan ağrılar yaşam kalitesinin daha da bozulmasına neden olur. Fıtık oluşmasını önlemek ve bu bölgelerde yapının bozulmasını yani kireçlenmeyi engellemek için erken dönemde tedavi olmak çok önemlidir” diye konuştu.

AĞRILARLA KENDİSİNİ BELLİ EDİYOR

Uzun süre aynı pozisyonda kalmak, ağır kaldırmak gibi hareketlerin boyun ve bel bölgesindeki kasları ve omurgayı olumsuz etkilediğini belirten Uzman Dr. Tufan Özdem: “ Omurlar arasındaki diskler, hareketler sırasındaki esnekliğin artmasını sağlar; böylece günlük yaşantımız sırasında hiç farkında olmadan pek çok zor işi yerine getirebiliriz. Ancak bazı hallerde omurgadaki bu sistemde aksamalar meydana gelir ve ağrı yakınması ortaya çıkabilir. Örneğin boyun ve bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucunda kasların iç gerginliği artar ve omurgada o bölgedeki olması gereken fonksiyonel eğrilik giderek azalmaya başlar. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak ve çalışmak, sürekli ağır kaldırmak, öne eğilerek iş yapmak gibi zorlayıcı pozisyonlar nedeniyle kaslarda gelişen spazmlar disklerin içindeki basıncın artmasına ve düzleşmeye neden olur. Omurganın düzleşmesi, uzun dönemde o bölgedeki disklerin yapısının bozulmasına yol açar ve bir süre sonra bel fıtığı ya da boyun fıtığı gibi daha ciddi ağrılı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir” dedi.

UZMAN HEKİME BAŞVURUN

Birkaç gün içinde geçmeyen bel ve boyun ağrılarında mutlaka uzman bir hekime başvurup, gerekli incelemeleri yaptırmak gerektiğini kaydeden Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, şöyle devam etti: “Bel ve boyun bölgesindeki düzleşmeler klasik röntgen çekimiyle kolayca tespit edilebilir. Düzleşmenin derecesi belirlendikten sonra, kas gevşetici ilaçlarla birlikte 15-20 seanslık bir fizik tedavi programı hastanın yakınmalarında önemli ölçüde azalma sağlayacaktır. Tedaviden sonra en önemli husus boyun ve bel egzersizlerine devam edilmesidir. Ayrıca sağlıklı duruş-oturuş pozisyonu kazanmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, öne doğru fazla eğilmemek, çalışma masasının yüksekliğini ayarlamak gibi düzenlemeleri de yapmamız gerekir. Bütün bunlar yerine getirildiğinde bel-boyun düzleşmelerini tedavi etmek ve daha ileri rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellemek mümkün olabilmektedir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.