Dikkat! İzinsiz arama yapan şirket...

Dikkat! İzinsiz arama yapan şirket...

Bir yatırım ve menkul değerler şirketi tarafından aranan vatandaş, reklam amaçlı aranmasının ardından KVKK‘ya şikayette bulundu.

Şikayeti mercek altına alan kurul, ilk olarak şirketin vatandaşın telefonuna nasıl eriştiğini tespit etti. Şikayetçinin müşterisi olan personelin daha önce başka bir şirkette çalıştığı, çalıştığı şirketin kapatılmasının ardından yine aynı alanda faaliyet gösteren veri sorumlusu şirkette çalışmaya başladığı belirtildi. Şikayetçinin telefonuna bu şekilde erişildiğini söyleyen kurul, sonrasında kişinin reklam ve bilgilendirme amacıyla arandığını söyledi. Sonuç olarak, şirket hukuka aykırı bir veri işleme faaliyetinde bulunduğu tespit edildi.

KVKK, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu‘na aykırı olarak değerlendirdiği bu hareketin ardından şirkete 75 bin TL idari para cezası verilmesine karar verdi. Şirkette çalışan pazarlama personelinin daha önce başka şirkette çalışırken müşterisi olan kişinin verilerini yeni çalıştığı şirkete aktarması iddialarına ilişkin de şikayetçinin TCK’nın ‘Verileri hukuka aykırı olarak verme ya da ele geçirme’ suçunu düzenleyen 136. maddesi hakkında da bilgilendirilmesine karar verildi.

Son olarak kurul, söz konusu şirketin şikayetçiye kişisel verilerini kimden ve ne şekilde aldığına dair bilgi vermesi yönünde bir karar da aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.