Dış Ticarette Teknik Engeller İhracatı Engelleyecek Boyuta Varıyor

Dış Ticarette Teknik Engeller İhracatı Engelleyecek Boyuta Varıyor

Dış ticaretin haksız rekabetinden üreticisini korumak isteyen ülkeler dış ticarette teknik engelleri kullanıyorlar.

Üreticisini haksız rekabete karşı korumak, tüketicisini ise sağlıksız ürünlere karşı korumak isteyen ülkeler dış ticarette teknik engelleri silah olarak kullanıyor.

İhracatçı firmalarımızın hedef pazarlarında yaşadıkları sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin bilgilendirmede bulunmak amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından "Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Semineri" düzenlendi. Seminerde konuşan Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, küresel dünyada, küresel ticarette gümrük tarifelerinin etkisini kaybettiğini, ülkelerin kendi üreticilerini korumak adına ürün güvenliğini esas alan engeller koymaya başladıklarını kaydetti.

Son 20 yılda ülkelerin kendi işbirliklerini kurduklarına işaret eden Karabay, “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, Trans Pasifik ortaklığı bunlara örnek. Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasında kurulan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı dünya ticaretinin yüzde 46’sına sahip. Bunların amacı liberalizasyonu kendi aralarında kurmak. En çok üzerinde durulan ürün güvenliği standartları. Ekonomide oyun kurucular tarafından ürünlerle ilgili yeni normlar ortaya çıkarılacak. Uygun standartta üretim ve bunun belgelenmesi gerekecek” diye konuştu.

“Teknik engelleri tarife gibi ölçsek ne çıkar diye bir simülasyon yapıyoruz” diyen Karabay şöyle devam etti: “Hazırgiyim sektöründe yüzde 50, gıda sektöründe yüzde 40, birçok sektörde yüzde 40’lar civarında ekstra maliyetler çıkıyor.

Dış ticarette teknik engellerin ülkeler ve ürünler pazarında anlatıldığı www.teknik engel .gov .tr isimli bir internet sitesini Ekonomi Bakanlığı olarak 5 yıl önce hayata geçirdiklerini anlatan Ürün Güvenliği Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, ihracatçılara bu internet sitesini aktif olarak kullanmaları ve pazarda kuraldışı bir engelle karşılaşmaları halinde ise Ekonomi Bakanlığı ile anında iletişime geçmeleri çağrısında bulundu. Karabay, “Uluslar arası anlaşmalardan kaynaklanan haklar var. Ekonomi Bakanlığı olarak onları takip ediyoruz. Kural dışı engellerde ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz” dedi.

Malı üretip, müşteri bulmanın yetmediği bir süreçten geçildiğine vurgu yapan Karabay, yeni normlar geldiğini bunları takip etmek gerektiğini, ihracatta Pazar çeşitliliğinin de şart olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.