Dünya kaynıyor! Şok tehdit 'Esad'ı öldürürüz!'

Dünya kaynıyor! Şok tehdit 'Esad'ı öldürürüz!'

Trump’ın Avrupa ülkelerine tanıdığı sürenin bitmesine 5 gün kala, Washington’un nükleer anlaşmayı iptal etme yönündeki çabalarına, Tahran’dan önemli isimler tepki verdi.

Diğer yandan İsrail Enerji Bakanı Steinitz, İran’ın Suriye topraklarını kullanarak kendilerine saldırması durumunda, Beşar Esed’i öldüreceklerini belirtti.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, P5+1 ülkeleriyle (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) 2015 yılında imzaladıkları nükleer anlaşmayı bozmaya çalışan Washington’un bu kararından pişmanlık duyacağını söyledi. İran’ın Ortadoğu’daki etkisini azaltmaya yönelik çabalara şiddetle direneceklerini belirtti:


“Eğer nükleer bombanın peşinde olmadığımızdan emin olmak istiyorsanız, daha önce defalarca söylediğimiz gibi bunu kovalamadık, kovalamıyoruz.  Ancak İran’ı zayıflatarak, bölgedeki ve dünyadaki gücünün önüne geçmek isterseniz; şiddetle direniriz.”

İran devlet televizyonu, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in “Anlaşmanın ihlaline vereceğimiz sert tepkinin sonuçları Amerika için iyi olmaz” ifadesini kullandığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bütün senaryolara hazırlıklı olduklarını ve Avrupa’yla Trump’ın istediği konularda anlaşmadıklarını söyledi. Anlaşmayı ilk bozan taraf olmayacaklarını vurgulayarak, ABD’yi ‘ağır bedel’ ödetmekle tehdit etti.

5 gün kaldı

Trump, ABD Başkanı seçilmeden önce ve seçildikten sonra, Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmayı bozacağı yönündeki ifadeleri sık sık kullanıyor. Ancak henüz bu konuda ciddi bir adım atabilmiş değil. Son olarak Avrupa ülkelerine anlaşmanın kendi istediği gibi düzeltilmesi için 12 Mayıs’a kadar süre tanıdı.

Anlaşma 2015'te İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında imzalanmıştı. ABD dışında anlaşmaya karşı çıkan taraf yok. Washington, anlaşmanın bu haliyle İran'ın balistik füze programını engellemediğini ve Tahran'ın bazı hükümlerin geçerlik süresi 2025’te dolduğunda nükleer faaliyetlere yeniden başlayabileceğini ifade ediyor.

“Esed’i öldürürüz”

Diğer yandan anlaşmaya taraf olmayan İsrail, İran'ın baskı altına alınması için anlaşmanın bozulması gerektiğini öne sürüyor.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, eğer İran Suriye topraklarından kendilerine saldırırsa, Beşar Esed’i öldüreceklerini belirtti. Haber sitesi Ynet’e konuşan Steinirz, “İsrail şimdiye kadar iç savaşa karışmadı. Eğer Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed İran’ın Suriye topraklarındaki eylemlerine izin vermeye devam ederse, İsrail onu yok edip rejimini devirir” dedi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.