Diyabet Sempozyumu gerçekleştirildi

Diyabet Sempozyumu gerçekleştirildi

SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Erişkin ve Çocuk Endokrin klinikleri tarafından Diyabet Sempozyumu düzenlendi. Yoğun ilgi gören sempozyuma, İzmir içi ve İzmir dışındaki çeşitli illerden çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Sempozyumda, diyabetin tanısı sınıflaması kronik komplikasyonları, gebelikte diyabet, diyabet tedavisinde son yenilikler ve teknolojiler, oral antidiyabetikler, insülin kullanımı ve insulin uygulamaları, diyabetik ketoasidoz, hipoglisemi, diyabetli hastalarda ayak enfeksiyonlarının tedavisi, koruyucu ayak bakımı, insülin pompa tedavisi ve pompa kullanımı diyabette egzersiz ,spor ve beslenme, diyabette hemşirenin rolü ve diyabet okulunun önemi konusunda sunumlar gerçekleştirildi.

Diyabet bir ekip işi…

Sempozyum açılışında konuşan, Çocuk Endokrin Kliniği Eğitim Sorumlusu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bumin Dündar, diyabetin sık görülen bir durum olduğunu ve diyabet konusunda bilinmeyenlerin çok fazla olduğuna dikkat çekerek, “Diyabet bir ekip işi, bu ekibin içinde mutlaka hekim, diyabet hemşiresi, diyetisyen ve fizyoterapistin olması gerekiyor. Sadece hekim kontrolü yeterli olmayacağı için bu ekibin bütün parçalarının diyabet konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerekiyor. Uzun soluklu bir durum olan diyabet ile bireyler bir arkadaş gibi düzgün geçinirse uzun yıllar herhangi bir sorun olmadan normal bir kişi gibi yaşamlarına devam edebiliyor” dedi. Çocuk Endokrin Kliniği olarak İzmir’deki çocukluk çağı diyabetinde önemli bir yükü kaldırdıklarını ve takip ettikleri hasta sayısının bine yaklaştığını ifade eden Dündar, altyapı sorunlarının çözümünde ve ayrıca bilimsel aktivitelere verdiği destekten dolayı hastane Başhekimi Doç. Mustafa Emiroğlu’na ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sağlık bilgisi her geçen gün yenileniyor…

Tepecik Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu da hastane olarak bilimsel aktivitelere önem verdiklerini ifade ederek “Biz hekimler mesleğimizi bilgi temelli icra eden bir meslek grubuyuz. Diğer meslek grupları okulda öğrendikleri bilgiler ile uzun yıllar mesleklerini devam ettirirken, bizim meslekte bilgiler her geçen gün artıyor, her türlü sağlık bilgisi her gün yenileniyor dolayısıyla sürekli öğrenmemiz gerekiyor. Böyle toplantılar şüphesiz bu bilgileri tekrar kazanmamızı sağlıyor. Bu önemli toplantıya katılımınız için hepinize teşekkür ederim” dedi.

Diyabet teşhisi konulan bireyler diyabet eğitimi almalı…

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hacer Rastgel ise “Çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet ölümcül birçok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynayan ve dünyanın her yerinde de çok yaygın görülen bir hastalıktır. Birçok farklı önemli hastalığın oluşumunda birincil neden olarak karşımıza çıkan Tip 2 diyabette tedavi ilkelerine tam olarak uyulması büyük önem taşır. Diyabet teşhisi konulan bireyler derhal diyabet eğitimi almalı, diyetisyen tarafından uygulanan beslenme programına tam olarak uymalıdır. Bizde bugün burada diyabet ile ilgili bilinmesi gerekenler ve diyabet okulunun önemini tartışacağız ve bunlarla ilgili konuları sizlerle paylaşacağız.” diye konuştu. Gün boyu devam eden ve verimli geçen sempozyumun sonunda katılımcılara katılım belgesi verildi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.