DSİ’den Uşak Banaz’a Devasa Yatırımlar

DSİ’den Uşak Banaz’a Devasa Yatırımlar

Uşak’taki sulanabilir arazilerin  % 75’ini modern sulama ile tanıştıran DSİ Genel Müdürlüğü son 17 yılda sadece Banaz’da 13 sulama projesini hayata geçirdi.

52 bin 340 dekar araziyi can suyu ile buluşturdu.  DSİ Projeleri her yıl ilçe çiftçisine yaklaşık 50 milyon lira daha fazla kazandırıyor.

dsi-genel-muduru-mevlut-aydin-(1).jpg

Hayata geçirdiği projeler ile Uşak kent merkezine yılda 6.4 milyon m3 içme suyu sağlayan DSİ Genel Müdürlüğü son 17 yılda sadece Banaz için 8 baraj, 4 gölet projesi ve 15 sulama projesi geliştirdi. 52 bin 340 dekar araziyi can suyu ile buluşturdu.

Bölge üreticisinin yüzünü güldüren projeler çitçiye her yıl 2019 rakamlarıyla yaklaşık 50 milyon lira kazandırıyor.

7 Baraj 2 Gölet yapıldı

Bölge tarımını kalkındırmak ve üreticiyi güçlendirmek amacıyla 2002 yılında başlatılan yatırım hamlesi sonucu Banaz’da Ahat, Gedikler-Derbent, Halaçlar, Karaköse, Kozviran, Küçükler ve Bahadır barajları ile Düzkışla ve Kızılcasöğüt göletleri inşa edildiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘Banaz’da yapılan depolama tesisleri ile 26 milyon 720 m3 su biriktirme hacmine ulaşıldığını ve Banaz için projelendirilen Gökkaya Barajı ile Ayvacık ve Balcıdamı-Karaoluk Göletleri ise planlama aşamasında olduğunu ifade etti.

13 Sulama Projesi hayata geçti

Banaz için ayrıca 17 yılda 16 sulama projesi tasarlandığını ve bunların 13’ü hayata geçirildiğinin altını çizen Aydın, ‘Alat Barajı Sulaması, Bahardır Barajı Sulaması, Düzkışla Göleti Sulaması, Gedikler-Derbent Barajı Sulaması, Gürlek Yerüstü Sulaması, Halaçlar Barajı Sulaması, Küçükler Barajı Sulaması, Kozviran Barajı Sulaması, Karaköse Barajı Sulaması, Kızılcasöğüt Göleti Sulaması, Kozviran Barajı 2. Kısım Sulaması, Öksüz Yerüstü Sulaması, Yeşilyurt Yerüstü Sulaması inşatları tamamlandı.  Tamamlanan sulama projeleri ile 52 bin 340 dekar tarım arazisinin modern sulama ile tanıştığının altını çizdi.

Ayvacık Göleti Sulaması ile Balcıdamı-Karaoluk Göleti Sulamaları ise planlama ve proje aşamasında olduğunu da açıklayan Genel Müdür Aydın, ’Sözlerini modern sulama tarlalardaki verimliliği arttırmasının yanı sıra üretim maliyetlerini de ciddi oranda düşürüldüğünü ve tarlalardaki ürün çeşitliliğini ve hasat sayısını da arttırdığını belirterek, Banazlı üreticiler DSİ sayesinde bu yaz 45 milyon 321 bin lira daha fazla kazanacak. Planlama aşamasındaki 3 proje tamamlandığında ise bu rakam yılda 50 milyon liraya aşacaktır diyerek tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.