Dünya Ekonomik Forumu tamamlandı, iklime dair neler konuşuldu?

Dünya Ekonomik Forumu tamamlandı, iklime dair neler konuşuldu?

Davos’ta her yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) zirvesi bu sene 16-20 Ocak arasında gerçekleşti.

Yüzlerce iş insanı, hükümet yetkilisi ve sivil toplum üyesi “Bölünmüş Bir Dünyada İş birliği” temasıyla yapılan zirvede dünyanın durumunu ele almak ve önümüzdeki yıl için öncelikleri tartışmak üzere buluştu.

İklim Haber'de yer alan bilgilere göre zirvede iklime dair yaşanan gelişmeler şu şekilde:

“İKLİM KRİZİNİ ELE ALMA HEDEFİ PAYLAŞILIYOR”

wef-990x556.jpg

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, müttefik ülkelerle, ülkelerin haksız yere ABD şirketlerine fayda sağlayacağını söylediği Enflasyon Azaltma Yasası’ndaki (EAY) sübvansiyon ve vergi dilimleri hakkında “yapıcı” ve “dürüst” görüşmeler yaptığını belirtti.

Tai, Bloomberg TV’ye verdiği demeçte, “ülkeler kesinlikle iklim krizini ele alma hedefini paylaşıyor ve bu yasayı önemli bir başarı olarak görüyor” dedi. “Sahip olduğumuz ortak değerler göz önüne alındığında, açıkçası hepimizin etkilendiği bu zorluğun üstesinden gelmek için birlikte çalışmanın bir yolunu bulabileceğimize dair her türlü güvene sahip olduğunu” ekledi.

AVRUPA “ENERJİ GEÇİŞİNDE BAŞARISIZ”

Repsol CEO’su Josu Jon Imaz’a göre Avrupa, arz güvenliği açısından hatalar yaptığı ve Rusya’ya aşırı güvendiği için daha temiz bir ekonomiye geçişte başarısız oluyor.

Imaz bir panel tartışması sırasında “Emisyonları azalttığımızı söylemekten çok mutluyuz, ancak çoğu durumda yaptığımız şey onları halının altına süpürmek” dedi ve ekledi: “Endüstrileri, işleri ve emisyonları dünyanın diğer bölgelerine ihraç ediyoruz.”

YUNANİSTAN BAŞBAKANI, AB-ABD İLİŞKİLERİNDE “TÜRBÜLANSI” İŞARETLEDİ:

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’e göre, Ukrayna’daki savaş transatlantik bağını güçlendirirken, diğer sorunlar ABD-AB ilişkilerinde çalkantıya neden oldu.

Soru-Cevap sırasında “ABD’deki enflasyonu düşürme yasası önemli ancak korumacı olduğu için baş ağrısına neden oluyor” dedi. “Uygulanma şekli açısından yasanın etrafından dolaşma yolları var, ancak bir noktada Avrupa’nın kendi endüstriyel temelini koruma sorumluluğu var” diye ekledi.

“İKLİM ÇÖZÜMLERİ DAVOS’TAN GELMEYECEK”

thumbs-b-c-ba2670b66dee27dd1ed59b9ba2957e7d.jpg

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, iklim krizinden Dünya Ekonomik Formu’ndaki iş ve finans elitlerini sorumlu tuttu ve küresel ısınmayla mücadele etmek için etkili önlemler almalarının pek mümkün olmadığını söyledi.

Resmi foruma katılmayan Thunberg, “Şu anda, temelde insanların gezegenin yok edilmesini körüklediği, iklim krizinin tam merkezinde yer alan insanların bulunduğu Davos’tayız. Her nasılsa bunlar, sorunlarımızı çözme konusunda güvendiğimiz insanlar” dedi.

STARMER, SUNAK’IN DAVOS’TA OLMAMASINI ELEŞTİRDİ

Birleşik Krallık’ta muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, bu yıl Davos’a katılmadığı için Başbakan Rishi Sunak’ı hedef aldı ve onun yokluğunun ülkenin yeşil enerji fırsatlarından “uzaklaştığının” kanıtı olduğunu söyledi.

MANCHİN, AVRUPA’NIN EAY KORKULARINI SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

ABD Senatörü Manchin, delegelere, ABD’de yeşil bir devrimi ateşlemeyi amaçlayan milyarlarca dolarlık enerji sübvansiyon planının müttefiklere zarar verme niyetinde olmadığı konusunda güvence vermeye çalıştı.

Bir enerji panelinde, “EAY’nin AB’ye zarar vereceğini düşünmesiyle ilgili çok fazla şaşkınlık ve endişe var. Müttefiklerimizden herhangi birine zarar vermek ve temelde onlara her zaman orada olacağımıza dair güvence verebilmek için hiçbir niyet yok” dedi.

KARBON FİYATLANDIRMASI İKLİM SAVAŞININ NEREDE?

karbon-fiyatlamasi-ilk-kez-g20-bildirgesinde-yer-aldi-2.jpg

Standard Chartered CEO’su Bill Winters, karbon fiyatlandırmasının iklim değişikliğine karşı mücadeleyi finanse etmenin anahtarı olduğunu söyledi ancak siyasi irade eksikliğinin ilerlemeyi engellediği konusunda uyarıda bulundu.

Bir iklim-finans paneline “Parayı doğru ellere geçirmelisiniz” dedi. “Karbon için uygun bir fiyatımız varsa, doğal karbon yutaklarını korumak için ödeme yapmak bir sorun değil, ancak trilyonlara ihtiyacımız var ve milyarlardan bahsediyoruz.” dedi.

İNGİLTERE’YA GÖRE ABD SÜBVANSİYONLARI “TEHLİKELİ”

İş Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Grant Shapps, İngiltere’nin ABD Enflasyon Azaltma Yasası’na bugüne kadarki en büyük eleştirisinde, Joe Biden’ın temiz enerjiyi sübvanse etme planının “tehlikeli” olduğunu ve dünyayı korumacılığa itme riski taşıdığını söyledi.

Shapps bir panel tartışmasında şunları söyledi: “Korumacılığa kaymamamız çok önemli. ABD’deki Enflasyon Düşürme Yasası’nın tehlikeli olduğu nokta burası çünkü korumaya kayabilir. Niyeti bu değil, gittiği yerin tam olarak bu olduğunu düşünmüyorum ama eğer değiştirilmezse bence gerçekten dikkatli olmamız gereken yer burası.”

İKLİM AKTİVİSTİ GERÇEK TAAHHÜTLER İSTİYOR

vanessa-nakate-climate-justice-crop.webp

Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate, yeni fosil yakıt yatırımlarını durdurmaları için politikacılara ve iş insanlarına baskı yapmak için Davos’ta.

Bloomberg’e konuşan Nakate, “İnsanların burada söyledikleriyle sahada olup bitenler arasında bir kopukluk var – iklim krizinin aciliyetini anlamıyorlar” dedi. Ardından “Ekonomik büyüme insanları ve toplulukları geride bırakmamalı” diye ekledi ve Davos’un birçok kişi için erişilebilir olmadığını ve etkinliğin gerçek zorlukları vurgulayan aktivistlere açık olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.