Dolarda düşüş devam ediyor

Dolarda düşüş devam ediyor

BDDK'nın TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesinin ardından dolar/TL kurunda düşüş yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından cuma günü döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda vade boyunca döviz varlıklarını 15 milyon TL'nin üzerine çıkarmama şartı getirildi.15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlıkları aktiflerinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Bu engeli aşmak için şirketin döviz satması gerekecek.

6.jpg

SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte serbest piyasada 16,3260 liradan alınan dolar 16,55 liradan satılıyor. 17,1940 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 17,50 lira olarak belirlendi. Cuma günü, doların satış fiyatı 17,3700 lira, avronun satış fiyatı ise 18,3120 lira olmuştu.

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ?

Karar, TL ticari kredi kullanmak isteyen bazı şirketleri döviz satmak ya da yeni döviz almamak zorunda bırakacağı için döviz kurları geriledi. Kurlardaki gerilemede Merkez Bankası ve kamu bankalarının örtülü müdahalesinin de katkısının olabileceği düşünülüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.