DSİ'den yatırım sağanağı

DSİ'den yatırım sağanağı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) İzmir iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

İzmir ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. İzmir ili ve ilçelerinde son 16 yılda 28 baraj ve 8 gölet inşa ederek İzmirli vatandaşlarımızın hizmetine sunduklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’Bu barajların en önemlilerinden biri Ödemiş Beydağ Barajıdır. Küçük Menderes Nehri üzerinde inşa ettiğimiz Beydağ Barajından sağlanacak su ile 196.500 dekar araziyi sulamaya açacağız. Şu ana kadar toplam 120.500 dekarlık kısmını sulamaya açtık.

Hizmete alınan diğer önemli barajlardan ikisi de Yortanlı ve Çaltıkoru Barajlarıdır. 2011 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanmış ve 112.410 dekar münbit arazi sulanmaktadır.   

Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. İzmir’de kalkınmayı hızlandıracak, il’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 13 baraj daha inşa ediyoruz. 

İnşaatı devam eden barajlardan biri 102 metre yüksekliğinde olan 13.330 dekar araziyi sulayacak ve aynı zamanda Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesine içme ve kullanma suyu sağlayacak olan Yiğitler Barajıdır. Diğer bir baraj da takriben 15.000 dekar araziyi sulayacak ve Ödemiş ilçesinin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Ödemiş Rahmanlar Barajıdır.’dedi.

İzmir’imizin Münbit Topraklarını Suya Kavuşturduk…

İzmir deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 16 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 524.670 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 403 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. 

Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleri ile 57.030 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacağını belirtti.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

İzmir’in bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın,’ Bu kapsamda İzmir’de 94 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; İzmir şehir merkezi, 84 meskûn mahal ve 113.280 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 7 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.

Bunlarla birlikte Torbalı ilçe sınırları içerisinden geçen Fetrek Çayı’nın ıslahı ile alakalı bölge halkının 50 yıllık talepleri doğrultusunda çalışmalara başladık.

Fetrek çayı ıslahı kapsamında, yatak talveg düzenlemesi, sedde imalatı ve tahkimat çalışmaları yapılarak çay yatağı ıslah edilecek, rekreasyon alanları kazandırılacaktır..

22 bin metrelik güzergâh boyunca ıslahı devam eden Fetrek çayının, kontrolsüz malzeme alımı sonucu oluşan oyulmaların düzenlenmesine yönelik hazırlanan projede Torbalı ilçesi, Karakuyu ve Çaybaşı köylerinin taşkınlardan korunması amaçlanıyor.

Islah projesi çerçevesinde mesire alanları da yapılacak. Dere üzerine tarihi köprüler yapılacak. Taş tahkimatlarıyla muhteşem bir rekreasyon alanı oluşturulacaktır.

Efes’e, 2.500 Yıl Sonra Yeniden Deniz Geliyor…

Diğer taraftan Efes’e açılacak Antik Kanal projesinin 1. Etabının inşaat ihalesi 19 Ekim 2017’de yapılarak çalışmalara başlanmıştır. UNESCO Dünya mirası listesinde de yer alan Efes Antik Kentinin ününe ün katacak bu proje tamamlandığında deniz çıkışındaki yapının yapılarak malzeme hareketinin kanala girişi önlenecek ve toplam 6.130 m uzunluğundaki kanal ile Efes Antik Kenti’ne deniz yolu vasıtasıyla ulaşım sağlanacaktır. ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum