Diz Ağrılarından bu tedavi ile kurtulun!

Diz Ağrılarından bu tedavi ile kurtulun!

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, kısmi diz protezinin uygun hastalarda kullanıldığında yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirtti.

Opr. Dr. Gökhan Toker, “Ancak her vakada uygulanması mümkün değildir. Ameliyat öncesi çok iyi bir hasta değerlendirmesi gerekir. Ameliyat edilecek diz Kısmi Diz Protezi için gereken şartları sağlamıyorsa seçenek Total Diz Protezidir. Ameliyata girerken her iki seçenek için hazırlıklı olunmalıdır. Kısmi Diz Protezi, dizin sadece aşınmış bölgesinin değiştirilerek, etkilenmemiş kıkırdak, menisküs ve bağların korunduğu bir ameliyattır” dedi. 

opr.-dr.-gokhan-toker_ortopedi-ve-travmatoloji-uzmani.jpg

Tecrübe Gerektirir

Kısmi diz protezinin, diz kireçlenmesinde kullanılan çok başarılı, başarılı olduğu kadar uygulaması zor, son derece iyi teknik gerektiren bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Kısmi diz protezi uygulanacak hastaların temel olarak şikayetleri total diz protezi olan hastalardan çok farklı değildir. Diz kireçlenmesi özellikle dizin tek bölgesini etkiliyorsa (çoğunlukla dizin iç tarafı) kısmi diz protezi çok kıymetli bir tedavi yöntemidir. En önemli özelliklerinden birisi hastanın total diz protezi şansını bitirmemesidir.

İlaç tedavisi, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, kök hücre vb. gibi tedavi yöntemleri seçilmiş vakalarda çok faydalı olmakla beraber bu tedaviler hastalığı yok etmez, hastalık ilerlemeye devam eder. Dolayısı ile bu tedaviler ile gereğinden fazla uzun süre kaybetmek, kireçlemenin ilerlemesine ve hastanın Kısmi Diz Protezi şansını kaybetmesine yol açabilir” dedi.

Kısmi diz protezinin avantajları

Kısmi diz protezinin avantajları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Gökhan Toker, “Kısmi diz protezi, total diz protezi için gereken kesiden çok daha küçük bir kesi ile yapılır. İltihap riski total diz protezine göre çok daha düşüktür. Yara iyileşmesi daha hızlıdır. Kanama miktarı çok daha azdır. Hastanın kendi dizinin önemli bir kısmı korunduğu için, hastalar daha kısa sürede günlük hayatlarına dönebilir. Kısmi diz protezi ameliyatında başarı için üzerinde durulması gereken dört önemli faktör vardır. Bunlardan birincisi ve en önemlisi uygun hasta seçimidir. İkincisi cerrahın tecrübe ve becerisidir. Bu diğer tüm ameliyatlardan daha fazla önem taşır. Üçüncüsü kullanılan protezin kalitesi ve dördüncüsü ameliyatın yapılacağı hastanenin koşulları bu ameliyat için uygun olmalıdır” dedi. 

İyileşme Süresi Hızlıdır

Ameliyatın ortalama 10-12 cm.lik kesiden yapıldığını belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Hastanın belden aşağısının uyuşmasını sağlayan anestezi yöntemi (Spinal + Epidural) ile yapılır. Ameliyat sonrası bu yöntem sayesinde ağrı tedavisi devam eder ve hastanın ağrı duymaması temin edilir. Hastanede kalış süresi yaklaşık 3 gündür. Bu ameliyat sonrası iyileşme çok hızlı olmaktadır. Ameliyatın ertesi günü yürütüldükleri için hastaların tuvalet sorunu olmamaktadır. Hastaların ameliyat yaraları 2. hafta sonunda iyileşir. Modern pansuman malzemelerinin kullanımı ile banyo ilk günden itibaren yapılabilir. İstisnalar dışında ameliyat sonrası egzersizlerini düzenli yapan hastalar için çoğunlukla fizik tedavi gerekliliği olmaz. Diz hareketlerinde ciddi bir kayıp olması beklenmez.”

Kısmi diz protezi ömrü 

Total protezlere göre ağrı kontrolü ve diz hareket açıklığının daha iyi olması, hastalara daha yüksek aktivite sağlaması ve daha normal bir diz hissi vermesi nedeniyle kısmi protezler uygun olan hastalarda tercih edilmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Değişmeleri gerektiğinde çoğu zaman Total Diz Protezi ile değiştirilebilirler. Hasta ameliyat için uygunsa, cerrah kısmi diz protezi konusunda deneyimliyse, kullanılan protez markası kaliteliyse ve ameliyatın yapıldığı merkezin ameliyathane koşulları bu ameliyat için uygunsa kısmi diz protezinin çok uzun süre dayanması beklenmektedir. Kısmi diz protezinin ömrü total diz protezine benzerdir ve en az 15-20 yıl olması hedeflenmektedir” dedi. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum