Dr. Ufuk Dizer, “Türkiye'de Coronavirüs Salgını Yok!"

Dr. Ufuk Dizer, “Türkiye'de Coronavirüs Salgını Yok!"

Özel İzmir Egepol Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Dizer, Ülkemizde Coronavirüs taşıyan bir vatandaşın tespit edildiğini fakat bunun 'Türkiye'de Coronavirüs salgını var' anlamına gelmediğini dile getirdi

 Uzm. Dr. Ufuk Dizer,  “Hastalığın tedavisi ve aşısının olmaması, hastalıktan korunma yöntemlerinin bilinmesini ve dikkatlice uygulanmasını toplum sağlığı açısından önemli bir hale getirmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gün arasında olup, kuluçka süresinin bitimine müteakip; hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtilerin arasında solunum semptomları; ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi olgularda; zatürre, akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilir” diye konuştu. 

'ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN'

Hastalıkla mücadelede hijyenin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dizer şu bilgileri verdi: “Coronavirüs hastalığı olan bir kişi, öksürdüğünde veya hapşırdığında virüsü içeren küçük damlacıklar saçar. Hastalık, ortaya çıkan bu damlacıkların bulaşmasıyla sağlıklı kişilere yayılmaktadır. Damlacıklar eşyalar ve yüzeyler üzerinde bir kaç saat yaşayabilirler. Bu nedenle el temizliğine dikkat etmeli, eller su ve sabunla sık sık yıkanmalıdır. Alkol bazlı dezenfektan kullanımı da işe yarar bir yöntemdir. Öksürürken ve hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız mikrop ve virüslerin yayılmasını önler. Hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu bükülmüş dirseğinizle veya tek kullanımlık mendil ile kapatın, tek kullanımlık mendili kapalı bir çöp kutusuna atın. Gün içinde ellerinizle yüzünüze, ağız ve gözlerinize temas etmekten kaçının”

'MASKE TAKMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL'

Maske takmak, etkilenen bölgelerde Coronavirüs dahil olmak üzere bazı solunum yolu hastalıklarının yayılmasını sınırlamak için önleme tedbirlerinden biridir. Ancak, yeterli düzeyde koruma sağlamak için tek başına maske kullanılması yeterli değildir. Maske kullanımının yanısıra el hijyeni ve diğer önlemler de dikkate alınmalıdır. Yalnızca maske takmak, gereksiz maliyetlere ve el hijyeni uygulamaları gibi diğer temel önlemlerin ihmal edilmesine yol açabilecek yanlış bir güvenlik hissi de yaratabilir.

'ÖNEMLİ OLAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK'

Coronavirüs'ün, Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel verilerine göre; tüm dünyada 113 ülkede görüldüğünü ve hasta sayısının da 11 bin 326 adede ulaştığı bilgisini de veren Uzm. Dr. Ufuk Dizer, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dünyada Coronavirüs'ten en az etkilenen ülkeler ekvatora yakın olan yani sıcak iklimli ülkelerdir. Çinli bilim adamları bu hastalığın Haziran ayı gibi etkisinin biteceğini öngörüyor. Şu anda hastalığın yayılmasının önüne geçmek için aşırı kalabalık ortamlardan uzak durun. Üst solunum hastalıkları yaşayan kişilerle aranızda mesafe bulundurmaya özen gösterin. En önemlisi de vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmak için stresten uzak durun, bol sıvı tüketin, uyku düzeninize ve sağlıklı beslenmeye önem verin. C vitamini alırken de doz aşımı olmamasına dikkat edin”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.